16.6.17

Γάλα κακάο και … ηλιθιότητα!



Όσοι με παρακολουθούν συστηματικά στα παραληρηματικά μου «άρθρα», γνωρίζουν πολύ καλά πως εδώ και χρόνια έχω μια εμμονή με την ανθρώπινη ηλιθιότητα. Που στα καθ’ ημάς μεταφράζεται στα ποσοστά των συμπατριωτών μας που ψήφισαν τους Συριζανέλ για να καταργηθούν τα διόδια, και που στήριξαν με 63% το περίφημο ΟΧΙ του Αλέξη, που ευτυχώς έσπευσε να το ακυρώσει ο ίδιος όταν έντρομος συνειδητοποίησε τι σημαίνει…



Από κει και πέρα, όπως έχω γράψει και άλλες φορές, η ηλιθιότητα πάντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει όσο υπάρχουν άνθρωποι, ενώ σύμφωνα με ειδικότερους εμού, ηλίθιοι υπάρχουν ακόμη και μεταξύ ανθρώπων βραβευμένων με Νόμπελ… Πόσο δε μάλλον μεταξύ των ψηφοφόρων του Σύριζα…


Τέλος πάντων… εκεί που η ηλιθιότητα χτυπάει κόκκινο εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι το «καζάνι» της Αμερικής. Μιας χώρας 350 περίπου εκατομμυρίων ανθρώπων, εκ των οποίων οι μισοί ανάθεμά με αν γνωρίζουν βασικά πράγματα, όπως π.χ. ποιος είναι ο πρόεδρός τους, αν ο γειτονικός Καναδάς είναι μια ακόμη πολιτεία των ΗΠΑ, κ.ο.κ. Και όλα αυτά δεν τα βγάζω εγώ ο κακεντρεχής από το μυαλό μου, αλλά έχουν δημοσιευτεί ακόμη και σε επιστημονικά περιοδικά, αφού πολύ συχνά γίνονται  έρευνες, εργασίες, δημοσκοπήσεις, κλπ σε σχέση με το φαιδρό αυτό φαινόμενο της γενικευμένης άγνοιας.
Κάποτε μάλιστα είχα διαβάσει κάπου, ότι με βάση έρευνα του ινστιτούτου Smithsonian ένα 46% των Αμερικανών πολιτών, αυτών δηλαδή που όταν ψηφίζουν για πρόεδρο ψηφίζουν και για πλανητάρχη, πίστευαν ότι ο Ποπάι είναι υπαρκτό πρόσωπο!!!!!! Για τέτοια μυαλά μιλάμε.
Θα μου πείτε ποιος είσαι συ που μιλάς για ηλιθιότητα, όταν συμβιώνεις με ψηφοφόρους της Ραχήλ, και λάτρεις της Κωνσταντοπούλου. Και θα ‘χετε δίκιο… Αλλά τι να κάνω ο καψερός; Το παλεύω.
Όλη αυτή η εισαγωγή έγινε για να σας περιγράψω κάτι που διάβασα σε αμερικανική εφημερίδα και που έρχεται να επιβεβαιώσει την άποψή μου για την εγγενή βλακεία κάποιων (ουκ ολίγων) συνανθρώπων μας.
Αναφέρομαι σε ένα πολύ κουφό στατιστικό στοιχείο, που ούτε λίγο ούτε πολύ μας λέει ότι το 7% των Αμερικανών ενηλίκων πιστεύει πως το γάλα κακάο προέρχεται από … καφέ αγελάδες! Είναι αλήθεια.
Την έρευνα έκανε το Κέντρο Καινοτομίας Γαλακτοκομικών των ΗΠΑ τον περασμένο Απρίλιο, ρωτώντας περισσότερους από χίλιους ανθρώπους. Το 7% μπορεί να ακούγεται μικρό ποσοστό, όμως αν το καλοσκεφτούμε μιλάμε για 16.4 εκατομμύρια ενήλικων Αμερικανών που πιθανόν να ψηφίζουν κιόλας. Μιλάμε για μεγαλύτερο πληθυσμό από όλη την Ελλάδα, ή για πληθυσμό ίσο με εκείνον της πολιτείας Πενσυλβάνια.
Πέρα από το 7% που εν πάση περιπτώσει  έχει άποψη για το γάλα κακάο (καφέ αγελάδες δηλαδή), υπάρχει κι ένα ακόμη σοβαρότατο ποσοστό Αμερικανών (48%) που δεν γνωρίζουν από πού προέρχεται το γάλα κακάο, ενώ ένα 29% λένε ότι το πίνουν διότι τους αρέσει πάρα πολύ, αλλά βάζουν τα παιδιά τους να το αγοράσουν για να μην παρεξηγηθούν.
Εμείς μπορεί να πέφτουμε από τα σύννεφα από την τόση βλακώδη άγνοια, όμως οι ειδικοί δεν εκπλήσσονται καθόλου. Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες που ασχολούνται με την διατροφή παραπονούνται επειδή ακριβώς η μεγάλη πλειονότητα των Αμερικανών καταναλωτών έχει πλήρη άγνοια του τι τρώει.
«Υπάρχουν πολλά παιδάκια που σοκάρονται όταν μαθαίνουν πως οι French fries (τηγανητές πατάτες) είναι πατάτες», λέει ο συνιδρυτής της ΜΚΟ FoodCorps.
Μάλιστα, μια ενδελεχής έρευνα που έγινε πριν από 20 χρόνια από το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας αποκάλυψε πως ένας στους πέντε ενήλικες δεν γνώριζαν πως το χάμπουργκερ προέρχεται από βοδινό κρέας.
Μια ανάλογη έρευνα που έγινε στην Καλιφόρνια, έδειξε ότι παιδιά των τελευταίων τάξεων του δημοτικού, σε ποσοστό άνω του 50%,  αγνοούσαν ότι οι πίκλες είναι αγγούρια, ότι το μαρούλι και τα κρεμμύδια είναι φυτά, ενώ το 33% δεν γνώριζε ότι το τυρί γίνεται από γάλα… όσο για τα μακαρόνια, ας το αφήσουμε καλύτερα. Εκεί τα ποσοστά βλακείας εκτοξεύονται στα ουράνια…
Αυτά, και σε άλλα με υγεία.

Strange Attractor


ΥΓ- Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να βλέπαμε τα αποτελέσματα μιας τέτοιας έρευνας ανάμεσα στους «εθνοπατέρες» μας. Είμαι σίγουρος ότι οι 153 τουλάχιστον εξ αυτών θα αγνοούσαν ακόμη πιο βασικά πράγματα απ όσα αγνοούν τα παιδάκια της Καλιφόρνιας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου