19.10.12

Η κατάρρευση ενός ειδώλου

Κατά τη διάρκεια της πρώτης δημόσιας παραδοχής του πως οι κατηγορίες της Αμερικάνικης Υπηρεσίας anti-doping (USADA) προξένησαν ανεπανόρθωτη ζημιά στο brand του ονόματός του και στο δημόσιο προφίλ του, ο Lance Armstrong παραιτήθηκε από πρόεδρος του Ιδρύματος Livestrong, το οποίο είχε ο ίδιος δημιουργήσει για να βοηθήσει ασθενείς με καρκίνο.


Επιπροσθέτως, σε ένα ακόμα μεγάλο χτύπημα για τη φήμη του διάσημου ποδηλάτη, ο μακροχρόνιος χορηγός του, η εταιρεία αθλητικών ειδών Nike, τερμάτισε τη συνεργασία της μαζί του, αν και θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Ίδρυμα Livestrong και τις δράσεις του.

Η Nike αποτελεί τον σημαντικότερο εταιρικό συνεργάτη του ιδρύματος, διαθέτοντας ολόκληρη σειρά αθλητικών προϊόντων με την επωνυμία Livestrong. Η Nike επίσης ήταν ο εμπνευστής πίσω από τα άκρως δημοφιλή βραχιολάκια Livestrong, τα οποία έχουνε από το 2004 συγκεντρώσει περίπου 80 εκατ. δολάρια.

Αυτές οι συνεργίες θα συνεχιστούν, τουλάχιστον προς το παρόν. Ο Armstrong, όμως, θα πάψει να χρηματοδοτείται από την εταιρεία σαν αθλητής της, καθώς οι δηκτικές αναφορές της USADA σπίλωσαν τόσο πολύ τη δημόσια εικόνα του, που ακόμα και μια εταιρεία που στο παρελθόν έχει παραμείνει πιστή σε αθλητές με αμφιλεγόμενες περσόνες, όπως η Nike, δεν μπορεί πλέον να τον υποστηρίζει.

Η 202 σελίδων αναφορά της USADA, η οποία υποστηρίζεται από πάνω από 1000 σελίδες ντοκουμέντων και μαρτυριών και έγινε γνωστή στις 10 Οκτωβρίου, βεβαίωνε πως το κατόρθωμα του Armstrong με τα 7 πρωταθλήματα του Tour de France, «από την αρχή μέχρι το τέλος», βασίστηκαν στο doping. 26 μάρτυρες, ανάμεσά τους 11 πρώην συναθλητές του υποστήριξαν με τις καταθέσεις τους την αναφορά, η οποία περιελάμβανε από πρώτο χέρι μαρτυρίες πως ο ποδηλάτης έπαιρνε παράνομες ουσίες, όπως η Ερυθροποιητίνη, και υποβάλλονταν σε μεταγγίσεις αίματος, αλλά και πως ασκούσε πιέσεις σε συναθλητές του από την ομάδα των Αμερικανικών Ταχυδρομείων και απειλούσε όσους μπορούσαν να καταθέσουν εναντίον του.

Αυτά τα στοιχεία, οδήγησαν τη Nike να αποσύρει τελικά την Τετάρτη, μια βδομάδα μετά τη δημοσιοποίηση της αναφοράς, την υποστήριξή της, αν και είχε αποφασίσει πρωτίστως να παραμείνει στο πλευρό του Armstrong.
«Λόγω των αδιάσειστων στοιχείων πως ο Lance Armstrong υποβάλλονταν σε ντοπάρισμα και παραπλανούσε την Nike για πάνω από μια δεκαετία, με μεγάλη μας λύπη πρέπει να τερματίσουμε το συμβόλαιό μας μαζί του,» δήλωσε η εταιρεία.

Κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσής του πως αποχωρεί από τη θέση του προέδρου του Ιδρύματος Livestrong, το οποίο την προηγούμενη βδομάδα ισχυρίστηκε πως οι δωρεές σε αυτό έχουνε αυξηθεί μετά την έναρξη της περιπέτειας του ιδρυτή του στις 24 Αυγούστου, οπότε και η USAD του αφαίρεσε και τους 7 τίτλους και τον απέκλεισε από το αγώνισμα, ο Armstrong υπογράμμισε πως η παγκόσμια συνεισφορά του οργανισμού που ίδρυσε βοηθάει περίπου 2.5 εκατομμύρια ασθενείς με καρκίνο. Όπως όμως είπε χαρακτηριστικά, αποφάσισε να σώσει «το ίδρυμα από οποιονδήποτε αρνητικό αντίκτυπο σαν αποτέλεσμα της αμφισβήτησης γύρω από την ποδηλατική μου καριέρα,» αφήνοντας τη θέση του προέδρου στον τωρινό αντιπρόεδρο, Jeff Garvey.

Ο 41 ετών Armstrong κέρδισε όλους τους τίτλους του στο Tour de France, αφού είχε επιβιώσει από τη δική του μάχη με τον καρκίνο των όρχεων. Όμως, όπως αναφέρει ο ειδικός επί θεμάτων διαχείρισης κρίσεων Ashley McCown, η αναφορά της USADA ήταν απλά άκρως καταδικαστική για να συνεχιστεί η συνεργασία του με το ίδρυμα ή με την Nike.

Για τη μετάφραση TopGunZ, από τη Washington Post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου