6.2.17

Κατσαρίδα … εν κρανίω!



Αν δεν έχετε γερό στομάχι μη συνεχίσετε το διάβασμα. Βγείτε έξω και πάτε για καφέ. Αν όμως αντέχετε, μάθετε κι αυτό: Η ιστοσελίδα Indian Express αναφέρει πως γιατροί στην Ινδία κατάφεραν και αφαίρεσαν μια ζωντανή κατσαρίδα μέσα από τη μύτη μιας γυναίκας.



Η κατσαρίδα βρίσκονταν μέσα στο κρανίο της 42χρονης, η οποία υπέφερε από πόνους και από ένα περίεργο αίσθημα, το οποίο περιέγραψε σαν μια ανατριχίλα μέσα στο κεφάλι της…


Σύμφωνα με την  Times of India, η γυναίκα αρχικά πίστευε ότι κόλλησε γρίπη. Στη συνέχεια όμως έζησε έναν πραγματικό εφιάλτη, και μόνο όταν πήγε για τρίτη φορά στο νοσοκομείο, οι γιατροί ψυλλιάστηκαν τι παίζει και χρησιμοποιώντας ένα ειδικό εργαλείο προχώρησαν σε ρινική ενδοσκόπηση, διαπιστώνοντας πως μέσα στο κρανίο της, ανάμεσα στους οφθαλμούς της, ζούσε μια κατσαρίδα!
Η κατσαρίδα μάλλον μπήκε μέσα από τη μύτη της γυναίκας όταν αυτή κοιμόνταν, και κόλλησε κάπου, μη μπορώντας να πάει ούτε μπροστά ούτε πίσω. Οι γιατροί προσπάθησαν αρχικά να την βγάλουν με βεντούζα, αλλά αυτό στάθηκε αδύνατο. Γι αυτό και συνέχισαν με ειδικές τσιμπίδες, καταφέρνοντας τελικά να αφαιρέσουν τον ενοχλητικό επισκέπτη. Η κατσαρίδα, που ήταν ολοζώντανη όταν την αφαίρεσαν, ζούσε εκεί μέσα για τουλάχιστον 12 ώρες! Όπως λένε οι γιατροί, αν το έντομο κατάφερνε να προχωρήσει πιο μέσα ίσως να προκαλούσε σοβαρή βλάβη στον εγκέφαλο της άτυχης γυναίκας, ή έστω κάποια επικίνδυνη μόλυνση. Πάντως τέλος καλό, όλα καλά (εδώ το  video της επέμβασης).
Και μιας και πιάσαμε αυτό το θέμα, να θυμίσουμε πως σύμφωνα με το ιατρικό περιοδικό  Peer J, υπάρχουν εκατοντάδες είδη εντόμων που ζουν μέσα στα σπίτια μας. Μια ομάδα επιστημόνων έψαξε ενδελεχώς 50 σπίτια στα προάστια της πόλης  Raleigh στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, και διαπίστωσε ότι οι κατοικίες μας αποτελούν πλούσιο βιότοπο εντόμων.
Όπως λέει ο επικεφαλής της ομάδας Matt Bertone «υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ποικιλία, και πολύ μεγαλύτερος αριθμός εντόμων απ ότι φανταζόμασταν…». Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα μάζεψε πάνω από 10.000 έντομα από 579 διαφορετικά είδη. Η κάθε κατοικία φιλοξενούσε κατά μέσο όρο 100 είδη εντόμων (New Scientist) και μάλιστα μία από αυτές ξεπέρασε τον αριθμό των 211! Μόλις το 1% των δωματίων που εξερευνήθηκαν δεν είχε κάποιο έντομο.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου