3.4.17

Τα καλά ενός ζεστού λουτρού…



Καλά νέα για τους τεμπέληδες, και όσους βαριούνται να γυμναστούν. Σύμφωνα με νέες έρευνες, το χαλάρωμα μέσα σε μια μπανιέρα γεμάτη με ζεστό νερό και μπουρμπουλήθρες κάνει πιο πολύ καλό στο σώμα μας απ ότι ένας 30λεπτος περίπατος!




Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Loughborough χώρισαν 14 άνδρες σε δυο ομάδες. Η μία ομάδα έκανε μια ώρα ποδήλατο, και η άλλη μια ώρα χαλάρωση μέσα σε μια ζεστή μπανιέρα…


Ο σκοπός του «πειράματος» ήταν να ανεβάσουν την θερμοκρασία σώματος κατά έναν βαθμό. Τελικά, οι άνδρες που έκαναν ποδήλατο όντως έκαψαν περισσότερες θερμίδες, όμως οι ερευνητές έπαθαν πλάκα όταν ανακάλυψαν κάτι περίεργο: Ότι εκείνοι που χαλάρωναν στην μπανιέρα έκαψαν 130 θερμίδες, νούμερο που αντιστοιχεί στις θερμίδες που καίει κάποιος περπατώντας για 30 ολόκληρα λεπτά.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν επίσης το σάκχαρο στο αίμα όλων των συμμετεχόντων για 24 ώρες μετά τις «δοκιμασίες», και ανακάλυψαν πως η πιο αυξημένη του μέτρηση ήταν 10% χαμηλότερη σε αυτούς που έκαναν ζεστό λουτρό απ ότι σε εκείνους που έκαναν ποδήλατο.
Ένα άλλο κουλό εύρημα είναι ότι το ζεστό μπάνιο είχε το ίδιο αποτέλεσμα με την φυσική άσκηση όσον αφορά στην αντιφλεγμονώδη αντίδραση που προκύπτει μετά την άσκηση και που απολαμβάνουν υποτίθεται μόνο  όσοι ασκούνται. Η έρευνα δηλαδή δείχνει ότι η «παθητική θέρμανση»,  ή αλλιώς το χαλάρωμα  στην μπανιέρα, μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές.
Σαν θεραπευτική ιδέα, η παθητική θέρμανση δεν είναι καινούργια, αφού χρόνια τώρα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, ειδικά  στην Φιλανδία. Για παράδειγμα, μια επιστημονική εργασία του 2015, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine, έδειξε ότι το συχνό σάουνα προφυλάσσει από και προλαμβάνει τυχόν καρδιοαγγειακές παθήσεις.
Τέλος, οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα σημειώνουν πως οι συμμετέχοντες σε αυτήν ήταν όλοι άνδρες, και με δεδομένο ότι τα ανδρικά σώματα αντιδρούν πολύ διαφορετικά από τα γυναικεία σε πολλές περιπτώσεις, σημαίνει ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να βγει κάποιο σίγουρο συμπέρασμα. Πάντως γεγονός είναι ότι ακόμη κι αν ένα ζεστό μπάνιο δεν είναι τόσο ωφέλιμο για το σώμα όσο η φυσική άσκηση, εν τούτοις ένα είναι σίγουρο: ότι το μούλιασμα μέσα σε μια ζεστή μπανιέρα κάνει καλό στην διάθεσή μας…

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου