17.12.16

Είναι και ο Αλέξης μηχανικός… (και κομμουνιστής)…



Στη διάρκεια της κομμουνιστικής της περιόδου, η Ρουμανία  ήταν γεμάτη από τεράστια σοβιετικού τύπου πανάσχημα κτίρια, με διαμερίσματα για τον λαό, τα λεγόμενα μπλόκια.



Μια μέρα, στην πόλη Alba Iulia, εκεί που σχεδίαζαν την χάραξη και κατασκευή μιας μεγαλειώδους λεωφόρου, διαπίστωσαν ότι στη μέση της ακριβώς βρίσκονταν ένα από εκείνα τα τσιμεντένια τέρατα! Η λύση; Αντί να το κατεδαφίσουν, το έκοψαν στα δυο…


Στη συνέχεια, μετακίνησαν το κάθε ένα από τα δυο τμήματα στην άκρη της λεωφόρου. Σκάψανε κάτω από το κτίριο, έστρωσαν σιδερένιες ράγες και ρόδες, και μετακίνησαν ολόκληρο αυτό το τέρας σε απόσταση 55 μέτρων.
Η όλη επιχείρηση κράτησε μόλις 5 ώρες και 40 λεπτά, με τα δυο (πλέον) κτίρια να μετακινούνται σε μια κεκλιμένη γωνία 33 μοιρών. Και όλα αυτά, χωρίς να έχουν εκκενωθεί τα δυο κτίρια! Μάλιστα, μια γυναίκα που είχε τοποθετήσει ένα ποτήρι με νερό στην άκρη του μπαλκονιού της, ορκίστηκε ότι δεν έσταξε ούτε μια σταγόνα!

Η ανύψωση κάποιου κτιρίου συνήθως πραγματοποιείται με την τοποθέτηση μιας προσωρινής ατσάλινης σκαλωσιάς (σκελετού) κάτω από το οικοδόμημα, για να προσφέρει στήριξη. Στη συνέχεια τοποθετείται ένα δίκτυο υδραυλικών γρύλων που ελέγχεται από ένα ενοποιημένο σύστημα ανύψωσης, με αποτέλεσμα να ανυψώνεται από τα θεμέλιά του το κτίριο. Μια παλαιότερη, εναλλακτική μέθοδος πιο χαμηλής τεχνολογίας είναι το να χρησιμοποιούνται βιδωτές υποδοχές  ή άτρακτοι που στρέφονται χειρωνακτικά. Με τους δύο τύπους συστημάτων που περιγράφονται εδώ, τοποθετούνται μετά  ξύλινα δοκάρια που ονομάζονται  κούνιες; ( cribs) που στοιβάζονται σε σωρούς για να υποστηριχτεί τόσο η οικοδομή όσο και οι γρύλοι την ώρα που το κτίριο ανυψώνεται σε σταδιακά βήματα. Μόλις η κατασκευή φτάσει σε αρκετό ύψος, ένα φορτηγό με επίπεδη καρότσα, ή υδραυλικά καροτσίδια, τοποθετούνται κάτω από το χαλύβδινο πλαίσιο έτσι ώστε να στηριχτεί η μετακίνηση του κτιρίου μέχρι τον τελικό προορισμό. Μετά την κίνηση αυτή, η κατασκευή χαμηλώνει, αντιστρέφοντας τα βήματα που ήδη εφαρμόστηκαν. 



Η ρουμάνικη «συστηματοποίηση» (Sistematizarea) αναφέρεται σε ένα πρόγραμμα αστικού πολεοδομικού σχεδιασμού, που εφάρμοσε ο Τσαουσέσκου, ο οποίος στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Β. Κορέα το 1971 είχε εντυπωσιαστεί από την μαζική ιδεολογική κινητοποίηση και λατρεία που απολάμβανε το εκεί καθεστώς, οπότε και αποφάσισε να κάνει τα ίδια στη χώρα του. Έτσι, ξεκινώντας το 1974, η ρουμάνικη εκδοχή αφορούσε κυρίως στην κατεδάφιση και την ανοικοδόμηση ολόκληρων χωριών, κωμοπόλεων, και πόλεων, είτε ολικά είτε εν μέρει, με απώτερο σκοπό την μετατροπή της Ρουμανίας σε μια πολυμερώς αναπτυγμένη σοσιαλιστική κοινωνία!
Αυτά βλέπει ο Αλέξης ο μηχανικός και τρέχουν τα σάλια του…

S.A.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου