23.10.12

Οι μαγκιές πληρώνονται.


Τις θυμόσαστε τις Pussy Riot; Ε, σε λίγο θα τις ξεχάσει ακόμη και η μάνα τους…
Διότι όπως ανακοίνωσε ο συνήγορός των δυο από αυτές, οι ρωσικές αρχές αποφάσισαν να τις μεταφέρουν σε φυλακές (σωφρονιστικές αποικίες) πολλές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την Μόσχα.

 
Πρόκειται για τις Maria Alekhina και Nadezhda Tolokonnikova εκ των οποίων η πρώτη μεταφέρθηκε στην περιοχή Perm των Ουραλίων, και η άλλη στην επαρχία Mordovia.

 Οι τρεις (αρχικά) Pussy Riot, καταδικάστηκαν σε δυο χρόνια φυλάκιση τον περασμένο Αύγουστο, για «χουλιγκανισμό, με κίνητρο το θρησκευτικό μίσος», επειδή έδωσαν μια «βέβηλη» πανκ παράσταση μέσα σε καθεδρικό ναό της Μόσχας, χλευάζοντας την εκκλησία, διαμαρτυρόμενες, όπως είπαν, εναντίον των πολιτικών του Vladimir Putin.
Η τρίτη της παρέας, Yekaterina Samutsevich αφέθηκε πρόσφατα ελεύθερη, μετά από έφεση.
Οι δυο άλλες όμως, θα πρέπει τώρα να προσαρμοστούν στα δεδομένα της ζωής σε ρωσική  φυλακή, να συνηθίσουν στο απαίσιο φαγητό, και στην ελλιπή υγειονομική φροντίδα, ενώ παράλληλα θα πρέπει να προστατεύσουν τον εαυτό τους από επιθέσεις συγκρατουμένων της, που είτε θα αισθάνονται θρησκευτικά προσβεβλημένες από τις τραγουδίστριες, είτε θα έχουν πάρει οδηγίες για να τις πιέζουν.
Όπως λένε οι γνωρίζοντες την κατάσταση στις ρωσικές φυλακές, οι κρατούμενες δεν θα πρέπει να εμπιστεύονται ή να φοβούνται κανέναν, και επίσης δεν θα πρέπει να συγχωρούν κανέναν!
Η δικηγόρος Svetlana Bakhmina, που εξέτισε ποινή τριών ετών σε μια τέτοια φυλακή, λέει: «Κανένας εκεί μέσα δεν θα σε βοηθήσει. Βρίσκεσαι στη χώρα του πουθενά. Και αν θέλεις να παραμείνεις άνθρωπος, θα πρέπει να προσέχεις την κάθε σου λέξη, και την κάθε σου κίνηση».
Σε αυτές τις «αποικίες», οι κρατούμενοι ζουν σε άθλιους χώρους στρατώνες, όπου μέσα εκεί στοιβάζονται 30-40 άτομα.
Η μέρα τους αρχίζει την αυγή, με υποχρεωτική γυμναστική στην ύπαιθρο, ακόμη και με θερμοκρασίες 30 - 40ο υπό το μηδέν. Μετά ακολουθεί η πρωινή αναφορά, το μίζερο πρωινό ρόφημα, και στη συνέχεια ένα πλήρες οκτάωρο σκληρής εργασίας, όπως ράψιμο στολών, κλπ.
Το σωφρονιστικό σύστημα της Ρωσίας έχει χαρακτηριστεί από τον ίδιο τον υπουργό Δικαιοσύνης ως «τερατώδες και απαρχαιωμένο», που ελάχιστα έχει αλλάξει εδώ και εκατοντάδες χρόνια.
Η ΕΣΣΔ συνέχισε το σύστημα που κληρονόμησε από την τσαρική Ρωσία, και που σήμερα συνεχίζει να το εφαρμόζει η Ρωσία του Putin.
Η σημερινή Ρωσία έχει περισσότερους φυλακισμένους από όλες τις χώρες του πλανήτη, πλην φυσικά της Κίνας και των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Σωφρονιστικών Μελετών.
Οι Alekhina και Tolokonnikova, που έχουν τελειώσει πανεπιστήμιο, θα τα βρουν πολύ σκούρα, αφού σίγουρα δεν θα έχουν κάτι κοινό με τις συγκρατούμενές τους.
Όπως θυμάται από την εμπειρία της η Bakhmina, «ποτέ μου δεν πίστευα ότι υπάρχουν άνθρωποι όπως το 90% των κρατουμένων που γνώρισα εκεί μέσα. Ποτέ μου δεν φανταζόμουν ότι υπάρχουν τόσοι ναρκομανείς, και τόσοι άνθρωποι με προβλήματα στην ομιλία», λέει.
Οι δυο τραγουδίστριες θα μπορούν να τιμωρούνται με 15θήμερη αυστηρή απομόνωση, για ασήμαντες παραβάσεις, όπως είναι το λάθος στρώσιμο του κρεβατιού, η μη στάση προσοχής, ή ακόμη και η ελλιπής ένδειξη σεβασμού στους φύλακες.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος όμως για αυτές θα προέρχεται από τις συγκρατούμενες τις. Βέβαια, η φυσική βία είναι λιγότερο συνηθισμένη στις γυναικείες φυλακές, αλλά υπάρχουν μεγάλες ψυχολογικές πιέσεις, και σεξουαλικές παρενοχλήσεις.
Όπως λέει ο επικεφαλής μια οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων που παρακολουθεί τις συνθήκες φυλάκισης της Ρωσίας, «οι αποικίες είναι εξαντλητικές για τις γυναίκες. Η συγκέντρωση τόσων γυναικών σε έναν ενιαίο χώρο, αποτελεί συνταγή συγκρούσεων και έντασης. Πέφτει ξύλο, και σημειώνονται βιασμοί. Ειδικά αν μια γυναίκα είναι νέα και όμορφη, μπορεί να την αναγκάσουν να γίνει ερωμένη κάποιας πιο ισχυρής κρατούμενης».
Από την πλευρά τους, οι δυο Pussy Riot δηλώνουν αδάμαστες.
«Δεν θα το βουλώσουμε», είπε στο εφετείο η Alekhina.
«Ακόμη κι αν μας στείλουν στη Σιβηρία… δεν θα σταματήσουμε να μιλάμε, όσο και αν προσπαθήσουν κάποιοι να μας στιγματίσουν».

S.A. (Associated Press)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου