31.5.14

Έχει κι άλλα προβλήματα η Ρωσία…



Την ώρα που η προσοχή του κόσμου είναι επικεντρωμένη στην προσάρτηση της Κριμαίας και στη βία στην ανατολική Ουκρανία, υπάρχει και μια άλλη περιοχή όπου η Ρωσία δεν τα πάει καλά.




Ο πρόεδρος της ημιαυτόνομης Αμπχαζίας έχει εγκαταλείψει τη πρωτεύουσα Σοχούμι, μετά από έφοδο διαδηλωτών στο προεδρικό μέγαρο, το οποίο ελέγχεται πλέον από την αντιπολίτευση…


Η Αμπχαζία που αποσχίστηκε μαζί με τη Νότια Οσσετία ήταν το επίκεντρο του πολέμου το 2008 μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας, και  σήμερα είναι ντε φάκτο ανεξάρτητη χώρα, αν και την ανεξαρτησία αυτή την αναγνωρίζουν μόνο η Ρωσία και άλλες τρεις χώρες, ενώ παραμένει εξαρτώμενη οικονομικά κλπ από τη Μόσχα.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η Ρωσία χρηματοδότησε το 70% του προϋπολογισμού της για το 2012.
Ο λαός της Αμπχαζίας είναι δυσαρεστημένος με την διακυβέρνηση του προέδρου Alexander Ankvab, εξαιτίας της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης, και της αυξανόμενης διαφθοράς.
Παρόλα αυτά, η μεγάλη πρόσφατη διαδήλωση που ανάγκασε τον πρόεδρο να φύγει, αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη.
Η Μόσχα δείχνει να ανησυχεί, και έστειλε ως απεσταλμένο της τον Vladislav Surkov που θεωρείται ένας από τους στενότερους συνεργάτες συμβούλους του Πούτιν.
Οι εξελίξεις αυτές συνέπεσαν με την επίσημη σύσταση της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, που αποτελεί ένα είδος εμπορικού συνεταιρισμού μεταξύ Ρωσίας, Λευκορωσίας, και Καζακστάν, ενώ θα συμμετείχε και η Ουκρανία, κάτι που δεν έγινε λόγω της εκεί κυβερνητικής αλλαγής.
Η Αμπχαζία μπορεί να είναι σχετικά ασήμαντη και περιθωριοποιημένη, όμως οι διαδηλώσεις  (μαζί με τις εξελίξεις στην Ουκρανία) υπογραμμίζουν τους πολλούς πονοκεφάλους της Ρωσίας καθώς επιχειρεί να ενισχύσει την επιρροή της στην ευρύτερη περιοχή.

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου