14.5.20

Επιστροφή στη κανονικότητα ή βουτιά στην… άβυσσο;


Όταν ξεκίνησε η πανδημία, ο Ερντογάν το έπαιζε άνετος. Στη συνέχεια, με τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται, έβαλε μυαλό και επέβαλλε αυστηρή καραντίνα.
Τώρα, τα πάρκα και οι πλατείες της χώρας γέμισαν από παιδικές φωνές, μιας επιτράπηκε η έξοδος από το σπίτι σε παιδιά κάτω των 14 χρόνων μετά από 40 ολόκληρες μέρες.





Με τα νέα μέτρα χαλάρωσης επιτρέπεται στα μικρά παιδιά να βγαίνουν έξω για 4 ώρες μεταξύ 11 πμ και 3 μμ.
Από αύριο θα επιτρέπεται το ίδιο και στους έφηβους ως 20 ετών.
Η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε στη χαλάρωση των αυστηρών μέτρων έχοντας ενθαρρυνθεί από τη μείωση των νέων κρουσμάτων, αλλά προειδοποιεί τους πολίτες πως αν γίνει κατάχρηση αυτής της «ελευθερίας», τότε θα επανέλθει η αυστηρή καραντίνα.
Έτσι, πριν από μερικές μέρες επιτράπηκε η έξοδος από το σπίτι και στους ηλικιωμένους…



Τη Δευτέρα που μας πέρασε άνοιξαν και τα εμπορικά κέντρα, τα κουρεία, τα κομμωτήρια, και κάποια κέντρα αισθητικής.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Υγείας, η χώρα θα ανοίξει τις πύλες της για τους τουρίστες τον Ιούνιο, με σχέδια που αφορούν στην εξέταση όλων των αφικνούμενων στα αεροδρόμια και στα λιμάνια, και μάλιστα με τα πιο ευαίσθητα και πιο ακριβή μοριακά τεστ αντί εκείνων που θεωρούνται γρήγορα μεν, πρόχειρα και ανακριβή δε.
Σε γενικές γραμμές η εντύπωση που επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ότι τα μικρά παιδιά δεν είναι και τόσο ευάλωτα στον κορονοϊό, μιας και αποτελούν πολύ μικρό ποσοστό από όσους τον κολλάνε.
Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς αυτή είναι μια πλάνη, αφού τα παιδιά κινδυνεύουν με περίεργες επιπλοκές αν πέσουν θύματα του COVID-19.
Όπως φάνηκε από μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη που αφορούσε 5 παιδιά κάτω των 6 ετών, που νοσηλεύονται στη Γιουχάν της Κίνας, τα 4 παρουσίασαν σοβαρές γαστρολογικές επιπλοκές (διάρροια, κλπ) ως πρώτο σύμπτωμα.
Ο επικεφαλής των ερευνητών που έκαναν τη μελέτη Dr. Wenbin Li  δηλώνει πως είναι πολύ εύκολο να γίνει λανθασμένη διάγνωση στα παιδιά, όταν τα πρώτα συμπτώματα δεν αφορούν στο αναπνευστικό, και δεν υπάρχουν άλλες υποκείμενες ασθένειες. Όπως λέει, τα παιδιά αυτά μολύνονται συνήθως μέσω του πεπτικού τους συστήματος.
Εν τω μεταξύ οι ειδικοί στην Αμερική ανησυχούν όλο και πιο πολύ για την αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά που νοσηλεύονται πάσχοντα από ένα επικίνδυνο φλεγμονώδες σύνδρομο, που μάλλον συνδέεται με τον κορονοϊό.
Στη διάρκεια της πρόσφατης κατάθεσής του ενώπιον επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας, ο κατ εξοχήν αρμόδιος για την πανδημία στις ΗΠΑ Anthony Fauci τόνισε πως δεν πρέπει να θεωρούμε τα παιδιά ως απρόσβλητα στον ιό.
Η εν λόγω δήλωση έγινε σε απάντηση προς τον γερουσιαστή Rand Paul, ο οποίος θεωρεί γελοία την απόφαση να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία ως το φθινόπωρο.
Πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, μόλις το 2% των κρουσμάτων παγκοσμίως αφορούν σε μικρά παιδιά, ενώ ελάχιστα από αυτά έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις με αποτέλεσμα να μην είναι γνωστό αν θα κινδυνέψουν να κολλήσουν τον ιό και ως ενήλικοι.
Στην Αμερική, ο Rick Bright, που απολύθηκε από τη θέση του ως ένας από τους υπεύθυνους για την καταπολέμηση της πανδημίας (ήταν ο επικεφαλής της Biomedical Advanced Research and Development Authority) ετοιμάζεται να καταθέσει σήμερα σε επιτροπή του Κογκρέσου, προειδοποιώντας πω θα θέσει σοβαρά ζητήματα όπως το ότι «η πανδημία θα χειροτερέψει, θα κρατήσει πολύ, και θα προκαλέσει θανάτους και κρούσματα άνευ προηγουμένου».
Όπως λέει (σύμφωνα με το CNN), «χωρίς ξεκάθαρο σχεδιασμό, και χωρίς αυστηρή εφαρμογή μέτρων που εγώ και άλλοι ειδικοί έχουμε προτείνει, το 2020 θα είναι το πιο σκοτεινό έτος της σύγχρονης ιστορίας».
Ο εν λόγω ειδικός ισχυρίζεται πως απολύθηκε εν μία νυκτί επειδή εξέφρασε αντίρρηση στην πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να χρησιμοποιηθεί το φάρμακο hydroxychloroquine ως θεραπεία κατά του κορονοϊού.
«Απολύθηκα επειδή υποστήριξα πως η επιστήμη και όχι η πολιτική, πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο σε αυτή την πανδημία», λέει.

Φωτό πέρυσι τον ... Αύγουστο επί καύσωνα.
Τέλος, οι αεροπορικές εταιρίες ετοιμάζονται και αυτές για μια σταδιακή επιστροφή στη κανονικότητα, με την «ιδιάζουσα» Ryanair να προειδοποιεί πως όποιος επιβάτης θα θέλει να … κατουρήσει, θα πρέπει πρώτα να ζητάει την άδεια του πληρώματος.
Παλιά είχε προτείνει να χρεώνεται η χρήση της τουαλέτας, κάτι που δεν έγινε δεκτό από τις ευρωπαϊκές αεροπορικές αρχές.
Η εταιρία, που σχεδιάζει να επαναφέρει το 40% των πτήσεών της από την 1η Ιουλίου, αν της επιτραπεί από τις οδηγίες που θα ισχύσουν, και η οποία στο παρελθόν είχε προτείνει, μεταξύ άλλων,  να καταργηθεί η θέση του συγκυβερνήτη στα αεροσκάφη της για λόγους οικονομίας, θέλει, λέει,  να απαγορεύσει τον σχηματισμό ουρών έξω από τις τουαλέτες των αεροσκαφών της, γι’ αυτό και όποιος αισθάνεται κόψιμο, ή απλά θέλει να ξελαφρώσει, θα πρέπει να σηκώνει το χέρι και να περιμένει την άδεια από την αεροσυνοδό.
Επίσης, όπως ανακοίνωσε, οι επιβάτες των πτήσεών της θα θερμομετρούνται πριν την επιβίβαση, και θα πρέπει  να φοράνε χειρουργικές μάσκες προστασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης.
Πάντως αν κρίνουμε από τα πολλαπλά στρώματα ρούχων που συνήθως φοράνε οι επιβάτες της συγκεκριμένης εταιρίας, ακόμη και στο κατακαλόκαιρο, για να γλιτώσουν τα έξοδα αποσκευής, όλοι θα έχουν 38c πυρετό από τη ζέστη…

Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου