19.10.12

Μέρκελ-Ολάντ: Θα τα βρουν άραγε;


«Ο Ολάντ εξαπολύει προειδοποιητικές βολές κατά της Μέρκελ, για την λιτότητα», γράφει η βρετανική Guardian.
Σε συνεργασία με άλλες κορυφαίες ευρωπαϊκές εφημερίδας, (Le Monde, Gazeta Wyborcza, La Stampa, El País, Süddeutsche Zeitung), η Guardian επικεντρώνεται στη στάση της Γαλλίας, εν όψει του κρίσιμου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τον Γάλλο πρόεδρο να προειδοποιεί πως ο «ιμάντας» Παρισιού-Βερολίνου, που κινεί την Ευρώπη, μπορεί να διαρραγεί, εξαιτίας των σημαντικών διαφορών μεταξύ των δυο πλευρών όσον αφορά στην μεθοδολογία για την επίλυση της κρίσης χρέους.



Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ολάντ:
- Αφήνει να εννοηθεί πως η Μέρκελ έδινε μεγάλη σημασία στα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα της χώρας της, όσον αφορά στην αντίδρασή της στη κρίση.
-Απαιτεί από το Βερολίνο να αντιστρέψει την αρνητική  στάση του απέναντι στις αποφάσεις που έλαβαν οι ηγέτες της ευρωζώνης τον Ιούνιο.
-Καλεί την ευρωζώνη να δράσει άμεσα, προκειμένου να μειωθούν τα κόστη δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας.
-Επιμένει στην ανάγκη της διαβεβαίωσης, ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ.
-Ομολόγησε πως η Γερμανία πιέζει για τη δημιουργία μιας ομόσπονδης ευρωζώνης, ή μιας σφιχτής πολιτικής ένωσης, και,
-Απορρίπτει ως αβάσιμες τις  σκληρές κριτικές του Βερολίνου σχετικά με τις πρόσφατες κινήσεις από πλευράς ΕΚΤ για τον χειρισμό της κρίσης.

Στο Παρίσι, η συντηρητική Le Figaro παίρνει το μέρος της Μέρκελ, γράφοντας πως «ότι και να λέει το Elysée, η Μέρκελ είναι σε θέση ισχύος».
Όπως λέει, η καγκελάριος επιμένει σε μια μεγαλύτερη δημοσιονομική ένωση, προτείνοντας τον ορισμό ενός «υπέρ-επιτρόπου», που θα μπορεί να ασκεί βέτο στους εθνικούς προϋπολογισμούς, κάτι που η Γαλλία είχε απορρίψει επί προεδρίας Σαρκοζί.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο ανταγωνισμός μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου θυμίζει το παράδοξο της κότας και του αυγού.
Η Γερμανία θέλει να υπάρχει έλεγχος επί των προϋπολογισμών, πριν υπάρξει αλληλεγγύη.
Το Παρίσι θέλει το αντίθετο.
Αντιμέτωποι με αυτό το παράδοξο, οι δυο ηγέτες δύσκολα θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία, συμπεραίνει η γαλλική εφημερίδα.
Στη Γερμανία, η Tagesspiegel καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα, σημειώνοντας πως η ΕΕ, που  είναι όμηρος της γαλλογερμανικής διαμάχης σχετικά με την πρέπουσα σχέση ανάμεσα στη σταθερότητα και την αλληλεγγύη, χάνεται μέσ’ την ομίχλη του ευρώ…
Εν τω μεταξύ, η ΕΕ κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, με βάση την ιστορική συνεργασία των δυο αυτών χωρών, που ένωσαν τις δυνάμεις τους για το καλό της Ευρώπης.
Και έτσι θα πρέπει να συνεχίσουν, αλλιώς η ευρωζώνη θα πάει για φούντο, πολύ πριν το Παρίσι και το Βερολίνο συμφωνήσουν στο πως θα διαφωνούν.

S.A.

    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου