19.7.18

Το Ισραήλ είναι εβραϊκό κράτος... βάσει νόμου!


Η βουλή του Ισραήλ ψήφισε σήμερα έναν «αμφιλεγόμενο» νόμο, βάσει του οποίου η χώρα ορίζεται πλέον και επίσημα ως το κράτος-έθνος των Εβραίων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αντιδράσεις από πολλές πλευρές, οι οποίες διαμαρτύρονται πως οι μειονότητες μπαίνουν και θεσμικά στο περιθώριο.




Η κυβέρνηση αντιπαραθέτει το επιχείρημα, πως ο νόμος που πέρασε από την Κνεσέτ με ψήφους 62-55, απλά κατοχυρώνει και νομικά τον ήδη υπάρχοντα και αναμφισβήτητο εβραϊκό χαρακτήρα του Ισραήλ…


Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Νετανάχιου, «πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τον Σιωνισμό, και για το κράτος του Ισραήλ… το Ισραήλ είναι το έθνος-κράτος του εβραϊκού λαού, και τιμά τα ατομικά δικαιώματα όλων των πολιτών του… επαναλαμβάνω προς όλους: Το Ισραήλ είναι το δικό μας κράτος… το εβραϊκό κράτος».
Και πρόσθεσε πως «τελευταία υπάρχουν πολλοί που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τα θεμέλια της ύπαρξής μας και τα δικαιώματά μας, γι’ αυτό κι εμείς σήμερα χαράξαμε τον νόμο σε πέτρα. Αυτή είναι η δική μας χώρα. Αυτή είναι η δική μας γλώσσα. Αυτός είναι ο δικός μας εθνικός ύμνος, κι αυτή είναι η δική μας σημαία! Ζήτω το Ισραήλ»!
Από την πλευρά τους, οι αντίπαλοι του Νετανάχιου και πολέμιοι του νέου νόμου, ισχυρίζονται πως αυτός περιθωριοποιεί την αραβική μειονότητα της χώρας που αποτελεί το 20% του πληθυσμού, ενώ βάζει στην άκρη και την αραβική γλώσσα, η οποία δεν θεωρείται πλέον επίσημη, αλλά απλά «ειδική».
Ο Αϊμάν Οντέ, επικεφαλής της συμμαχίας τεσσάρων αραβικών κομμάτων στην ισραηλινή βουλή, χαρακτήρισε τον νόμο ως «σατανικό», και όπως λέει «η κυβέρνηση πέρασε ένα νόμο εβραϊκής κυριαρχίας λέγοντάς μας πως θα παραμείνουμε για πάντα ως πολίτες Β’ κατηγορίας…».

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου