14.7.13

Τόσο καλά!



Και τι δεν έχω γράψει κατά καιρούς  για τους δημοσίους υπαλλήλους;
Και τι δεν τους έχω σούρει;
Αποτελεί ακράδαντη πεποίθησή μου ότι μόνο το 30-40% εξ αυτών δουλεύουν ευσυνείδητα, απλά και χάρη μόνο σε προσωπικό φιλότιμο και ανατροφή, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό συνειδητά απέχει, κάνοντας μάλιστα πολλές φορές και σαμποτάζ στην «υπερεσία» (sic), ο καθένας για δικούς του λόγους (πολιτικούς, κομματικούς, κλπ).
Όσο αποκρουστικό κι αν ακούγεται, πιστέψτε με είναι αλήθεια.
Εγώ τουλάχιστον το πιστεύω απόλυτα.



Και ενώ η κύρια κριτική μου, και η αιτία που σιχαίνομαι το δημόσιο, είναι η δημοσιουπαλληλική νοοτροπία, η ατιμωρησία, και  η κάθε κυρά Κατίνα που της δώσανε μια σφραγίδα, και πίστεψε ότι έπιασε τον… Πάπα απ τα αρ….α, εντούτοις υπάρχει και η διαφθορά.
Και δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από κάποιον υπαλληλίσκο που εκμεταλλεύεται τη θέση του για να βασανίζει πολίτες και να τους ξεζουμίζει, γεμίζοντας παράλληλα τον τραπεζικό του λογαριασμό με μαύρο χρήμα.


Και όμως, αυτό το φαύλο καθεστώς είναι … καθεστώς.
Χρόνια τώρα.
Και δεν συμμαζεύτηκε ούτε με την κρίση.
Ούτε με τον φόβο της απόλυσης.
Ούτε καν ο Κυριάκος δεν τρομάζει τους αργόμισθους, ή τους κλέφτες.
Οι πρώτοι συνεχίζουν να πληρώνονται (και να προάγονται αν είναι κομματόσκυλα), και οι επίορκοι παραμένουν στις θέσεις τους, ενώ κάθε μέρα που περνάει προκύπτουν κι άλλοι.
Ειδικά στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπου όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, και όπου ακόμη και οι καραμπινάτοι τεμπέληδες ή κλέφτες είναι τα λεγόμενα «δικά μας παιδιά».
Μάλιστα, το φαινόμενο θεριεύει, και η ατιμωρησία στους ΟΤΑ καλά κρατεί, αν κρίνω από την ετήσια έκθεση του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή, με χαρακτηριστικά παραδείγματα διαφθοράς και ατιμωρησίας υπαλλήλων, που δημοσιεύει το Πρώτο Θέμα.
Ενδεικτικά:
Δημοτικός υπάλληλος ιδιοποιήθηκε €123.000, και τιμωρήθηκε με … 6μηνη παύση καθηκόντων (για να μη τολμήσει να το ξανακάνει).
Ηλεκτρολόγος απείχε αδικαιολογήτως από τα καθήκοντά του επί 127 μέρες και τιμωρήθηκε με «έγγραφη επίπληξη» (του κάνανε τα μούτρα κρέας δηλαδή).
Πολεοδόμος βρέθηκε να έχει καταθέσεις €450.000, με καταθέτες μηχανικούς και πολίτες στους οποίους εξέδιδε οικοδομικές άδεις, αλλά απηλλάγη οριστικά.
Ταμίας χορήγησε €93.000 σε συνεργάτη του δημάρχου χωρίς νόμιμο τίτλο πληρωμής, και χωρίς να είναι δικαιούχος, και τιμωρήθηκε αυστηρότατα με…  υποβιβασμό κατά ένα βαθμό (σίγουρα δεν θα ξανατολμήσει κάτι παρόμοιο).
Και να ήταν μόνο αυτά;
Οδηγός απορριμματοφόρου που συνελήφθη από την τροχαία να οδηγάει μεθυσμένος, και που καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 15 ημερών, απαλλάχτηκε από πλευράς δήμου, επειδή «η ενέργειά του προκλήθηκε από την κακή ψυχολογική του κατάσταση, λόγω προβλήματος υγείας της μητέρας του, το οποίο πληροφορήθηκε καθ οδόν»!!!!
Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, εκεί που οδηγούσε το σκουπιδιάρικο, τον πήραν στο κινητό και του είπαν ότι η μάνα του αρρώστησε, οπότε κι αυτός έβγαλε από τον σάκο του τις ρετσίνες, και πρωί πρωί του’ δωσε να καταλάβει.
Γιατί λοιπόν να τιμωρηθεί ο καημένος;
Ένας άλλος πάλι, κατέβασε εν ψυχρώ και άνευ λόγου τους διακόπτες της ΔΕΗ από τα κεντρικά αντλιοστάσια, προκαλώντας πολύωρη λειψυδρία σε χιλιάδες κατοίκους, εκατοντάδες μαγαζιά και επιχειρήσεις, καθώς και σε ολόκληρη την βιομηχανική περιοχή του δήμου(!!!!), προκαλώντας σοβαρές βλάβες δικτύου.
Στο πειθαρχικό συμβούλιο που παρέστη ο «κατηγορούμενος», παραδέχτηκε την πράξη του χωρίς να προβάλει οποιαδήποτε δικαιολογία (ούτε ότι συγχύστηκε φερ’ ειπείν, που αρρώστησε το χαμστεράκι του), και τιμωρήθηκε με την «εξοντωτική»ποινή του προστίμου μισού μισθού μηνός.
Φαντάζομαι πως άσκησε έφεση, και η απάνθρωπη αυτή ποινή θα μετατράπηκε σε έγγραφη επίπληξη.
Και τέλος, ένας δημοτικός υπάλληλος έλειψε συνολικά 375 μέρες, ενώ πληρώνονταν κανονικά.
Και επειδή ήταν υπότροπος για κοπάνες, τιμωρήθηκε αυστηρά με πρόστιμο δυο μισθών (και αυτός σίγουρα θα άσκησε έφεση…).
Τόσο καλά.
Κι αυτές είναι περιπτώσεις που έφτασαν σε υπηρεσιακά συμβούλια.
Φανταστείτε πόσες άλλες (πολλαπλάσιες) δεν φτάνουν πουθενά.
Αθάνατο ελληνικό δημόσιο…

Strange Attractor

ΥΓ- Και όπως έγραψε φίλος σε σχόλιό του στο φέισμπουκ, καλά που έκλεισε η ΕΡΤ και είδαμε ΕΡΤατζήδες στη δουλειά τους, και καλά που διαλύθηκε η δημοτική αστυνομία, για να δούμε δημοτικούς αστυνόμους με σφυρίχτρες, μηχανές και αναμμένα φώτα στους δρόμους….

1 σχόλιο: