1.8.14

Η σιωπηρή στήριξη της Ε.Ε. στη Χαμάς.



Γράφει μεταξύ άλλων η Jerusalem Post:

Την ώρα που ο αντισημιτισμός επεκτείνεται ανεξέλεγκτα στην Ευρώπη, κυρίως με πρόσχημα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών στη λωρίδα της Γάζας, στην Αμερική υπάρχει τεράστια υποστήριξη του Ισραήλ.



Μια πρόσφατη παγκόσμια δημοσκόπηση (CNN/ ORC) αποκαλύπτει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών (57%) θεωρούν την στρατιωτική αντίδραση του Ισραήλ δικαιολογημένη….



Μέρος της διαφοράς αυτής μεταξύ των αμερικανικών και ευρωπαϊκών αντιλήψεων έχει να κάνει με τον εγγενή αντισημιτισμό των Ευρωπαίων, που παρέμενε σε λανθάνουσα μορφή από την εποχή του ολοκαυτώματος, αλλά έχει ξαναβγεί στην επιφάνεια τις τελευταίες δεκαετίες.
Αυτό γίνεται εμφανές με την ανάδυση των ακροδεξιών κομμάτων στην Ουγγαρία και στην Ελλάδα, καθώς και των ακροαριστερών στη Γερμανία, στη Βρετανία, και στη Γαλλία.
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι οι τζιχαντιστές μετανάστες.
Μια από τις αντιδράσεις στον ευρωπαϊκό αντισημιτισμό είναι και η απότομη αύξηση της μετανάστευσης προς το Ισραήλ, ιδιαίτερα από τη Γαλλία που διέθετε την μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα στην Ευρώπη (500.00 άτομα).
Τους πρώτους μήνες του 2014 1.407 Γαλλοεβραίοι μετανάστευσαν στο Ισραήλ, δηλαδή τέσσερις φορές περισσότεροι από ότι το ίδιο διάστημα πέρσι.
Σε κάθε περίπτωση οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν υποχρέωση να καταπολεμήσουν τον αντισημιτισμό, αφού οι μαζικές μεταναστεύσεις δεν μπορούν να είναι η μόνη λύση.
Δυστυχώς όμως, όπως φάνηκε σε μια ψηφοφορία του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες της ΕΕ απέτυχαν στο ηθικό τους καθήκον.
Ζητήθηκε από τα κράτη μέλη του Συμβουλίου να στηρίξουν μια μονομερή Απόφαση που καταδικάζει «με τους σκληρότερους όρους τις εκτεταμένες, συστηματικές και ευρύτατες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξαιτίας των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ».
Δεν έγινε όμως καμία αναφορά στη στρατηγική της Χαμάς στη Γάζα, που χρησιμοποιεί ανθρώπινες ασπίδες από άμαχους, τοποθετώντας τους εκτοξευτές πυραύλων εν μέσω κατοικημένων περιοχών, και εκτοξεύοντας πυραύλους από νοσοκομεία και σχολεία, μη επιτρέποντας στους πολίτες να πάνε στα καταφύγια, έτσι ώστε να μεγιστοποιήσει τις απώλειες αμάχων.
Αντί λοιπόν να πάρουν μια σθεναρή και αποφασιστική θέση εναντίον της επιθετικότητας της Χαμάς, και να υποστηρίξουν το δικαίωμα στην αυτοάμυνα του Ισραήλ, τα κράτη της ΕΕ επέλεξαν να απέχουν από την ψηφοφορία.
Η μόνη χώρα που ψήφισε κατά της Απόφασης ήταν οι ΗΠΑ.
Με την αποχή τους αυτή, οι Ευρωπαίοι ηγέτες παρέμειναν σιωπηλοί απέναντι σε μια αντίληψη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εξισώνει ηθικά μια τρομοκρατική οργάνωση που έχει ως κίνητρό της την βίαιη, αντιδραστική ερμηνεία του Ισλάμ, και  μια φιλελεύθερη δημοκρατική χώρα.
Και αν στο τέλος τέλος οι πολιτικοί ηγέτες της ΕΕ δεν μπορούν να κατανοήσουν την διαφορά, τότε γιατί να περιμένουμε κάτι περισσότερο από τους λαούς της Ευρώπης;

Jerusalem Post
Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου