27.10.17

Ποιο είναι το καλύτερο διαβατήριο του πλανήτη;

Το πλέον ισχυρό και με το μεγαλύτερο διεθνές πρεστίζ διαβατήριο του κόσμου δεν είναι πλέον το γερμανικό, αλλά εκείνο τη Σιγκαπούρης. Μιας χώρας που κατατάσσεται πρώτη σε αυτόν τον τομέα στο Passport Index, έναν έγκυρο δείκτη που συντάσσει,  διαχειρίζεται, και ελέγχει η εταιρία οικονομικών συμβούλων Arton Capital.




Μέχρι πρότινος η Σιγκαπούρη ήταν ισόπαλη με την Γερμανία  στην κορυφή της κατάταξης, όμως προχθές η Παραγουάη απέσυρε τις προϋποθέσεις που έθετε για χορήγηση βίζας στους πολίτες της, και έτσι τώρα 159 κράτη προσφέρουν ελεύθερη πρόσβαση σε αυτούς σε αντίθεση με τα 158 που κάνουν το ίδιο για τους Γερμανούς. Δηλαδή ένας κάτοχος διαβατηρίου Σιγκαπούρης μπορεί τώρα να εμφανιστεί στην Παραγουάη, να το σφραγίσει με την είσοδό του στη χώρα, και να μείνει εκεί νόμιμα για 30 μέρες χωρίς να χρειαστούν αιτήσεις, εγκρίσεις, κλπ.



Ο δείκτης Passport Index ανανεώνεται καθημερινά σε πραγματικό χρόνο προσφέροντας την πιο έγκυρη πληροφόρηση όσον αφορά σε ποια κράτη μπορεί ο οποιοσδήποτε κάτοχος οποιουδήποτε διαβατηρίου να ταξιδέψει χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, δηλαδή χωρίς πρότερη βίζα.
Σύμφωνα με τον εν λόγω δείκτη, τα πλέον «ισχυρά» διαβατήρια του κόσμου σήμερα είναι τα εξής (με τον αριθμό των χωρών στις οποίες οι κάτοχοί τους έχουν πρόσβαση χωρίς την ανάγκη βίζας):

1-Σιγκαπούρη  159
2-Γερμανία 158
3- Σουηδία, Νότιος Κορέα 157
4- Δανία, Φιλανδία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Νορβηγία, Ιαπωνία, Η.Β. 156
5- Λουξεμβούργο, Ελβετία, Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστρία, Πορτογαλία 155
6- Μαλαισία, Ιρλανδία, ΗΠΑ, Καναδάς 154
7- Ελλάδα, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία 153
8- Μάλτα, Τσεχία, Ισλανδία 152
9- Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία 150
10- Λιθουανία, Λετονία 149

Τα διαβατήρια που αναφέρονται στον εν λόγω δείκτη είναι όλα εκείνα των 193 μελών κρατών του ΟΗΕ, συν εκείνα των Ταϊβάν, Μακάο, Χόνγκ Κόνγκ, Κόσσοβο, Παλαιστίνης, και του Βατικανού.


S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου