21.5.20

Διάφορα σενάρια για την μετά τον κορονοϊό εποχή…


Η Ελλάδα, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και η Αμερική, άρχισε δειλά δειλά να επανέρχεται στη κανονικότητα.
Και μπορεί όλοι όσοι είχαν αφηνιάσει με τα αυστηρά μέτρα καραντίνας και αποκλεισμού να ηρεμούν λίγο, εν τούτοις το νέο αφήγημά τους είναι πως «για 160 νεκρούς καταστρέψατε την οικονομία μας»;




Αγνοώντας τεχνηέντως, ή μη μπορώντας να αντιληφθούν πως οι λίγοι αυτοί νεκροί είναι λίγοι επειδή ακριβώς επιβλήθηκαν τα αυστηρά μέτρα.
Οι κραυγές τους μου θυμίζουν εκείνους τους αλήστου μνήμης αγαναΧτιστές, που επέμεναν (και ακόμη επιμένουν) ότι η οικονομική κρίση που περάσαμε οφείλονταν στα μνημόνια, και όχι το ανάποδο. Ή τους κοτζαμπάσηδες του '21, που μόλις η Ελλάδα έγινε κράτος άρχισαν να γκρινιάζουν "Μα γι' αυτό διώξαμε τον Τούρκο; Για να πλΕρώνουμε φόρους";



Τέλος πάντων, μια ζωή τέτοιοι ήταν οι Έλληνες, γκρίνια για τη γκρίνια, και στείρα άρνηση γενικώς.
Εδώ ο ΦΠΑ σε διάφορα προϊόντα ήταν στο 14% επί Σαμαρά, και όλοι τον έβριζαν. Ο δημοκράτης φίλος του λαού Αλέξης τον πήγε στο 24% και όλοι τον χειροκροτούσαν.
Τώρα τον μειώνει (προσωρινά) στο 14% ο Κυριάκος, και είναι «ο σωτήρας μας».
Τουρλουμπούκι…
Ευτυχώς πάντως που πάρθηκαν τα αυστηρά μέτρα του Νικ Χαρντ και του Τσιόδρα, διότι βλέπετε τι τράβηξαν άλλες σαφώς πιο προηγμένες από εμάς χώρες.
Είδατε τη Σουηδία; Με το «πρότυπο» σύστημα υγείας της;
Τι να λέμε;
Πάντως, μπορεί εδώ να επιστρέφουμε οσονούπω στις φραπεδιές και στις παραλίες, όμως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας.
Όπως είπε ο επικεφαλής του Tedros Ghebreyesus, «ανησυχούμε πολύ για την έξαρση των κρουσμάτων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος».
Σημείωσε μάλιστα πως το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν περίπου 160.000 νέα κρούσματα κορονοϊού σε ολόκληρο τον πλανήτη, ένας αριθμός ρεκόρ.
Σύμφωνα με το Johns Hopkins University tracker, τα συνολικά παγκόσμια κρούσματα έφτασαν τα 5 εκατομμύρια, με τις ΗΠΑ να είναι στην πρώτη θέση, ακολουθούμενες από τη Ρωσία και τη Βραζιλία.
Ο Ghebreyesus επίσης επιβεβαίωσε ότι ο ΠΟΥ έλαβε επιστολή από τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος συνεχίζει να απειλεί πως θα  αποσύρει τη χρηματοδότηση του Οργανισμού εκ μέρους της χώρας του.   

Όπως όμως υπογραμμίζει ο Ghebreyesus, κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο πολλές ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του ΠΟΥ σε δύσκολα περιβάλλοντα ανά τον κόσμο. Υποσχέθηκε όμως να επανεξετάσει τον τρόπο με τον οποίο ο Οργανισμός που διοικεί χειρίστηκε την πανδημία, έναν τρόπο που ο Τραμπ καταγγέλλει ως ανεπαρκή.
Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ουσία hydroxychloroquine, που λαμβάνει αλλά και διαφημίζει ο Τραμπ, λέγοντας πως είναι επικίνδυνο να χρησιμοποιείται σε ασθενείς εκτός εκείνων που συμμετέχουν σε συγκεκριμένες κλινικές δοκιμές.
Την ώρα λοιπόν που οι χώρες προσπαθούν να ζυγίσουν την υγειονομική ασφάλεια με την οικονομία και τη κανονικότητα, μια ομάδα ερευνητών προτείνει ένα νέο μοντέλο: 50 μέρες αυστηρής καραντίνας και lockdown, ακολουθούμενες από 30 μέρες χαλάρωσης των μέτρων, ξανά 50 μέρες καραντίνας, κ.ο.κ. σε επαναλαμβανόμενο μοτίβο.
Η παραπάνω πρόταση επελέγη ως η καλύτερη ανάμεσα σε τρία μοντέλα, σύμφωνα με εργασία που δημοσιεύτηκε στο  European Journal of Epidemiology.
Μια πρόταση ήταν να μην υπάρχει κανένας περιορισμός, όμως οι ερευνητές συμφώνησαν πως κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε υπερβολικό αριθμό νεκρών, περίπου στα 8 εκατομμύρια θανάτους δηλαδή στις 16 χώρες που εξετάστηκαν στην επιστημονική αυτή μελέτη (στην οποία δεν συμπεριλήφθηκαν οι ΗΠΑ).
Το άλλο σενάριο που απορρίφθηκε ήταν 50 μέρες χαλαρών μέτρων, ακολουθούμενες από 30 μέρες «κανονικότητας», κ.ο.κ. όμως και σε αυτή την περίπτωση οι νεκροί θα άγγιζαν τα 3.5 εκατομμύρια μέσα σε 3 μόλις μήνες.
Όσον αφορά στο σενάριο που επελέγη ως το καλύτερο, αυτό θα κόστιζε μόνο 130.000 νεκρούς, όπως αναφέρει το CNBC.
Ένας «ανεκτός» αριθμός, μόνο που σε αυτή την περίπτωση η πανδημία θα διαρκέσει τουλάχιστον 18 μήνες, ενώ θα διαρκούσε 6 και 12 μήνες αντίστοιχα στα άλλα δυο σενάρια.
Σύμφωνα με τον  Dr. Rajiv Chowdhury  του πανεπιστημίου Cambridge που συμμετείχε στη μελέτη, ο συνδυασμός μέτρων και χαλαρότητας σε επαναλαμβανόμενο μοτίβο, μαζί με αποτελεσματικά τεστ, καραντίνα ασθενών, ιχνηλάτιση επαφών, και προστασία των ευπαθών ομάδων θα επέτρεπε στους πολίτες και στις οικονομίες να «αναπνεύσουν» με διαλείμματα, κάτι που καθιστά το εν λόγω αποδεκτό σενάριο ως το πιο βιώσιμο.
Η μεγάλη διαφορά στον αριθμό των θανάτων μεταξύ των άλλων δυο σεναρίων οφείλεται στον αριθμό R, τον αριθμό δηλαδή εκείνων που κάποιος φορέας του ιού μπορεί να μολύνει. Οι εν λόγω αριθμοί R είναι 0.8 και 0.5 αντίστοιχα στα δυο σενάρια που απορρίφθηκαν.
Εν τω μεταξύ μια νέα πρόταση για το εργασιακό μέλλον, στην μετά τον κορονοϊό εποχή μας έρχεται από τη Νέα Ζηλανδία, η πρωθυπουργός της οποίας μιλάει για εργασία 4 ημερών την εβδομάδα.
Όπως είπε η Jacinda Ardern, η ελαστική τετραήμερη εργασία θα τόνωνε την παραγωγικότητα αλλά και τον εσωτερικό τουρισμό, σε μια περίοδο κατά την οποία δεν υπάρχουν αλλοδαποί τουρίστες.
Να θυμίσουμε εδώ πως και η Νέα Ζηλανδία βασίζει μεγάλο μέρος της οικονομίας της στον τουρισμό, ο οποίος συνεισφέρει το 6% του ΑΕΠ της, ή αλλιώς κάπου $17 δις.
Με την πρόταση της πρωθυπουργού του συμφωνεί και ο Andrew Barnes που είναι επικεφαλής της εταιρίας  Perpetual Guardian, η οποία απασχολεί 200 εργαζομένους, και που ξεκίνησε την 4ημερη εργασία από το 2018.
Όπως λέει στο Newshub, οι επιχειρήσεις θα αυξήσουν την παραγωγικότητά τους, ενώ θα βελτιωθεί και το περιβάλλον από τον πιο καθαρό αέρα που θα είναι συνέπεια της μικρότερης κίνησης στους δρόμους.
«Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για ένα μαζικό reset της οικονομίας» λέει.
Και μάλλον έχει ένα δίκιο… χώρια που θα συμφωνεί κι ο Σύριζας, η νεολαία του οποίου έχει ως σύνθημα «μεγαλύτεροι μισθοί, λιγότερη δουλειά»…

Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου