17.12.16

Ένα πραγματικά «φονικό» reality…



Προσωπικά, πάντα μου άρεσαν τα reality-TV shows, ειδικά τα πρώτα, τότε που οι παίκτες (Πρόδρομος, Σκόρδου, κλπ) ήταν ακόμη σχετικά αθώοι και ανυποψίαστοι, επειδή μου θύμιζαν εκείνα τα περίφημα ψυχολογικά πειράματα στα αμερικανικά πανεπιστήμια (Στάνφορντ, κ.ά.) όπου υπήρχε η δυνατότητα ενδελεχούς μελέτης της ανθρώπινης συμπεριφοράς σε συνθήκες εργαστηρίου.




Έτσι και τα reality, ήταν στην ουσία ένα in vivo και ταυτόχρονα in vitro ψυχολογικό πείραμα, όπου μπορούσε κανείς από τον καναπέ του να δει τα αλληλομαχαιρώματα, τις ίντριγκες, την συκοφάντηση,  κλπ κάποιων, κατά τα άλλα, κολλητών φίλων. Η ανθρώπινη φύση στο μεγαλείο της…



Στην  πορεία οι  εν λόγω εκπομπές ξέφυγαν, και στη συνέχεια απαξιώθηκαν. Έχοντας στο ενδιάμεσο φτάσει σε πραγματικά χαμηλά επίπεδα, και δεν αναφέρομαι τόσο στα ελληνικά, όπου παρόλη την κιτσαρία και προστυχιά, διατηρήθηκε κάποιο υποτυπώδες επίπεδο, μέχρι που ο μέσος τηλεθεατής τις έδειξε την πλάτη του. Στο εξωτερικό όμως, και δη στην Αμερική και την Ρωσία, τα reality εξελίχθηκαν σε κάτι πολύ πιο άγριο και ποταπό. Με ανθρώπους φερ’ ειπείν, να τρώνε περιττώματα ον κάμερα, για … χίλια δολάρια. Και άλλα τέτοια πολλά. Με αποτέλεσμα σήμερα να ξεκινάει ένα «παιχνίδι», που θα μπορούσαμε να το περιγράψουμε ως μια «ανώμαλη» αρρωστημένη εκδοχή του Survivor. Με την προοπτική να τα δούμε κυριολεκτικά όλα!
Πρόκειται για το ρωσικό  Game2: Winter, τα γυρίσματα του οποίου ξεκινάνε οσονούπω στην μακρινή και παγωμένη Σιβηρία, όπου θα εγκαταλειφθούν μέσα στην ερημιά 30 παίκτες για 9 μήνες, με τον τελικό νικητή που θα καταφέρει να ξεπεράσει τις δυσκολίες να κερδίζει $1.6 εκατομμύρια. Βέβαια, για να συμμετάσχει κανείς θα πρέπει να πληρώσει εισιτήριο περίπου $165.000, και επίσης να επιλεγεί από ψηφοφόρους on line.
Το κλου της όλης υπόθεσης, που θα βγει στους τηλεοπτικούς δέκτες τον Ιούλιο, είναι ότι τα πάντα επιτρέπονται! Ακόμη και η διάπραξη ποινικών αδικημάτων!
Ο κάθε συμμετέχων υπογράφει από πριν ότι επιτρέπει και παραχωρεί την άδεια να του συμβεί το οτιδήποτε, από τραυματισμό, ακρωτηριασμό, έως και τον θάνατό του. Θα επιτρέπονται δηλαδή οι ξυλοδαρμοί, το αλκοόλ, ο βιασμός, ο φόνος, κλπ κλπ. Και όλα αυτά με την άδεια των «παικτών», που είναι έτοιμοι να τα δώσουν όλα (κυριολεκτικά) για το χρηματικό έπαθλο στο τέλος. Ο μόνος περιορισμός είναι ότι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι άνω των 18 ετών, και να έχουν σώας τα «φρένας», ενώ θα επιτραπεί να φέρουν μαζί τους μαχαίρια, σπαθιά, ρόπαλα,  κλπ εκτός όμως από πυροβόλα όπλα.
Προβλέπεται δηλαδή να γίνει ο κακός χαμός, με την ανθρώπινη συμπεριφορά να παρακολουθείται όχι μόνο σε ψυχολογικό επίπεδο, αλλά και σε σωματικό. Με την επιβίωση του ισχυρότερου να λαμβάνει χώρα μπροστά στα μάτια μας.

Ο δημιουργός του reality Yevgeny Pyatkovsky θεωρεί ότι το απαγορευτικό κόστος του εισιτηρίου συμμετοχής θα προσελκύσει κυρίως παράτολμους και ζάπλουτους παίκτες. Αυτοί θα εκπαιδευτούν από ειδικές δυνάμεις του ρωσικού στρατού, και θα δοθεί στον καθένα από μια φορητή κάμερα για να καταγράφει τις εμπειρίες του σε έναν άγριο τόπο γεμάτο από αρκούδες και λύκους, με θερμοκρασίες πολύ κάτω από το μηδέν. Δεν θα υπάρχει κινηματογραφικό συνεργείο ή εικονολήπτες που θα τους συνοδεύουν, αλλά ο χώρος όπου θα εξελιχτεί το «παιχνίδι» θα είναι γεμάτος από 2.000 περίπου τοποθετημένες εκ των προτέρων διάσπαρτες σταθερές κάμερες, συν αυτές που θα έχουν επάνω τους οι παίκτες.
Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 60 άτομα, ακόμη και Αμερικανοί. Όσο για το ενδεχόμενο διάπραξης κάποιου εγκλήματος ζωντανά και στον αέρα, οι υπεύθυνοι  διαβεβαιώνουν ότι έχουν έρθει σε επαφή με την τοπική αστυνομία η οποία και θα βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση. Όπως λένε, στο τέλος τέλος όλοι οι παίκτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν κάνουν κάτι κακό θα συλληφθούν. Θα πρέπει, λένε, να γνωρίζουν καλά την αυστηρή ρωσική νομοθεσία, και να μην το παρατραβήξουν…
Ίδομεν!

Strange Attractor

       Δείτε  εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου