14.9.18

Ο Δημήτρης και εγώ – και εκατομμύρια άλλοι…


   Δεν το κάνω ποτέ, αλλά σήμερα δικαιολογείται μια «εξαίρεση»…
Θα ξεκινήσω με απόσπασμα από χθεσινό άρθρο ένας γνωστού δημοσιογράφου, που προέρχεται μάλιστα από την Αριστερά, στη συνέχεια θήτευσε για δεκαετίες στο ΠΑΣΟΚ και πρόσφατα, λέγεται, εντάχθηκε στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας… Πρόκειται για τον Δημήτρη Καμπουράκη.
  





Κατά καιρούς έχω διαφωνήσει μαζί του. Κάποιες φορές, έχουμε συγκρουστεί κι όλα. Άλλες φορές, όμως, έχω συμφωνήσει με όσα γράφει. Συμβαίνουν αυτά…
Ο λόγος που ξεκινάω με απόσπασμα από χθεσινό του δημοσίευμα (στην ιστοσελίδα liberal) είναι όχι μόνο (κι όχι τόσο) γιατί συμφωνώ με αυτό που έγραψε…Αλλά γιατί έχει σημασία ποιος το έγραψε




Ο Δημήτρης λοιπόν καταγγέλλει στο χθεσινό άρθρο του (με τίτλο: Μόνο Πινοσέτ; Και Βιντέλα! Και Ιντί Αμίν Νταντά…) το πρωτοφανές θράσος των ΣΥΡΙΖΑίων – και καταλήγει…
«Εγώ βλέποντας το απύθμενο θράσος τους (φανταστείτε τι θα έκαναν αν δεν υπήρχε το Μάτι) αρχίζω να σκέφτομαι ότι η ΝΔ έχει πάρει λάθος δρόμο. Ότι μ’ αυτά τα ευγενικά και υπεύθυνα και προσεκτικά και ρεαλιστικά που πορεύεται, δεν θα δει προκοπή. Είναι σα να βάζεις έναν μετριοπαθή, σοβαρό και ορθολογιστή άνθρωπο να αντιμετωπίσει έναν αδίστακτο φανατικό θρησκόληπτο…»
Προσέξτε: ο Δημήτρης είναι – κατά κάποιο τρόπο - τυπικό παράδειγμα αυτού που «φαντασιώνονται» διάφοροι ως «μεσαίο χώρο»: Δηλαδή ένας πολίτης που ΔΕΝ προέρχεται από τη ΝΔ, δεν ψήφισε παλαιότερα ΝΔ και τώρα συστρατεύεται με τη ΝΔ. Πιο «μεσαίος χώρος»… πεθαίνεις!
Κι όμως ο Δημήτρης Καμπουράκης δηλώνει ότι είναι «λάθος δρόμος» πια να αντιμετωπίζει κανείς τον ακραίο διχαστικό λόγο και την αδίστακτη προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ με «ηπιότητα» και «ορθολογισμό»!
Είναι σαν να πηγαίνεις με ευγένεια και «λογικά επιχειρήματα» να αντιμετωπίσεις ένα αφιονισμένο χουλιγκάνο…
Και έχει δίκιο
Στο άλλο, που λέει αμέσως μετά, να φτιάξει και ο Κυριάκος ένα «φούμαρο» τύπου «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» του Τσίπρα το 2014, δεν συμφωνώ! Δεν νομίζω ότι το εννοεί καν ο ίδιος. Και πάντως δεν το χρειαζόμαστε. Αλλά στην ουσία της κριτικής του έχει δίκιο:
Με… «φιλοζωικά αισθήματα» δεν αντιμετωπίζονται λυσσασμένα θηρία. Όπως με… «ευχές» δεν βάφονται αυγά!
Σημασία, όμως, έχει ότι ένας πάλαι ποτέ Αριστερός, ένα πρώην ΠΑΣΟΚος, κατάλαβε πολύ σύντομα την «παθογένεια» της ΝΔ: Ότι υστερεί σε επιθετικότητα, όταν δεν της αφήνουν άλλα περιθώρια…
Αυτή τη διαπίστωση την κάνουν όλοι όσοι έχουν προέλθει από άλλους πολιτικούς χώρους και σήμερα προσανατολίζονται να ψηφίσουν ΝΔ (για να φύγει ο Τσίπρας).
Αλλά αυτή την ίδια διαπίστωση την κάνουν σήμερα και πολλοί από εκείνους που πάντα ψήφιζαν ΝΔ
Δεν μπορεί, δεν γίνεται, η Φιλελεύθερη παράταξη, η Συντηρητική παράταξη, η Δεξιά, η Κεντροδεξιά - πείτε όπως θέλετε, τέλος πάντων – να πληρώνει συνεχώς τα λάθη της, να πληρώνει και τα λάθη που ΔΕΝ έκανε, να απολογείται για τα πάντα, ακόμα και για όσα έγιναν χιλιάδες μίλια μακριά πριν από δεκαετίες - και η Αριστερά να μην πληρώνει ποτέ τα δικά της λάθη! Να μην απολογείται ποτέ για τα δικά της εγκλήματα - ακόμα και τα τωρινά, ακόμα κι εκείνα που στοίχισαν πανάκριβα στον Ελληνικό λαό!
Δεν μπορεί εκείνοι να μας βρίζουν κι εμείς να τους χαϊδεύουμε, μια ζωή
Αυτό δεν το θέλουν πλέον, δεν το ανέχονται πια, ούτε καν όσοι ανήκουν στον (πάλαι ποτέ) «μεσαίο χώρο». Οι άλλοι, οι «βέροι» δεξιοί, απλώς γίνονται έξαλλοι…
Ελπίζω ο Κυριάκος να διαψεύσει το Σάββατο τους φόβους και των μεν και των δε…
·       Στη Θεσσαλονίκη, δεν χρειάζεται να μιλήσει «για τα πάντα»...
·       Δεν χρειάζεται να δώσει «πλήρη στοιχεία» για «πλήρες πρόγραμμα».
·       Δεν πάει να πείσει - πάει να εμπνεύσει και να συσπειρώσει!
·       Δεν πάει να «πείσει», διότι πια το έχουν καταλάβει οι πάντες! Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας ξέρει πια ότι ο Τσίπρας είναι καταστροφή και λαίλαπα.
Αρκεί να δείξει με συμβολικούς και ουσιαστικούς τρόπους, ότι ο ίδιος μπορεί να τα διορθώσει αυτά. Και να ξαναβάλει τη χώρα σε δρόμο ανάκαμψης, ανάπτυξης, κανονικότητας και ασφάλειας - εσωτερικής και εθνικής.
Δηλαδή να μιλήσει για πέντε πράγματα! Επιγραμματικά:
* Για λιγότερους φόρους - και μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές!
Που ο Τσίπρας εκτίναξε και γονάτισε την κοινωνία.
* Για περισσότερες φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις και λιγότερη γραφειοκρατία – κρατισμό! Ενώ ο Τσίπρας έκανε το ακριβώς αντίθετο. Και έπνιξε την ιδιωτική οικονομία. Και ιδιαίτερα τη μεσαία τάξη.
* Να δεσμευτεί ότι θα αποκαταστήσει τη δημόσια ασφάλεια μέσα στη χώρα. Ενώ ο Τσίπρας άνοιξε τις φυλακές, αμόλησε χιλιάδες εγκληματίες, αφόπλισε ή παρόπλισε την αστυνομία και επέτρεψε να γεμίσουν οι πόλεις με «άβατα» ανομίας και ασύδοτες συμμορίες κουκουλοφόρων.
* Να δεσμευτεί ότι θα κλείσει τα σύνορα για τις ροές των λαθρομεταναστών και θα ξεκινήσει τον σταδιακό επαναπατρισμό όσων έχουν μαζευτεί και μένουν παράνομα στην Ελλάδα.
* Να δεσμευτεί ότι θα απεμπλακεί από πλευρές τις Συμφωνίας των Πρεσπών που δεν μπορούν να γίνουν μακροχρόνιες αποδεκτές έτσι κι αλλιώς (αν η Συμφωνία αυτή επικυρωθεί, στο μεταξύ, από την Ελληνική Βουλή).
Εδώ η αγωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων είναι τεράστια, διότι με αυτά που δέχθηκε η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμένου-Κοτζιά, «νομιμοποιείται» ο Σκοπιανός αλυτρωτισμός ΕΝΤΟΣ του Ελληνικού εδάφους! Και μετατρέπεται η Ελλάδα σε χώρα «μειωμένης κυριαρχίας» έναντι των… Σκοπίων.
Ο Κυριάκος πρέπει να δεσμευτεί ότι θα απεμπλέξει τη χώρα από τέτοιες «δεσμεύσεις» - τουλάχιστον τις πιο μακροχρόνιες …
Όλα αυτά μπορούν να γίνουν απόλυτα πιστευτά! Χωρίς πολλές «αναλύσεις», χωρίς πολλά «στοιχεία», χωρίς περίπλοκα «επιχειρήματα» και «σύνθετα μοντέλα»...
Γιατί;
Γιατί απλούστατα, όλα αυτά τα έκανε ή τα είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου:
--Είχε αρχίσει να μειώνει τους φόρους. Και το ΦΠΑ (στην Εστίαση) και το Φόρο Αλληλεγγύης, και το φόρο Ακινήτων και το φόρο Πετρελαίου και το φόρο στα ενοίκια και τις ασφαλιστικές εισφορές…
Άρα, οι μειώσεις φόρων είναι κάτι που έγινε τότε - στην αρχή η Τρόϊκα δεν το συζητούσε, μετά το αποδέχθηκε και μετά δεν γκρίνιαζε πια..
Μέχρι που ήλθε ο Τσίπρας, και μετά από 6 τραγικούς μήνες… «υπερήφανης διαπραγμάτευσης» που τα έκανε όλα μαντάρα (γιατί είχε… «αυταπάτες», κατά δήλωσή του) τον υποχρέωσαν να ανεβάσει όλους τους φόρους! (για να διορθωθεί η ζημιά που ο ίδιος είχε κάνει προηγουμένως…)
--Δεν χρειάζεται να προσπαθήσει να πείσει ο Κυριάκος ούτε για την εσωτερική ασφάλεια, γιατί και σε αυτό είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση να «ανακτά» τις κατειλημμένες συνοικίες και τα κέντρα των πόλων (Ξένειος Δίας, Αμυγδαλέζα κλπ.) και η διαφορά είχα φανεί!
Τώρα μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα…
Αλλά αποδείχθηκε - ήδη από τότε - ότι είναι απολύτως εφικτό.
--Δεν χρειάζεται να προσπαθήσει να πείσει ο Κυριάκος ούτε για το κλείσιμο των συνόρων. Γιατί το έκανε – κι αυτό - η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Αποτελεσματικά! Και μειωνόταν για δύο χρόνια ο αριθμός των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα. Την εποχή που μαίνονταν οι μάχες στη Συρία…
Τότε οι εταίροι μας «γκρίνιαζαν». Τώρα, όμως, το θέλουν. Τσακώνονται μεταξύ τους για άλλα – για το πώς θα μοιράζονται τους αληθινούς πρόσφυγες – αλλά δεν διαφωνούν ότι πρέπει να κρατάμε έξω τους λαθρομετανάστες κι όσους μας έχουν ήδη έλθει να τους επαναπατρίζουμε



Ούτε διαφωνούν ότι πρέπει να χτυπήσουμε τα δίκτυα των δουλεμπόρων, δηλαδή τις ΜΚΟ των διακινητών. Ακόμα και το πρόγραμμα του Μακρόν τα προβλέπει αυτά. Όπως και το «σφράγισμα» των ευρωπαϊκών συνόρων.
Δεν χρειάζεται λοιπόν, να κουραστεί να πείσει ο Κυριάκος κανένα. Το κλείσιμο των συνόρων έγινε στην Ελλάδα την περίοδο Σαμαρά. Και τώρα οι συνθήκες είναι πολύ πιο ευνοϊκές, γιατί στο μεταξύ έχουν καταλάβει «τι παίζει» και οι εταίροι μας. Ή τουλάχιστον, οι περισσότεροι…
--Δεν χρειάζεται να προσπαθήσει να πείσει ούτε για την διαρθρωτικές αλλαγές, ούτε για τις αποκρατικοποιήσεις. Τα είχε ξεκινήσει – κι αυτά - η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Κι είχαν αρχίσει να φαίνονται αποτελέσματα από τότε. Σε μερικά, μάλιστα, είχε πρωταγωνιστήσει και ο ίδιος ο Κυριάκος, ως υπουργός…
Μετά ήλθε ο Τσίπρας και τα ανέτρεψε όλα! Ύστερα τον έβαλαν και τα… ξανά-υπέγραψε. Κι ύστερα έκανε ό,τι μπορούσε να τα… «παγώσει».
Αρκεί να θυμίσει το «Ελληνικό»:
Το ξεμπλόκαρε η κυβέρνηση Σαμαρά μετά από 12 χρόνια αδιεξόδου και απραξίας…
Το μπλόκαρε η κυβέρνηση Τσίπρα. Του επέβαλαν να το συνεχίσει. Το υπέγραψε, αλλά το «πάγωσε»…
Με την εκλογή της ΝΔ, οι μπουλντόζες θα μπουν στο Ελληνικό. Και δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας θα «απελευθερωθούν» αμέσως…
Εδώ είναι το μεγάλο πλεονέκτημα του Κυριάκου σήμερα.
Δεν χρειάζεται να «κουραστεί» να πείσει κανένα για όλα αυτά.
Γιατί δεν είναι «ανέφικτα» πλέον! Πολλά είχαν γίνει…
Δεν είναι «αδιανόητα» πια! Όλα είχαν ξεκινήσει…
Αυτά είναι το «καινούργιο»! Που άρχισε, αλλά έμεινε στη μέση…
Και ο Τσίπρας είναι το «παλιό»: Οι «άθαφτοι νεκροί» και τα ζόμπι των αριστερών ιδεοληψιών και του κρατισμού, οι σκιές της χρεοκοπημένης Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚικού συντεχνιασμού, που συνασπίστηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ για να σταματήσουν κάθε μεταρρύθμιση! Και σε τριάμισι χρόνια διέλυσαν ό,τι είχε παραμείνει όρθιο…
Δεν χρειάζεται να πασχίσει να πείσει ο Κυριάκος κανένα για όλα αυτά…
Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας τα ξέρει, τα έχει καταλάβει, είναι έτοιμη να τα δεχθεί! Σε αυτούς πρέπει να απευθυνθεί. Και μόνο…
Δεν πάει να «μεταπείσει» ούτε να «καλοπιάσει» τους πιο κολλημένους, τους πιο ιδεοληπτικούς, τους πιο κακοπροαίρετους – που είναι μειοψηφία πια. Αυτοί δεν θα έλθουν ποτέ. Και δεν χρειάζονται.
Πρέπει να δώσει ελπίδα στους υπόλοιπους! Στους πολλούς. Που ξέρουν πολύ καλά τι χρειάζεται η Ελλάδα, αλλά αναρωτιούνται αν έχει κανείς τη διάθεση να «σπάσει αυγά» για να το επιτύχει.
Κι αυτό είναι το μόνο πια, στο οποίο πρέπει να απαντήσει ο Κυριάκος και με το οποίο μπορεί να εμπνεύσει τον κόσμο, ώστε να συσπειρωθούν οι πάντες γύρω του: Ότι είναι αποφασισμένος να σπάσει αυγά!
Χωρίς μισόλογα, χωρίς «πολιτικές ορθότητες», χωρίς γενικολογίες, χωρίς «περί-διαγραμμάτου», χωρίς ξύλινα λόγια…
Να πει αλήθειες και να δείξει ότι είναι αποφασισμένος «να σπάσει αυγά»!
(Κι έτσι θα διασκεδάσει τις αγωνίες και τις εύλογες ανησυχίες του Δημήτρη Καμπουράκη. Και τις δικές μου, εδώ που τα λέμε. Και εκατομμυρίων άλλων – νεοδημοκρατών και μη...)

Θανάσης Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου