6.12.16

Μια μαϊμού αμερικανική πρεσβεία…



Το μόνο που χρειάζεται για να πείσεις τον κοΖμάκη ότι είσαι μια αμερικανική πρεσβεία(!) είναι ένα διαλυμένο κτίριο, μια αμερικανική σημαία, και ένα πορτρέτο του προέδρου Ομπάμα στον τοίχο!

Η πρεσβεία που λέγαμε...


Μη γελάτε. Αυτό συνέβη στην πόλη Άκρα της Γκάνας, όπου επί χρόνια ολόκληρα λειτουργούσε μια μαϊμού πρεσβεία των ΗΠΑ, την οποία ήλεγχαν και διαχειρίζονταν  Τούρκοι και Γκανέζοι μαφιόζοι, μοιράζοντας (πουλώντας) βίζες εργασίας με το κιλό…



Το μόνο που δεν ήταν μαϊμού στο όλο σκηνικό ήταν οι … βίζες. Κι αυτό διότι οι κακοποιοί είχαν καταφέρει να δωροδοκούν διάφορους διεφθαρμένους κρατικούς υπαλλήλους και αξιωματούχους ώστε να κάνουν τα στραβά μάτια, και να τους προμηθεύουν με λευκά επίσημα σφραγισμένα έγγραφα, τα οποία στη συνέχεια παραποιούσαν ή συμπλήρωναν όπως ήθελαν. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του της 2/11, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, αν και η είδηση έγινε ευρέως γνωστή μόλις χθες.
Μια τέτοια βίζα μπορούσε να αποκτηθεί από τους «προξενικούς υπαλλήλους», που στην πραγματικότητα ήταν Τούρκοι (αγγλόφωνοι) υπήκοοι, με περίπου $6.000. Μάλιστα, εκτός από βίζες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν έναντι τιμήματος να προμηθευτούν και άλλα πολύτιμα έγγραφα, όπως πιστοποιητικά γέννησης, διαβατήρια, ακόμη και τραπεζικές δηλώσεις.
Η «πρεσβεία», που λειτουργούσε μόνο τρεις ημέρες την εβδομάδα, διαφημίζονταν σε γιγαντοαφίσες, αλλά και μέσω φυλλαδίων, τόσο στη Γκάνα όσο και σε άλλες χώρες της Δυτικής Αφρικής.
Ο κυριότερος λόγος που οι «δουλειές» της πήγαιναν τόσο καλά, με μεγάλα διαστήματα αναμονής για εξυπηρέτηση, είναι το γεγονός ότι για να πάρει κανείς νόμιμη βίζα στη Γκάνα είναι ένας πραγματικός εφιάλτης, και μια μαρτυρική γραφειοκρατική διαδικασία.
Η αποκάλυψη της λειτουργίας της μαϊμού πρεσβείας έγινε το καλοκαίρι, μετά από ανώνυμη πληροφορία στις αρχές, που ερευνούσαν ευρύτερα δίκτυα απάτης και τράφικινγκ στην περιοχή. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες για το πώς οι απατεώνες μπορούσαν και προμηθεύονταν μεγάλους αριθμούς από βίζες, ούτε το πόσοι είναι εκείνοι που κατάφεραν να φτάσουν στις ΗΠΑ κάνοντας χρήση αυτών των πλαστών εγγράφων. Σύμφωνα όμως με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι συλληφθέντες είναι «αρκετοί», όπως αρκετοί είναι και όσοι διαφεύγουν μέχρι στιγμής την σύλληψη. Επίσης δεν διευκρινίστηκε αν και κατά πόσο η «πρεσβεία» φρουρούνταν και από μαϊμού πεζοναύτες…
Μια κλασική περίπτωση δηλαδή, όπου οι Αμερικάνοι πιάστηκαν όντως «αμερικανάκια»!

S.A.
Δείτε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου