15.3.17

67χρονη νοικοκυρά και οικοδόμοι τραυματιοφορείς…



Πάνω από 3.000 άνεργοι μεροκαματιάρηδες προσελήφθησαν με σύμβαση 12 μηνών χωρίς να έχουν σχέση με τον χώρο της Υγείας - Ενας ηλικιωμένος από τους νεοπροσληφθέντες έπαθε έμφραγμα καθώς έσπρωχνε το φορείο!




Την ίδια στιγμή που 36.000 Ελληνες με ειδικές σπουδές και κατάρτιση διεκδικούν μια θέση εργασίας από τις 1.666 που έχει προκηρύξει το ΑΣΕΠ για τα νοσοκομεία, η κυβέρνηση προσλαμβάνει και 3.150 ανέργους από τον ΟΑΕΔ με συμβάσεις 12 μηνών, οι περισσότεροι από τους οποίους κρίνονται ακατάλληλοι από τους ίδιους τους γιατρούς…


Την ώρα που χιλιάδες οικογένειες περιμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα του ΑΣΕΠ γνωρίζοντας ότι τα παιδιά τους θα παραμείνουν άνεργα παρά τις σπουδές και τον κόπο που κατέβαλαν για να πάρουν ένα πτυχίο, το υπουργείο Υγείας επιλέγει να διορίσει συμβασιούχους στα νοσοκομεία επειδή με αυτόν τον τρόπο μπορεί να παρακάμψει τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ και να επιλέξει πρόσωπα με κομματικά κριτήρια. Λόγω των επειγουσών αναγκών που έχουν τα νοσοκομεία, ακόμη κι αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να δικαιο­λογηθεί, αρκεί οι νεοπροσληφθέντες να μπορούσαν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.
Αλλά, όπως καταγγέλλουν οι διοικήσεις των ίδιων των νοσοκομείων, οι συμβασιούχοι που έχουν ήδη πιάσει δουλειά είναι εντελώς ακατάλληλοι, καθώς άλλοι βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δύσκολες συνθήκες εργασίας σε χειρουργεία και θαλάμους νοσηλείας και άλλοι δεν έχουν καμία σχέση με τον χώρο. Διασφαλίζουν απλώς έναν μισθό -και μάλιστα με προοπτικές μονιμοποίησης.
Στον κατάλογο των προσληφθέντων με δωδεκάμηνη σύμβαση στα νοσοκομεία, φιγουράρουν 60ρηδες που προσλαμβάνονται ως τραυματιοφορείς και βοηθοί νοσηλευτών, αλλά και οικοδόμοι, αυτοκινητιστές, κομμώτριες, βιοτέχνες, περιπτερούχοι και κάθε λογής μεροκαματιάρηδες που ασφαλώς δικαιούνται μια θέση εργασίας, αλλά όχι στον ευαίσθητο και απαιτητικό χώρο της Υγείας, όταν μάλιστα υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι στην ουρά που έχουν τα απαιτούμενα προσόντα. Χιλιάδες αιτήσεις υποβλήθηκαν στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ τους τελευταίους δύο μήνες του περασμένου έτους όταν έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση θα προσλάβει συμβασιούχους στα νοσοκομεία. Οι περισσότεροι ήταν μακροχρόνια άνεργοι που έχασαν τη δουλειά τους σε προχωρημένη ηλικία.
Από αυτούς, 3.150 προσλαμβάνονται αυτές τις ημέρες στα νοσηλευτικά ιδρύματα των επτά υγειονομικών περιφερειών της χώρας. Δεν πρόκειται για μόνιμες θέσεις, αλλά για θέσεις κοινωφελούς εργασίας, 12μηνης διάρκειας, που σημαίνει ότι σε λίγους μήνες ασθενείς και μόνιμο προσωπικό θα βρίσκονται και πάλι αντιμέτωποι με το τέρας των ελλείψεων και των κενών στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Εκτός κι αν η κυβέρνηση ακολουθήσει την προσφιλή της μέθοδο της παράτασης και ανανεώνει συνεχώς τις συμβάσεις αυτές μέχρι κάποια στιγμή να τους μονιμοποιήσει, παρότι δεν προσελήφθησαν με τις διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα για το μόνιμο προσωπικό.
Τις τελευταίες εβδομάδες εκατοντάδες άνθρωποι που οδεύουν προς την 6η δεκαετία της ζωής τους ή την έχουν συμπληρώσει κατέκλυσαν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ μέσω των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ στοχεύοντας στα ένσημα και τον μισθό - ο μηνιαίος καθαρός κυμαίνεται στα 680 ευρώ για όσους έχουν υποχρεωτική εκπαίδευση και προορίζονται για θέσεις βοηθητικού προσωπικού και γύρω στα 780 για όσους έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Οι περισσότεροι «νέοι» εργαζόμενοι των νοσοκομείων, οι «12μηνίτες» όπως τους λένε στα νοσοκομεία για να τους διακρίνουν από τους 5μηνίτες ή τους επικουρικούς εργαζομένους, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το πεδίο της υγείας. Το χειρότερο είναι, βεβαίως, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, ότι μόλις προσαρμοστούν και αποκτήσουν κάποια εμπειρία θα πρέπει να φύγουν.
«Δεν ήταν τίποτ’ άλλο παρά μια ακόμη εμβαλωματική λύση που συντηρεί τα προβλήματα και τις ελλείψεις και δεν αντιμετωπίζει τίποτα», λέει ο καρδιολόγος, πρόεδρος των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», Ηλίας Σιώρας, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «η διοίκηση μας διαβεβαίωνε ότι οι 12μηνίτες θα καλύψουν θέσεις σε κλινικές ώστε να μετακινηθούν έμπειροι εργαζόμενοι στα νέα χειρουργεία που παραμένουν ακόμη κλειστά. Φυσικά δεν έχει γίνει τίποτα από αυτά».
Από την αρχή του έτους που άρχισαν να παρουσιάζονται στα νοσοκομεία οι «τυχεροί» που επιλέχθηκαν για το πρόγραμμα, οι υπεύθυνοι των τμημάτων βρίσκονται αντιμέτωποι με ανθρώπους εξουθενωμένους από το φορτίο της ανεργίας, αλλά και της ηλικίας σε πολλές περιπτώσεις, ενώ παράλληλα δεν διαθέτουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία, ούτε ειδική ούτε γενική, σε νοσοκομείο.
Ταχύρρυθμα σεμινάρια
Σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα άρχισαν να οργανώνονται ατύπως σεμινάρια για τους 12μηνίτες ώστε να εξοικειωθούν με τα βασικά του αντικειμένου τους, ιδίως για τους κανόνες υγιεινής, τους κινδύνους λοιμώξεων, ή τη διαχείριση των ασθενών, π.χ. για τραυματιοφορείς και βοηθούς θαλάμου.
Ωστόσο, τα ταχύρρυθμα σεμινάρια δεν περιλαμβάνουν τρόπους διαχείρισης του άγχους και του άγους που συνεπάγεται για πολλούς από τους εργαζομένους αυτό το νέο, άγνωστο αντικείμενο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση άνεργου ο οποίος προσελήφθη ως τραυματιοφορέας σε μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής. Σύμφωνα με εργαζομένους εκεί, ο τραυματιοφορέας έπαθε καρδιακό ισχαιμικό επεισόδιο ενώ μετέφερε ένα φορείο!
Σε άλλο νοσοκομείο της Αττικής, από τους οκτώ 12μηνίτες που παρουσιάστηκαν, οι δύο έφυγαν προτού καν συμπληρώσουν μία ολόκληρη βάρδια: ο ένας παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί και ο δεύτερος είχε βεβαρημένο ποινικό μητρώο.



Σε κεντρικό νοσοκομείο της Αθήνας παρουσιάστηκαν να αναλάβουν θέση τραυματιοφορέα οκτώ άνθρωποι ηλικίας άνω των 50 χρόνων, από τους οποίους κανείς δεν είχε εργαστεί σε νοσοκομείο. Ανάμεσά τους και μια 64χρονη γυναίκα με προϋπηρεσία στον χώρο της αισθητικής και του καλλωπισμού, η οποία πρακτικά αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εργασίας, αλλά δήλωσε ότι έχει ανάγκη τη δουλειά και τα χρήματα.
Σε μεγάλο νοσοκομείο της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας εγκρίθηκαν 20 προσλήψεις, ωστόσο κάποιοι από τους εργαζομένους αποχώρησαν εξαρχής δηλώνοντας αδυναμία προσαρμογής στο συγκεκριμένο εργασιακό περιβάλλον. Οι τραυματιοφορείς που εκπαιδεύονται για να αναλάβουν καθήκοντα είναι, μεταξύ άλλων, ένας οικοδόμος, ένας οδηγός φορτηγού και ένας βιοτέχνης. «Είναι φιλότιμοι, αλλά δεν μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα. Στην πραγματικότητα μόλις αρχίσουν να προσαρμόζονται και μπορούν να εργαστούν θα πρέπει να φύγουν. Παράλληλα, στους 12μηνίτες επενδύουν και οι μόνιμοι εργαζόμενοι, οι οποίοι ναι μεν τους βλέπουν ως πολύ προσωρινή λύση, αλλά βασίζονται σε αυτούς για να ανακουφιστούν από την εργασιακή εξουθένωση, να πάρουν κάποια ρεπό ή άδεια», λένε στελέχη του νοσοκομείου.
Σε μεγάλο νοσηλευτικό ίδρυμα της Θεσσαλονίκης, βοηθός νοσηλευτή που παρουσιάστηκε, ανέφερε, προβληματισμένη και η ίδια ότι είχε αποφοιτήσει από τη σχολή της πριν από 24 χρόνια και δεν είχε εργαστεί ποτέ σε νοσοκομείο. Αποφάσισε ωστόσο να παραμείνει για τους 12 μήνες και να καταβάλλει κάθε προσπάθεια. Το αντίθετο έπραξε βοηθός θαλάμου που επέστρεψε στην εργασία της τη δεύτερη μέρα για να ανακοινώσει ότι θα σταματήσει διότι δεν ήταν καθόλου προετοιμασμένη γι’ αυτό που έπρεπε να φέρει εις πέρας.
Σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης εμφανίστηκε τραυματιοφορέας 67 ετών η οποία δήλωσε αποφασισμένη να εργαστεί όσο και όπως χρειαστεί προκειμένου να συμπληρώσει τα ένσημά της και να εξασφαλίσει το ποσό που δίνει ο ΟΑΕΔ. Σε νοσοκομείο της Περιφέρειας οι νοσηλευτές της Εντατικής καλωσόρισαν τον νέο τραυματιοφορέα, ετών 55, και τον άκουσαν να λέει φοβισμένα: «Εγώ θέλω να βοηθήσω και να προσφέρω, αλλά δεν γνωρίζω από ασθενείς, βιοτεχνία είχα»...
Μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να υποστηρίζει ότι τα νοσοκομεία λειτουργούν πλήρως και ότι οι ελλείψεις είναι μόνο στη φαντασία των νοσοκομειακών γιατρών, αλλά η πραγματικότητα και τα στοιχεία τη διαψεύδουν και αφήνουν εκτεθειμένο τον αναπληρωτή υπουργό Παύλος Πολάκης, ο οποίος πρωταγωνιστεί στις επιθέσεις εναντίον γιατρών και ΜΜΕ.
Η αλήθεια είναι ότι οι ελλείψεις στα νοσοκομεία πολλαπλασιάζονται διαρκώς και ορισμένα από αυτά στηρίζονται πλέον στις ευγενικές δωρεές πολιτών, που νοιάζονται για τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας και τα χορηγούν τακτικά με υλικά και τρόφιμα. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που οι διοικήσεις των νοσοκομείων έχουν αναρτήσει στη Διαύγεια, το 2016 ήταν η χρονιά των δω­ρεών, με περισσότερες από 1.200 στα 138 νοσηλευτικά ιδρύματα, ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι εκείνες για το 2017.  Σε αντίθεση με τις μεγάλες που γίνονταν μέχρι πρότινος -και συνεχίζονται- στο ΕΣΥ από φορείς όπως το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο ΟΠΑΠ, η Εθνική Τράπεζα κ.ά. για υποδομές και εξοπλισμό εκατομμυρίων ευρώ, οι δωρεές πλέον αφορούν βασικά είδη για τη λειτουργία ενός νοσοκομείου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου