16.6.17

Φόβος και τρόμος στην πλατεία Ναυαρίνου…



Σε άβατο έχουν μετατρέψει τις νυχτερινές ώρες την πλατεία Ναυαρίνου ομάδες άγνωστων ατόμων, με τον τρόμο να βασιλεύει στους περίοικους, οι οποίοι νιώθουν απροστάτευτοι. Οι φασαρίες είναι σε καθημερινή διάταξη στο ύψος όπου βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος με τα ανάκτορα του Γαλερίου.




Επαγγελματίες και κάτοικοι γίνονται καθημερινά μάρτυρες συμπλοκών, οι οποίες πολλές φορές παίρνουν άγρια τροπή, με τον τόπο να μετατρέπεται στην κυριολεξία σε σφαγείο από το αίμα των μαχαιρωμένων…



Κοινό μυστικό είναι ότι στο σημείο γίνεται χρήση και εμπορία ναρκωτικών, με την πιάτσα της Ροτόντας, μετά τις συνεχείς εφόδους της αστυνομίας, να έχει ουσιαστικά μετακομίσει χαμηλά στη Ναυαρίνου. 
Χαρακτηριστικό της προσπάθειας των ατόμων να μετατρέψουν έναν ιστορικό δρόμο της Θεσσαλονίκης με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά σε «Εξάρχεια» είναι τα συνθήματα που είχαν γράψει στο έδαφος, προειδοποιώντας ότι «εδώ δεν επιτρέπονται αστυνομικοί».
Η αστυνομία, σύμφωνα με τους περίοικους, περιορίζεται σε κάποιες περιπολίες κυρίως τις πρωινές ώρες, το βράδυ όμως αφήνει τα άτομα αυτά να εκτονώσουν τις όποιες διαθέσεις τους ανενόχλητα. Σύμφωνα με όσα ανέφερε κάτοικος, έχει επανειλημμένως πάρει στην αστυνομία για να καταγγείλει τα περιστατικά και η απάντηση ήταν: «καλύτερα να είναι συγκεντρωμένοι σε ένα μέρος και να μην προκαλούν φασαρίες στην πόλη».
Κάβα «αμέρικαν» μπαρ…
Η πλατεία Ναυαρίνου ήταν ανέκαθεν σημείο συγκέντρωσης ατόμων μιας διαφορετικής κουλτούρας και τρόπου ζωής. Κατά καιρούς έχει υπάρξει στέκι ροκάδων και άλλων εναλλακτικών ειδών μουσικής, ενώ ακόμη και σήμερα μουσικοί στήνουν αυτοσχέδιες παραστάσεις για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. 
Όπως καταγγέλλουν οι πολίτες, το πρόβλημα εμφανίστηκε πριν από περίπου 1,5 χρόνο, όταν στο σημείο άνοιξε μια κάβα η οποία λειτουργεί παράλληλα και σαν μπαρ σερβίροντας ποτά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ υπάρχουν υποψίες για κατανάλωση και εμπορία ναρκωτικών ουσιών. Έκτοτε, όπως αναφέρουν κάτοικοι που θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, οι ταραχές μεταξύ των ατόμων που συγκεντρώνονται στην πλατεία είναι καθημερινό φαινόμενο. «Τους ακούμε κάθε βράδυ, βρίζουν, φωνάζουν συνθήματα, πλακώνονται μεταξύ τους, απειλούν τον κόσμο, βγάζουν μαχαίρια» αναφέρει κυρία που μένει σε πολυκατοικία στο σημείο και έχει άμεση ορατότητα. Επαγγελματίας σημειώνει ότι πρόκειται για άτομα του αναρχικού χώρου και αναρωτιέται: «είναι δυνατόν οι αρχές να επιτρέπουν αυτή την κατάσταση σε έναν από τους πιο τουριστικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης;» και συνεχίζει «υποτίθεται ότι είναι ένας δρόμος χαμηλής όχλησης λόγω των αρχαιοτήτων που υπάρχουν, αλλά κανείς δεν το σέβεται».
Βρομιά και δυσωδία…
Κάθε πρωί οι επαγγελματίες που ανοίγουν τα καταστήματά τους αναγκάζονται να σφουγγαρίζουν το πεζοδρόμιο από αίματα, από σπασμένα μπουκάλια, από σκουπίδια και ακαθαρσίες ανθρώπων που κάνουν την ανάγκη τους μπροστά στις βιτρίνες των καταστημάτων και στις εισόδους των πολυκατοικιών. «Η μυρωδιά το πρωί στα στενάκια της πλατείας είναι τόσο έντονη, που σου κόβει την ανάσα. Καθαρίζουμε κάθε μέρα τις βιτρίνες μας και τα πεζοδρόμια» λένε επαγγελματίες, ενώ προτείνουν να βάλει ο δήμος χημικές τουαλέτες.
Ανάκτορα κατ’ ευφημισμό…
Σε άθλια κατάσταση είναι ο χώρος των βυζαντινών ανακτόρων του Γαλερίου. Περιμετρικά του χώρου, τα εξωτερικά μάρμαρα είναι μουτζουρωμένα με συνθήματα, ενώ εσωτερικά θυμίζει σκουπιδότοπο, καθώς είναι πεταμένες εκατοντάδες γόπες, άδεια κουτιά από χάπια, σύνεργα χρήσης ναρκωτικών, σπασμένα μπουκάλια, χαρτιά και αδέσποτα γατιά σε χαρτόκουτα μέσα στις κρύπτες των τειχών. Η είσοδος του αρχαιολογικού χώρου είναι καλυμμένη από αφίσες, ενώ το εκδοτήριο είναι παρατημένο στη μοίρα του.

Θανάσης Μυλωνάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου