27.12.16

Το μοναχικό τέλος του Nikola Tesla…



Στο τέλος της συγκλονιστικής, αλλά και γεμάτης βάσανα ζωής του, ο διάσημος φυσικός, μηχανικός, εφευρέτης, και πολλά άλλα Nikola Tesla, ήταν εντελώς άφραγκος και ζούσε μόνος του σε ένα μικρό δωμάτιο ενός ξενοδοχείου της Νέας Υόρκης.


 
Η τελευταία φωτογραφία του Τέσλα...

Είχε γίνει vegetarian, και έτρωγε μόνο γάλα, μέλι, και ψωμί, πίνοντας αποκλειστικά χυμούς λαχανικών. Περνούσε τις μέρες του στο κοντινό πάρκο, παρέα με τα περιστέρια, ενώ τις νύχτες, πάσχοντας από αϋπνίες, τις περνούσε λύνοντας μαθηματικές εξισώσεις και προβλήματα με το μυαλό του…


Στις 7 Ιανουαρίου του 1943, ο 86χρονος Tesla πέθανε μόνος του μέσα στο δωμάτιο 3327 του ξενοδοχείου New Yorker. Το πτώμα του βρέθηκε δυο μέρες αργότερα από την καθαρίστρια Alice Monaghan, η οποία αγνόησε την πινακίδα «Μην Ενοχλείτε» που κρέμονταν από το πόμολο της εξώπορτας.
Ο βοηθός ιατροδικαστή H.W. Wembly εξέτασε τη σορό και διέγνωσε ως αιτία θανάτου την θρόμβωση της καρδιάς. Η σορός μεταφέρθηκε στον οίκο τελετών Frank E. Campbell Funeral Home στην οδό Madison Ave. Ο επί χρόνια φίλος του Tesla, Hugo Gernsback, παράγγειλε από κάποιον γλύπτη μια «μάσκα θανάτου» του νεκρού, η οποία σήμερα εκτίθεται στο μουσείο Nikola Tesla.
Μερικές μέρες μετά το FBI διέταξε τις μεταναστευτικές αρχές να προχωρήσουν στην  κατάσχεση των υπαρχόντων του μακαρίτη, ο οποίος όμως είχε ήδη αποκτήσει την αμερικανική υπηκοότητα. Όλη η «περιουσία» του φυσικού μεταφέρθηκε στις αποθήκες Manhattan Storage and Warehouse Company, όπου και σφραγίστηκε.
Ο καθηγητής (ηλεκτρολόγος μηχανολόγος) John G. Trump του ΜΙΤ, που εργάζονταν και ως σύμβουλος στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ,  κλήθηκε να εξετάσει όλα τα υπάρχοντα και τα αντικείμενα που ανήκαν στον Tesla.
Τρεις μέρες αργότερα, ο καθηγητής υπέβαλλε την αναφορά του, στην οποία κατέληγε ότι δεν βρήκε κάτι που θα μπορούσε να αποτελεί απειλή αν έπεφτε σε μη φιλικά χέρια. Όπως έγραψε, «οι προσπάθειες και οι σκέψεις του Tesla τα τελευταία 15 τουλάχιστον χρόνια ήταν καθαρά θεωρητικοί στοχασμοί φιλοσοφικής κατεύθυνσης, και εν μέρει σχετικές με την προώθηση της ασύρματης μεταφοράς ενέργειας. Δεν βρέθηκαν όμως κάποιες νέες στέρεες και πρακτικές αρχές ή μέθοδοι, που θα καθιστούσαν την μεταφορά αυτή αποτελεσματική».
Στις 10 Ιανουαρίου, 1943, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Fiorello La Guardia διάβασε ζωντανά στο ραδιόφωνο έναν επικήδειο λόγο που είχε γράψει ο σλοβένικής καταγωγής συγγραφέας Louis Adamic, με μουσική υπόκρουση βιολιών (“Ave Maria” και “Tamo daleko”).
Στις 12 Ιανουαρίου, δυο χιλιάδες άνθρωποι παρέστησαν στην νεκρώσιμη ακολουθία  του Tesla στον καθεδρικό ναό Saint John the Divine, η οποία έγινε με δημόσια δαπάνη. Μετά την τελετή η σορός μεταφέρθηκε στο κοιμητήριο Ferncliff του Ardsley, όπου αργότερα αποτεφρώθηκε. Την επόμενη μέρα έγινε μια ακόμη τελετή στο Trinity Chapel, με την συμμετοχή πολλών σημαινόντων ιερέων.

S.A.
RHP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου