29.9.19

Μια από τα ίδια…


Ζούμε στη χώρα των θαυμάτων. Όπου ακόμη και η απλή καθημερινότητά μας εξαρτάται από το ποιος υπουργός είναι σε ποιο υπουργείο, και τι αποφάσεις θέλει να πάρει στου κασίδη το κεφάλι, ως άλλος μαθητευόμενος μάγος.
Γι’ αυτό και κάθε τρεις και λίγο αλλάζει το φορολογικό, αλλάζει η παιδεία, και αλλάζουν τα πάντα όλα.




Έτσι και τώρα με τη νέα κυβέρνηση, που την ψηφίσαμε για να γλιτώσουμε από τα σούργελα, αλλά που σε μερικά πράγματα μοιάζει και αυτή «μια από τα ίδια», ειδικά στο (λαθρο)μεταναστευτικό.
Έτσι, ανάμεσα στα άλλα πυροτεχνήματα, ξεκίνησε πανστρατιά εναντίον του καπνίσματος.
Με αρχιστράτηγο τον Κικίλια.
Που προσπαθεί, αν κατάλαβα καλά να εφαρμόσει νόμο που ισχύει ήδη δέκα και κάτι χρόνια… επί Αβραμόπουλου δηλαδή…



Μια μάχη που έχει χαθεί προ πολλού, και θα χαθεί και πάλι αφού αν δεν μπορείς να απαγορεύσεις το κάπνισμα παντού, τότε δεν υπάρχει ισονομία, και άρα κάνεις μια τρύπα στο νερό.
Ο φόνος απαγορεύεται τόσο στη Κομοτηνή, όσο και στα Χανιά. Και αν το επιχειρήσεις, διώκεσαι κανονικά.
Το κάπνισμα όμως μπορεί να απαγορευτεί και στα καφέ της Τσιμισκή, αλλά και στα κωλάδικα έξω από την Καρδίτσα;
Λίγο δύσκολο μου φαίνεται… δεν υπάρχουν τόσες διμοιρίες ΜΑΤ.
Ποιος θα απαγορεύσει στον μερακλωμένο Μήτσο, 4 η ώρα τα χαράματα, ανάμεσα στα ξύδια και στα γαβγίσματα της αοιδού, την ώρα που πετάει μαδημένες γαρδένιες στο αμόρε του την Σούλα, να ανάψει το τσιγάρο του;
Ποιος θα είναι αυτός που θα το τολμήσει; Ειδικά αν είναι άοπλος;
Οπότε τι να λέμε;
Νόμος που δεν ισχύει για όλους δεν είναι νόμος.
Ο Φρανζ Φανόν έλεγε ότι «μέσα στο μεγαλείο της ισονομίας απαγορεύεται εξίσου τόσο στον ζάπλουτο, όσο και στον άστεγο πένητα να κλέβουν ψωμί, και να κοιμούνται κάτω από γέφυρες».
Πάμε παρακάτω…
Στην Ελλάδα, που ανέκαθεν μαστίζονταν από την αρχαιοκαπηλία στον βυθό των θαλασσών της, μέχρι  πρότινος απαγορεύονταν γενικώς οι… καταδύσεις με μπουκάλες!
Όπως απαγορεύονταν οι νυχτερινές πτήσεις VFR ιδιωτικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων.
Απλά πράγματα. Πονάει χέρι; Κόβεις κεφάλι, πεθαίνει ο ασθενής.
Πράγματα που για τους κουτόφραγκους ήταν αδιανόητα μιας και από δεκαετίες τα είχαν λύσει.
Σε κάποιες οργανωμένες κοινωνίες της Δύσης, όπου προσπαθούν να πολεμήσουν τον αλκοολισμό (με αντίστροφα αποτελέσματα, αφού ότι απαγορεύεις σε έναν 16αρη, αυτός θα το επιδιώξει. Psychological reactance λέγεται το φαινόμενο αυτό στην ψυχολογία) δεν σερβίρουν οινοπνευματώδη όλα τα μαγαζιά (ρεστοράν, καφέ, κλπ).
Αν όμως ο επιχειρηματίας θέλει να σερβίρει αλκοόλ, τότε πληρώνει κάτι παραπάνω, και το μαγαζί του γίνεται licensed.
Αυτό θα μπορούσε να γίνει και εδώ, αντί να απαγορεύεται (στα χαρτιά) το κάπνισμα παντού, γονατίζοντας οικονομικά όσους μαγαζάτορες προσπαθούν να το εφαρμόσουν, με τους θεριακλήδες πελάτες να ψάχνουν άλλους χώρους, με υπεύθυνους πιο «ελαστικούς».
Να δούμε τότε ποιο μαγαζί θα γέμιζε, και ποιο θα έκλεινε.
Το ίδιο ισχύει και σε πολλές Πολιτείες της Αμερικής αναφορικά με τα κράνη των οδηγών μηχανής. Δεν θέλεις να φοράς κράνος; Πλήρωσε διπλά και τριπλά τέλη κυκλοφορίας, και άντε στο καλό.

Απαγορεύονται τα μηχανάκια όμως...

Για να μην αναφερθώ στην στάθμευση των μηχανών πάνω στα πεζοδρόμια, μια εκστρατεία που ξεκίνησε ο φρέσκος δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, που έλυσε όλα τα άλλα ζητήματα, κυνηγώντας ανηλεώς τα παράνομα αυτά μηχανάκια, που εμποδίζουν τους πεζούς και τους τυφλούς συμπολίτες μας, καθώς και τις μαμάδες με καροτσάκια.
Που βέβαια είναι χιλιάδες, με το ερώτημα που τίθεται ευλόγως να είναι «και που θα παρκάρουν οι μηχανές; Στο οδόστρωμα, στερώντας πολύτιμες θέσεις από τα ΙΧ;»
Σε μια πόλη που διαθέτει 100-150 το πολύ θέσεις νόμιμες θέσεις στάθμευσης μηχανών, ενώ καθημερινά κυκλοφορούν χιλιάδες από αυτές, ποιο είναι το νόημα των εν λόγω «διώξεων»; Απλό φοροεισπρακτικό πυροτέχνημα;
Μάλλον έτσι, αφού τα άπειρα τραπεζοκαθίσματα δεν ενοχλούν πάνω στα πεζοδρόμια. Γιατί; Διότι πληρώνουν βαρβάτα τέλη στον Δήμο, οπότε…
Θα ήθελα μια δυο τρεις μέρες οι μηχανόβιοι να αφήσουν τις μηχανές στο σπίτι και να κατέβουν στο κέντρο με τα ΙΧ τους… θέλω να δω κάτι.
Εν κατακλείδι, μια από τα ίδια.
Πυροτεχνήματα επί πυροτεχνημάτων, χωρίς καμιά λογική. Χωρίς κοινό νου.
Μια ζωή οι σωτήρες μας θα ανακαλύπτουν εκ νέου την πυρίτιδα και την Αμερική.
Ασελγώντας στου κασίδη το κεφάλι…

Strange Attractor


ΥΓ-Θυμόσαστε την ποτοπαγόρευση στην Αμερική και τι πέτυχε;
Θυμόσαστε τον Παπαθεμελή που έκλεινε τα μαγαζιά στις 11 μμ; και που κατέληξε τόσο αυτός όσο και ο νόμος του;
Ε, κάπως έτσι…

ΥΓ2-Στην χώρα μας απαγορεύεται αυστηρά η οπλοκατοχή, και καλώς απαγορεύεται. Ναι, αλλά στην πράξη για ποιους απαγορεύεται; Μόνο για τους νομοταγείς πολίτες.
Οι κακοποιοί οπλοφορούν κανονικά (όπως και οι Κρητικοί).
Οπότε;

ΥΓ3-Χθες, λέει, μπήκαν στη χώρα πάνω από χίλιοι παράτυποι «πρόσφυγες», με την Μυτιλήνη να έχει ήδη πιο πολλούς απ’ όσους έχει μόνιμους κατοίκους.
Ναι, αλλά απαγορεύτηκε το κάπνισμα στις παιδικές χαρές και οσονούπω και στις κερκίδες των γηπέδων…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου