11.6.18

Ρήγμα στις σχέσεις Salvini με δημάρχους του Νότου…


Αγνοώντας τις εντολές της νέας κυβέρνησης, που «έκλεισε» τα ιταλικά λιμάνια για τους μετανάστες από τη Λιβύη, ο δήμαρχος του Παλέρμο Leoluca Orlando δήλωσε πως θα επιτραπεί σε πλοίο που μεταφέρει 629 μετανάστες να δέσει στο λιμάνι της σικελικής πρωτεύουσας.



Η δήλωσή του έρχεται ως συνέχεια της νέας σκληροπυρηνικής πολιτικής του υπουργού Εσωτερικών και ηγέτη της ακροδεξιάς Λέγκας Matteo Salvini, που μόλις χθες αποφάσισε να μην επιτρέπεται στο εξής η είσοδος τέτοιων πλοίων στα ιταλικά λιμάνια, ξεκινώντας από το σκάφος Aquarius, το οποίο ήδη αρνήθηκε να δεχτεί και η Μάλτα, ισχυριζόμενη πως βάσει του διεθνούς δικαίου θα πρέπει να το δεχτεί η Ιταλία...




Γράφοντας στο φέισμπουκ, ο Salvini ανέφερε πως «η Μάλτα δεν δέχεται μετανάστες, η Γαλλία τους διώχνει από τα σύνορά της, η Ισπανία χρησιμοποιεί όπλα για να τους απομακρύνει, οπότε από σήμερα και η Ιταλία θα λέει όχι στο ανθρώπινο τράφικινγκ, και όχι στη μπίζνα της παράνομης μετανάστευσης».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του Παλέρμο έκανε τη δική του δήλωση: «Παλέρμο στα αρχαία ελληνικά σημαίνει πλήρες λιμάνι. Πάντα υποδεχόμασταν σκάφη διάσωσης και όλα τα σκάφη που έσωζαν ζωές στα πελάγη. Δεν θα σταματήσουμε τώρα. Ο υπουργός παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι μας κυβερνά η ακροδεξιά».
Την απόφαση του δημάρχου στήριξαν και άλλοι δήμαρχοι του ιταλικού Νότου, όπως της Νάπολης, της Μεσίνας, και του Ρέτζιο Καλάμπρια, που δήλωσαν έτοιμοι να μην υπακούσουν στις εντολές της νέας κυβέρνησης, και να επιτρέψουν στο Aquarius να αποβιβάσει τους επιβάτες του στα λιμάνια τους.
Τα τελευταία πέντε χρόνια πάνω από 600.000 μετανάστες έχουν καταφτάσει με πλοία από την Αφρική στην Ιταλία, ενώ όσοι είναι ακόμη στη χώρα υπολογίζονται στις 500.000. Τα νούμερα αυτά είναι ένας από τους λόγους της εκλογικής νίκης της Λέγκας, αν και οι αριθμοί αφιχθέντων είχαν σημειώσει κάποια μείωση και επί της προηγούμενης κυβέρνησης.
Ο Salvini τόνισε πως έχει ως σκοπό να εγγυηθεί την ειρηνική ζωή των νέων στην Αφρική αλλά και «των παιδιών μας εδώ στην Ιταλία», προσθέτοντας πως θα κλείσει τα λιμάνια.
Σύμφωνα με την ΜΚΟ SOS Méditerranée, το πλοίο Aquarius μεταφέρει 629 μετανάστες, εκ των οποίων 123 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, 11 συνοδεύομενα, και 7 έγκυες γυναίκες. Οι μετανάστες κατάγονται από την υποσαχάρια Αφρική, και περισυνελέγησαν σε 6 διαφορετικές επιχειρήσεις διάσωσης στα ανοικτά της Λιβύης, ενώ πολλοί από αυτούς διασώθηκαν από  σκάφη του ιταλικού πολεμικού ναυτικού τα οποία στη συνέχεια τους μετεπιβίβασαν στο Aquarius.
Ο Salvini όμως επιμένει πως το εν λόγω σκάφος πέρασε από τα χωρικά ύδατα της Μάλτας, και άρα θα έπρεπε να δέσει στην Βαλέτα.
Η Μάλτα πάντως επιμένει πως οι επιχειρήσεις διάσωσης έγιναν σε διεθνή ύδατα ανοικτά της Λιβύης, και σε θαλάσσια περιοχή που υπάγεται στο κέντρο ελέγχου και συντονισμού διάσωσης της Ρώμης. «Εμείς δεν είμαστε αρμόδιοι, αλλά τηρούμε τη διεθνή νομοθεσία», λένε οι Μαλτέζοι.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου