6.12.16

Ο Τραμπ θα φέρει το χάος;



Ο πολιτικός αναλυτής Rick Perlstein γράφει πως όταν ήταν πρόεδρος στις ΗΠΑ ο George W. Bush, ήθελε να θέσει το εξής υποθετικό ερώτημα στα κύρια  ΜΜΕ της χώρας του: Αν ήσασταν δημοσιογράφοι στη Γερμανία, την εποχή που ξεκινούσε την ξέφρενη πορεία του το κόμμα των Ναζί, σε ποια φάση θα ξεφεύγατε κάπως από την δημοσιογραφική δεοντολογία και την αντικειμενικότητα, που θέλει να ακούγονται και οι δυο πλευρές, προκειμένου να ενημερώσετε το κοινό σας ότι τα πράγματα κάθε άλλο παρά βαίνουν φυσιολογικά;




Και μπορεί επί προεδρίας Bush το ερώτημα αυτό να ακούγονταν υπερβολικό,  κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει σήμερα, λέει, αφού τα πράγματα (με την εκλογή του Τραμπ) όντως δεν είναι καθόλου φυσιολογικά…


Όπως γράφει, η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί ένα «τραύμα», συμπληρώνοντας πως οι ΗΠΑ διαχρονικά δείχνουν ανήμπορες στο να αντιμετωπίσουν με επιτυχία ανάλογα «τραύματα». Διευκρινίζει πως οι Αμερικανοί παραδοσιακά αδυνατούν να αντικρύσουν κατάματα ένα «τραύμα», και περιορίζονται σε αδιέξοδες μεθόδους του στυλ «να ενωθούμε», «να τα βρούμε», κλπ. Και σε αυτόν τον μάταιο «χορό» τα ΜΜΕ είναι οι χειρότεροι όλων.
Ο Perlstein αναφέρει μια παλιότερη επίσκεψή του στο μουσείο μνήμης του Oklahoma City, εκεί που πριν από χρόνια είχε γίνει η τρομερή βομβιστική ενέργεια σε ένα ομοσπονδιακό κυβερνητικό κτίριο από ακροδεξιούς. Τα εκθέματα τονίζουν τον ηρωισμό που επεδείχθη μετά την καταστροφή, αλλά δεν αναφέρονται πουθενά τα πολλά χρόνια συστηματικής εκτόξευσης προφορικού τοξικού δηλητηρίου από πλευράς κάποιων, που στη συνέχεια μετέτρεψε κάποιους φυσιολογικούς Αμερικάνους σε σκληροπυρηνικούς τρομοκράτες δολοφόνους.
Ο αρθρογράφος πιστεύει ότι κάτι ανάλογο ζούμε και σήμερα, μετά την νίκη Τραμπ, με το κυρίαρχο αφήγημα να έχει να κάνει με το «στίλβωμα» της ασχήμιας των προεκλογικών μηνυμάτων του Τραμπ, και με την επίτευξη μιας γενικότερης συναίνεσης. Τα πράγματα όμως θα χειροτερέψουν κατά πολύ, προειδοποιεί. Και προβλέπει πως όταν ο Τραμπ προκαλέσει παγκόσμιο γεωστρατηγικό χάος, τότε θα ρίξει το φταίξιμο στους συνήθεις υπόπτους, στην ανακυκλούμενη δηλαδή λίστα από εχθρούς του.
Η αντίσταση σε αυτό που έρχεται θα είναι ιδιαίτερα τραυματική, λέει, και χρειαζόμαστε από τώρα κιόλας ψύχραιμες και νηφάλιες εκτιμήσεις του τι μέλλει γενέσθαι… Αλλιώς η Αμερική είναι χαμένη υπόθεση, καταλήγει.

S.A.
Δείτε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου