5.2.13

Πότε να αγοράσω το εισιτήριό μου;


Πολλοί άνθρωποι έχουνε την πεποίθηση πως όσο πιο σύντομα αγοράσουν το αεροπορικό τους εισιτήριο, τόσο πιο καλή τιμή θα πετύχουν. Ας πούμε, σκέφτεστε να πάτε σε κάποιον παραμυθένιο προορισμό για τα Χριστούγεννα του 2013? Αρχίστε να ψάχνετε εισιτήρια από τώρα! Όμως, αυτό τελικά ίσως να μην ισχύει.

Βάση μιας νέας μελέτης, η καλύτερη χρονική περίοδος για την αγορά ενός αεροπορικού εισιτηρίου είναι έξι εβδομάδες πριν την πτήση, ούτε πιο αργά, ούτε πιο νωρίς.

Η Airlines Reporting Corp., η οποία είναι μεσάζων σε αγοραπωλησίες εισιτηρίων ανάμεσα σε αεροπορικές εταιρείες και ταξιδιωτικούς πράκτορες, πρόσφατα ανέλυσε μερικά εκατομμύρια συναλλαγών αεροπορικών κομίστρων από το 2008 κι εντεύθεν, αξίας περίπου 82 δις δολαρίων, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κατά μέσο όρο τα εισιτήρια χτυπούσαν πάτο σε ότι αφορά την τιμή στις έξι εβδομάδες πριν την ημερομηνία της πτήσης.

«Τα δεδομένα έδειξαν πως περίπου στις 100 μέρες πριν αρχίζουν οι πτήσεις να πουλάνε φθηνότερες θέσεις,» αναφέρει ο Chuck Thackston, διευθυντής πληροφοριών και ανάλυσης της ARC. Τότε είναι που οι αεροπορικές εταιρείες αρχίζουν να κάνουν προσφορές για να τονώσουν το ενδιαφέρον, αλλά καθώς αρχίζουν αυτές οι προσφορές να λήγουν και οι θέσεις να προαγοράζονται, οι τιμές πέφτουνε σε ένα ελάχιστο σημείο περίπου 42 ημέρες πριν την πτήση, εξηγεί ο Thackston.

Πέρυσι, τα εισιτήρια που αγοράστηκαν έξι εβδομάδες πριν την απογείωση ήταν κατά μέσο όρο 5.8% φθηνότερα από τον γενικό μέσο όρο της χρονιάς των358.30 δολαρίων. Και τα τελευταία χρόνια δείξανε παραπλήσιες τάσεις. Το 2009 τα εισιτήρια που αγοράστηκαν εφτά εβδομάδες νωρίτερα ήταν 26% φθηνότερα, ενώ το 2010 τα εισιτήρια που αγοράστηκαν έξι εβδομάδες νωρίτερα ήταν 20% φθηνότερα.

Η ιδέα της υπερβολικά πρόωρης αγοράς εισιτηρίων δεν φαίνεται να στέκει πολύ, αν και, φυσικά, θα πρέπει κάποιος να εκμεταλλευτεί κάποια πολύ καλή προσφορά που τυχόν βρει εκτός του περιθωρίου των έξι εβδομάδων. Απλά, όταν αρχίσει να σκέφτεται να πετάξει, καλό είναι να το έχει υπ’όψιν του

TopGunZ, από ΤΙΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου