1.7.13

Σύμμαχοι που κρυφακούνε, και που μας παρακολουθούν…



Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών John Kerry τοποθετήθηκε σήμερα επί των καταγγελιών του Edward Snowden, ότι η NSA παρακολουθούσε τις επικοινωνίες και τα δίκτυα της ΕΕ στις Βρυξέλλες.



Αν και δηλώνει πως δεν ξέρει αν όλα αυτά είναι αλήθεια, εν τούτοις προσθέτει πως «το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι αυτό το πράγμα συνηθίζεται σε πολλά κράτη… κάθε χώρα του πλανήτη που εμπλέκεται στις διεθνείς σχέσεις ζητημάτων εθνικής ασφάλειας διαπράττει παρόμοιες ενέργειες για να προστατέψει την ασφάλειά της, κάτι για το οποίο χρειάζονται όλα τα είδη των πληροφοριών που μπορεί να συλλέξει».
Αυτό όμως δεν ηρεμεί του Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι είναι πυρ και μανία με τις ΗΠΑ, και  αντιδρούν έντονα στις καταγγελίες του Snowden



Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης «αν όλα αυτά είναι αλήθεια, τότε είναι απαράδεκτο. Ειδικά μεταξύ φίλων… δεν βρισκόμαστε ακόμη στον ψυχρό πόλεμο».
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η κυβέρνηση της Μέρκελ κάλεσε σήμερα το πρωί τον πρέσβη των ΗΠΑ για διευκρινήσεις, ενώ όπως αναφέρει το BBC, ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ απαίτησε την «άμεση διακοπή» των παρακολουθήσεων.
Το γερμανικό der Spiegel σημειώνει πως η Γερμανία είναι μια από τις χώρες που υπέστη την πιο στενή παρακολούθηση από πλευράς της NSA, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει στον ίδιο βαθμό για την Γαλλία και την Ιταλία.
Σύμφωνα λοιπόν με τους Γερμανούς, μια μέση ημέρα του Δεκεμβρίου, η NSA άντλησε στοιχεία από 15 εκατομμύρια τηλεφωνικών συνδέσεων,  και από 10 εκατομμύρια διαδικτυακές παρακολουθήσεις.
Όπως σημειώνει (στο Ρόιτερ) ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Martin Schulz, «πάντα ήμουν πεπεισμένος ότι τα αυταρχικά καθεστώτα και οι δικτατορίες κρυφάκουγαν, αλλά το να το κάνουν οι σύμμαχοί μας… αυτό είναι σοκαριστικό»!

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου