14.11.15

Οι πολιτικές συνέπειες των επιθέσεων στο Παρίσι…



Οι χθεσινοβραδινές επιθέσεις σίγουρα θα προκαλέσουν πολιτικές αναταράξεις. Συνέβησαν πέντε μόλις μέρες πριν το μοναδικό αεροπλανοφόρο της Γαλλίας Charles de Gaulle είναι προγραμματισμένο  να σαλπάρει προς τον Περσικό Κόλπο προκειμένου να συμμετάσχει στην πολεμική δράση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία.




Η Γαλλία πραγματοποιεί αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Αν τελικά αποκαλυφθεί ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις προέρχονται από τις περιοχές όπου δρα η ISIS, τότε η Γαλλία μάλλον θα εντατικοποιήσει την συμμετοχή της στον πόλεμο εναντίον της οργάνωσης στην Συρία και στο Ιράκ, σε μια περίοδο που το πεδίο μάχης ειδικά στη Συρία είναι πολυπληθές και ιδιαίτερα σύνθετο…


Από πολιτικής άποψης, οι επιθέσεις έρχονται να μας θυμίσουν τις χρόνιες εθνικές εντάσεις και τριβές, που υπάρχουν στη Γαλλία,  μετά από αρκετούς μήνες όπου η προσοχή είχε εστιαστεί αποκλειστικά στη γειτονική Γερμανία.
Μεγάλοι αριθμοί μεταναστών εισέρχονται στη Γερμανία από τον Νότο και την Ανατολή, με μερικούς να συνεχίζουν προς την Γαλλία. Το αποτέλεσμα ήταν η Γαλλία να κρατάει χαμηλό προφίλ στην προσπάθεια ανάσχεσης του κύματος των μεταναστών, αν και συμμετείχε σε αρκετές συναντήσεις κορυφής για το συγκεκριμένο ζήτημα, και στήριξε την απόφαση της Γερμανία να διανεμηθούν οι πρόσφυγες σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Παρόλα αυτά, το χθεσινοβραδινό γεγονός αναμένεται να ενισχύσει το επιχείρημα εκείνων των ομάδων που ζητάνε να σταματήσει η μεταναστευτική ροή, και να κλείσουν τα σύνορα σε χώρες όπως η Γερμανία, η Σουηδία, και αυτές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Μάλιστα, οι επιθέσεις μπορεί να αυξήσουν την δημοτικότητα της Μαρίν Λεπέν και του ακροδεξιού της κόμματος. Η  Λεπέν κράτησε χαμηλό προφίλ μετά τις επιθέσεις στο Charlie Hebdo τον περασμένο Ιανουάριο, και παρόλα αυτά η δημοτικότητα του κόμματός της αυξήθηκε κυρίως λόγω της μακροχρόνιας αντίθεσής του στην μετανάστευση.
Ο Ολάντ είδε κι αυτός μια αύξηση στη δημοτικότητά του μετά την περσινή επίθεση, κυρίως εξαιτίας της αντίδρασής του, αλλά αυτό αναμένεται να αλλάξει μετά τις χθεσινές επιθέσεις, επειδή οι πολίτες θα αναρωτηθούν αν όλα τα αντιτρομοκρατικά μέτρα που ισχύουν από πέρσι έχουν όντως αποτέλεσμα.
Ο αρχηγός του κεντροδεξιού Ρεπουμπλικανικού κόμματος Νικολά Σαρκοζί έχει επίσης ένα ιστορικό σκληρής αντίδρασης σε θέματα ασφάλειας, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα μιλούσε για αυτά τα ζητήματα. Σε λίγο καιρό θα είναι αντίπαλος του πιο ήπιου Alain Juppe για την αρχηγία του κόμματος εν όψει των εκλογών του 2017, και είναι πολύ πιθανό τα πρόσφατα γεγονότα να ωθήσουν τους ψηφοφόρους στο να τον στηρίξουν.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου