12.2.14

Χρειάστηκε μόνο ένα «δευτερόλεπτο»….



Πριν από περίπου 252 εκατομμύρια χρόνια, ο πλανήτης μας έζησε μια τρομακτική περίοδο αφανισμού της ζωής, στη διάρκεια της οποίας εξαφανίστηκαν το 70% των ζώων ξηράς, και το 96% αυτών της θάλασσας.
Ήταν η λεγόμενη Πέρμια μαζική εξαφάνιση.



Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τον ακριβή λόγο της καταστροφής, ο οποίος μπορεί να ήταν κάποιος αστεροειδής, ή ηφαιστειακές εκρήξεις, αλλά γνωρίζουν την χρονική διάρκειά της.
Και η διάρκεια αυτή ήταν ιδιαίτερα σύντομη.


Οι ερευνητές του πανεπιστημίου ΜΙΤ υπολογίζουν πως η περίοδος της καταστροφής διήρκησε 60.000 χρόνια συν-πλην 48.000 χρόνια.
Όπως λένε, πρόκειται για ένα δευτερόλεπτο από γεωλογικής πλευράς.
Η Πέρμια περίοδος τελείωσε με τον αφανισμό της ζωής, και αμέσως μετά ξεκίνησε η Τριασική περίοδος.
Η εξαφάνιση των δεινοσαύρων συνέβη αρκετά αργότερα, πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, όταν τελείωνε η Κρητιδική περίοδος, οπότε και εξαφανίστηκε το 85% της τότε ζωής του πλανήτη.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα χρησιμοποιώντας υπερσύγχρονα τεχνολογικά μέσα χρονολόγησης, για να προσδιορίσουν την ηλικία σε μικροσκοπικά μέταλλα γνωστά ως zircons που βρίσκονται σε πετρώματα στην περιοχή Μεϊσάν της Κίνας, και ανάγονται σε εκείνη τη περίοδο.
Τα εν λόγω πετρώματα διαθέτουν επίσης στοιχεία διοξείδιου του άνθρακα, και έτσι οι επιστήμονες μπόρεσαν να καταλήξουν στο ότι υπήρξε μια περίοδος μεγάλης διάχυσης αερίων στη γη, κάπου 10.000 ως 20.000 χρόνια πριν από τον γενικό αφανισμό σχεδόν όλων των πλασμάτων.
Αυτό μπορεί να οφείλονταν στην οξύνιση των ωκεανών, στη διάρκεια της οποίας η θερμοκρασία μπορεί να αυξήθηκε έως και 50 βαθμούς.
Ποιο όμως ήταν η αιτία και η πηγή του αυξημένου διοξειδίου του άνθρακα που σηματοδότησε την αρχή του τέλους;
Οι ερευνητές μελετούν τα στοιχεία από πετρώματα στη Σιβηρία για να διαπιστώσουν αν όλα αυτά μπορεί να οφείλονταν σε μαζικές εκρήξεις ηφαιστείων.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου