26.3.15

Bullying στην ενημέρωση;



Οι εξελίξεις στην υπόθεση του υπουργού Γ. Κατρούγκαλου, πέραν της ουσίας, πολιτικής, ηθικής και νομικής που η καθεμιά θα πάρει πολύ σύντομα τις διαστάσεις που της αναλογούν, αποκάλυψαν μια ιδιότυπη αντίληψη της κυβέρνησης για τον ρόλο του Τύπου.




Ο εμπλεκόμενος υπουργός -και αυτό έως έναν βαθμό είναι ανθρωπίνως κατανοητό- προσπάθησε με τον τρόπο του να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά έχασε το μέτρο και ενδεχομένως το όποιο δίκιο του, όταν προχώρησε σε προσωπικές επιθέσεις και συνωμοσιολογικές προσεγγίσεις...


Το επικίνδυνο μονοπάτι όμως συνίσταται στη συνέχεια από το Μαξίμου, καθώς διά του εκπροσώπου του και με ανακοινώσεις δεν ασχολήθηκαν κυρίως με τα καταγγελλόμενα, αλλά εξαπέλυσαν άγρια επίθεση εναντίον του δημοσιογράφου (Βασίλη Χιώτη) με χυδαιότητα και πρωτοφανή τρομοκρατία.
Το ίδιο τροπάριο συνεχίστηκε και από άλλα στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πίσω από την καραμπινάτη αποκάλυψη για το ολίσθημα του υπουργού ανακάλυψαν ύποπτα σχέδια και διαπλοκή!
Ακόμη χειρότερα, η επίθεση κλιμακώθηκε από τους γνωστούς-αγνώστους κουκουλοφόρους του Διαδικτύου που αναλαμβάνουν εργολαβικά επιθέσεις εναντίον κάθε ενοχλητικής φωνής.
Τα πρόσωπα μπορεί να μην είναι γνωστά, αλλά η σκοπιμότητα είναι πασιφανής.
Αν λοιπόν σε κάθε δημοσίευμα για τα έργα και τις ημέρες της κυβερνήσεως και των στελεχών της η απάντηση είναι αυτό το ιδιότυπο bullying κατά των μέσων ενημέρωσης και των εκπροσώπων τους, τότε κάτι δεν πάει καλά στον τόπο.
Η δουλειά των ΜΜΕ είναι η ενημέρωση και η κριτική, είτε αρέσει είτε όχι στην εκάστοτε εξουσία και σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου βίου.
Βεβαίως υπάρχει καλή και κακή δημοσιογραφία, υπάρχει αξιόπιστη και αναξιόπιστη δημοσιογραφία αλλά επ' αυτού αποφαίνονται οι αναγνώστες, οι θεατές και οι ακροατές των μέσων και όχι το... Συμβούλιο του Στέμματος.
Οι πάντες και τα πάντα κρίνονται προφανώς για όσα λέγουν ή πράττουν, αλλά δεν μπορεί να γίνει ανεκτή κάθε απόπειρα για δίκη προθέσεων όσων τολμούν να φέρουν στη δημοσιότητα έργα και παραλείψεις δημόσιων παραγόντων, εκλεγμένων ή διορισμένων.
Ο δημόσιος διάλογος δεν μπορεί να μπει στα καλούπια της εξουσίας -αριστεράς ή δεξιάς- και αυτό οφείλουν να το βάλουν καλά στο μυαλό τους οι νεόκοποι δήθεν υπερασπιστές της μίας αλήθειας.

Παναγιώτης Λάμψιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου