26.1.19

Στερνή μου γνώση, να σ’ είχα πρώτα…


Βράδυ 25ης Ιανουαρίου 2015. Γυρίζω μετά από την οδυνηρή καταμέτρηση κάλπης σε ένα χωριό της περιοχής. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ συντριπτική.
Όντας στα πρόθυρα κατάθλιψης εισέρχομαι σε γραφείο της ΝΔ περιμένοντας να δω συναγωνιστές στην ίδια κατάσταση. Αντ’ αυτού βλέπω πανηγύρια και χορούς για την επανεκλογή Βουλευτών. 




Ακριβώς εκείνη την ώρα κάνει δηλώσεις ο Σαμαράς, αναγνωρίζοντας την νίκη Τσίπρα. Ψηφοφόροι και στελέχη της ΝΔ ζητούν επιτακτικά την παραίτησή του και δείχνουν δυσφορία μόλις αντιλαμβάνονται, ότι εκείνος συνεχίζει. «Μα καλά, δεν καταλαβαίνει ότι τελείωσε;» αναρωτιούνται…



Εν τέλει, επτά μήνες αργότερα, μετά το ντροπιαστικό για την πατρίδα βράδυ του δημοψηφίσματος, οι επιθυμίες των «φίλων» μας Ευρωπαίων, του συνόλου του αντίπαλου πολιτικού κόσμου, αλλά και πολλών Νεοδημοκρατών εκπληρώνονται. Ο Αντώνης Σαμαράς παραιτείται από την ηγεσία της ΝΔ, ορίζοντας προσωρινά τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη πρόεδρο του κόμματος.
Φίλοι και γνωστοί, ασχέτως με το τι ψήφισαν, πανηγυρίζουν, χλευάζουν και τον Σαμαρά, αλλά και όσους λίγους είχαμε μείνει να υποστηρίζουμε την απλή λογική. Και τι δε μας είπαν: Γραφικούς, πληρωμένους, βολεμένους, ηλίθιους.
Φτάνουμε λοιπόν στο σήμερα. Κάθε ανάρτηση σε social media που περιέχει απλά το όνομα Σαμαράς, μετατρέπεται σε λαϊκό προσκύνημα. Είναι βλέπεις που πλησιάζουν κι οι εκλογές και με δεδομένη την νίκη της ΝΔ όλοι έχουν γίνει τώρα «στρατιώτες» της παράταξης.
Είναι κι άλλοι που φοβούνταν τότε να μιλήσουν και ξεσπούν τώρα βλέποντας την καθολική δικαίωσή μας. Υπάρχουν κι εκείνοι βέβαια που πράγματι μετάνιωσαν για εκείνη την περίοδο.
Επειδή όμως η δικαίωση του Σαμαρά δεν είναι αυτοσκοπός κανενός, ειδικά του ίδιου που εύχεται να μην είχε δικαιωθεί ποτέ, αν τα νέα για την πατρίδα ήταν καλύτερα, ας δούμε τι μεσολάβησε. Τι χάσαμε ως Ελληνες συμπληρώνοντας τα τέσσερα χρόνια αριστερά;
Είναι ο ΕΝΦΙΑ, που τελικά δεν καταργήθηκε ποτέ;
Είναι ο κατώτατος μισθός που δεν αυξήθηκε;
Είναι το ότι η Ελλάδα είναι ο περίγελως του πλανήτη;
Είναι η ανύπαρκτη ασφάλεια;
Η γενικευμένη κατάληψη της πρωτεύουσας από ανεξέλεγκτους λαθρομετανάστες; Είναι η δράση αντιεξουσιαστών που έχουν γίνει πια επίσημο κράτος;
Είναι η διάλυση της Παιδείας;
Η μεθόδευση της δικαιοσύνης;
Είναι όλα αυτά για τα οποία προειδοποιούσε ο Σαμαράς από το τέλος του 2014;
Κι όμως όχι. Όλα αυτά αναστρέφονται. Και μπορούν να αλλάξουν, μόλις ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλάβει την διακυβέρνηση του τόπου.
Γι’ αυτό τον εκλέξαμε, γι’ αυτό τον εμπιστευτήκαμε και αυτό θα κάνει.
Αυτό που πραγματικά έχασε η πατρίδα, είναι την ιστορία της. Την ίδια της την ψυχή.
Αυτό για το οποίο προειδοποιούσε ο «προδότης», ο «πουλημένος» ο Σαμαράς από το μακρινό 1992. 
Η Ελλάδα διέπραξε το ιστορικό λάθος να αναγνωρίσει Μακεδονική εθνότητα στους Σκοπιανούς. Κι η βλάβη αυτή είναι ανήκεστος.
Μπορεί η γενιά μου να μην προλάβει να ζήσει τις συνέπειες της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά το μέλλον δεν προβλέπεται ευοίωνο για την πατρίδα.
Κι αν η ιστορία έχει ήδη δικαιώσει τον Σαμαρά, κι αν αργότερα καταδικάσει τους προδότες της αριστεράς στα μαύρα της κατάστιχα, το αποτέλεσμα για την πατρίδα είναι ακριβώς το ίδιο οδυνηρό.
Εξ άλλου είναι σημαντικό να γνωρίζεις την ιστορία, ώστε να μην χρειαστεί να την ξαναζήσεις. 
Ο Ελληνικός λαός απέδειξε τον Ιανουάριο του 2015 ότι δεν την γνώριζε.

Χρήστος  Τσοκάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου