24.2.13

Six degrees of....


Τον όρο six degrees of separation, σίγουρα θα τον έχετε ακουστά.
Πρόκειται για κάτι… τόσο εκπληκτικό, όσο και συναρπαστικό.
Αφορά στην ιδέα ότι όλοι μας (κυριολεκτικά), απέχουμε μόλις έξι βήματα, μέσω γνωριμιών, από οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο στον πλανήτη!
 
 
Υπάρχει δηλαδή μια νοητή αλυσίδα, αποτελούμενη από φίλους των φίλων, που κατά μέσο όρο μας συνδέει μέσω έξι ανθρώπων, με κάθε άλλον στη γη.
Και αυτό ισχύει και για τα έξι (και βάλε) δισεκατομμύρια των κατοίκων της.


Έτσι, αν εγώ έχω κάνει χειραψία με τον τάδε ποδοσφαιριστή, κι αυτός έκανε με  τον τάδε ηθοποιό, ο οποίος έκανε με κάποιον υπουργό, ο οποίος γνώρισε σε κάποιο πάρτι τον Al Pacino, ο οποίος γνώρισε τον Ομπάμα…, εγώ συνδέομαι με τον πλανητάρχη μέσω έξι μόλις προσώπων. Και ούτω καθ εξής…
Η όλη ιδέα ξεκίνησε το 1929, με ένα διήγημα του  Ούγγρου Frigyes Karinthy, που είχε τίτλο Chains, και στη συνέχεια έγινε πιο γνωστή μέσω ενός θεατρικού έργου του John Guare το 1990, με τίτλο Six Degrees of Separation.
Ενδιάμεσα είχε γράψει μια εργασία για αυτό και ο διάσημος ψυχολόγος Stanley Milgram, μιλώντας για «έναν πραγματικά μικρό κόσμο».
Παράλληλα, οι φοιτητές των αμερικανικών πανεπιστημίων, πήραν το θέμα ζεστά και ξεκίνησαν μια ολόκληρη φιλολογία γύρω από τον ηθοποιό Kevin Bacon, ο οποίος επειδή έχει παίξει σε άπειρες ταινίες, θεωρείται κάτι σαν «μαϊντανός» του κινηματογράφου.
Έφτιαξαν λοιπόν το παιχνίδι Six Degrees of Kevin Bacon, που το παίζουν στα κολεγιακά πάρτι, βάσει του οποίου όλοι οι ηθοποιοί του κόσμου συνδέονται μέσω έξι ταινιών (το πολύ) με τον Bacon.
Είτε είναι σούπερσταρς, είτε κομπάρσοι στο Bollywood, είτε δευτεράντζες σε βραζιλιάνικα σήριαλ, είτε η δική μας η ξαναμμένη πολυοργασμική Μαρία Σολομού!
Τώρα έρχεται κάτι παρεμφερές να αναστατώσει ευχάριστα τον κόσμο του διαδικτύου.
Σύμφωνα λοιπόν με τα διαθέσιμα στοιχεία, υπάρχουν αυτή τη στιγμή σχεδόν 14 δισεκατομμύρια ιστοσελίδες και ιστότοποι στον πλανήτη.
Και παρά το τρομακτικό αυτό νούμερο, έρχεται ένας Ούγγρος (πάλι) φυσικός και μας λέει ότι μπορούμε να πάμε (σερφάρουμε) από μια σελίδα σε οποιαδήποτε άλλη μέσα σε 19 μόλις κλικ.
Οποιεσδήποτε δηλαδή δυο ιστοσελίδες, μέσα στα 14 δισεκατομμύρια, συνδέονται μεταξύ τους με 19 το πολύ κλικ!
Πρόκειται δηλαδή για μια νέα ιντερνετική εκδοχή του Six Degrees of Kevin Bacon, μόνο που το six γίνεται nineteen…
Για να καταλήξει στην θεωρία του, ο καθηγητής Albert-László Barabási χρησιμοποίησε ένα τεχνητό μοντέλο του παγκόσμιου δικτύου που αποκαλύπτει τα εξής:
Τα 14 δισ των ιστοσελίδων γεννάνε ένα τρισεκατομμύριο διαδικτυακά έγγραφα, φωτογραφίες, βίντεο, κλπ.
Μερικές από αυτές συνδέονται με ελάχιστες άλλες, αλλά υπάρχει ένας αριθμός ιστότοπων που θεωρούνται super connectors, και που επιτρέπουν τον επισκέπτη να πάει από το ένα μέρος του ίντερνετ στο άλλο, μέσα σε 19 κλικ το πολύ.
Και το πιο ενδιαφέρον απ όλα είναι ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Barabási, ακόμη κι αν το διαδίκτυο συνεχίζει να μεγαλώνει, και ο αριθμός των ιστοσελίδων του αυξηθεί περαιτέρω, το 19 παραμένει το υπέρτατο όριο!
Βέβαια, το πλην της υπόθεσης είναι ότι αυτό προκαλεί ανησυχίες όσον αφορά στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου, αλλά όπως λέει ο καθηγητής, οι πιο σημαντικοί ιστότοποι connectors είναι ιδιαίτερα προστατευμένοι.
Απίθανο, ε;

Strange Attractor

ΥΓ-Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε  εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου