15.11.12

Future Library 2012


Ολοκληρώθηκε χθες το συνέδριο του Future Library 2012 υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, παρά την απρόσμενη εξέλιξη στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπου καταληψίες υπάλληλοι προς απόλυση εμπόδισαν τη διεξαγωγή του συνεδρίου!

Οι άνθρωποι του συνεδρίου κατάφεραν να το στήσουν από την αρχή σε δύο περίπου ώρες στο χώρο του ΟΛΥΜΠΙΟΝ στην Πλατεία Αριστοτέλους, παίρνοντας και τα εύσημα των ξένων επισκεπτών-ομιλητών, καθώς και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, και των εκπροσώπων του Ιδρύματος. 

Ανάμεσα στις ενδιαφέρουσες ομιλίες του συνεδρίου συγκαταλέγονται αυτή του Kari Lamsa από τη Φινλανδία, ο οποίος παρουσίασε ιδέες και προτάσεις για μια σύγχρονη ανθρωποκεντρική βιβλιοθήκη, των εκπροσώπων της Google, Simon Morisson και Διονύση Κολοκοτσά, οι οποίοι μας μίλησαν για τα προγράμματα του διαδικτυακού κολοσσού για την ψηφιοποίηση της ανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς, και συγκεκριμένα για τα βιβλία και τα εκθέματα τέχνης παγκοσμίως αναγνωρισμένων μουσείων (και αρκετών, φυσικά, ελληνικών), καθώς και της Χλόης Βαρελίδη, η οποία μας μίλησε για τις δράσεις του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Mozilla, το δημιουργό δηλαδή του δημοφιλούς περιηγητή Firefox.

Και οι τέσσερις ομιλητές πήραν μέρος σε αντίστοιχα εργαστήρια (workshops) για το κοινό, ενώ ένα επιπλέον εργαστήριο υπήρχε και για το θεσμό του δικτύου των Πρωτοπόρων Υπαλλήλων του Future Libraries, ένας θεσμός που αναδεικνύει καταξιωμένους επαγγελματίες από το χώρο της βιβλιοθήκης από όλη την Ελλάδα και τους δίνει τη δυνατότητα να ετοιμάσουν projects ενίσχυσης και βελτίωσης του ρόλου και της λειτουργίας των βιβλιοθηκών τους, με τα εγκεκριμένα projects να εφαρμόζονται πιλοτικά σε όλες τις βιβλιοθήκες της περιφέρειας του υπαλλήλου!

Ο Ορθογράφος ήταν σε ένα από τα υποσκέλη του workshop των Πρωτοπόρων Υπαλλήλων, με τις δημοτικές βιβλιοθήκες της Λειβαδιάς και της Δράμας να παρουσιάζουν τα project τους για το πως μπορεί η βιβλιοθήκη να βοηθήσει ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως τα ΑμεΑ και οι άνεργοι.

Στο τομέα των εθελοντών, η φίλη και συνεργάτιδα του Ορθογράφου, Μαρία Παπαλουκά, έκανε μια άκρως ενδιαφέρουσα παρουσίαση πάνω στον εθελοντισμό μέσα στις βιβλιοθήκες, εμπνευσμένη από τη ρήση του Ελύτη "Κι αυτός που δίνει, παίρνει", ενώ ενδιαφέρον παρουσίαζαν και άλλες ομιλίες εθελοντών με πρωτοποριακές ιδέες και δράσεις από όλη την Ελλάδα.

Η Future Library είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με αποκλειστικό χορηγό το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και σκοπό την ανάπτυξη του δικτύου Δημοσίων/Δημοτικών Βιβλιοθηκών της Ελληνικής επικράτειας μέσω συγκεκριμένων δράσεων, όπως ανακαινίσεις βιβλιοθηκών και ειδικών εκδηλώσεων. Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.

TopGunZ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου