4.4.13

Πιάσ’ τ’ αυγό και κούρευ’ το.


Διαβάζω και ξαναδιαβάζω, πάλι και πάλι, για «έμπειρα στελέχη» και «στελέχη με εμπειρία» του ΔΝΤ.
Και είμαι σε δίλημμα, αν πρέπει να κλάψω ή να γελάσω.




Γιατί, παρακολουθώντας, όσο είναι δυνατόν, τα πεπραγμένα, παλαιότερα και τωρινά, των «έμπειρων» του ΔΝΤ, το άμεσο συμπέρασμα είναι ότι, αν, όντως, διαθέτουν εμπειρία, αυτή αφορά την πτώχευση και ουχί τη διάσωση οικονομιών, και το έμμεσο είναι το παροιμιώδες –στη δική μας περίπτωση, κυριολεκτικό!– «πιάσ’ τ’ αυγό και κούρευ’ το»!
Διότι στην κουρά των ωών, όντως, έχουν εμπειρία!



Δεν έχει νόημα να πιάσει κανείς να… ξεφυλλίζει παραδείγματα: πώς έγινε, λόγου χάριν, στην Αργεντινή ή τι έκανε η Τουρκία και άλλα παρεμφερή, που δίνουν, χονδρικά, μία εικόνα από αναμίξεις του ΔΝΤ σε χώρες με προβληματικές οικονομίες είτε αποφυγής, εν τέλει, χωρών να το αναμίξουν, ακυρώνοντας αρχική τους αίτηση. Αυτά είναι, λίγο-πολύ, γνωστά, ούτε και αποτελούν ασφαλή πηγή επιχειρημάτων για το τι σημαίνει εμπειρία και τι όχι.
Στην Αργεντινή, για παράδειγμα, εκτελέστηκε, επιτυχώς, η εμπειρία της πτώχευσης. Η Τουρκία την απέφυγε, ίσως επειδή δεν εμπιστεύτηκε την εμπειρία της διάσωσης!
Θυμάμαι, πάντως, ενδεικτικά, άρθρο, γραμμένο λίγο προτού σκάσουν στις ΗΠΑ οι φούσκες ακινήτων και τραπεζών (κάπου το έχω καταχωνιασμένο, αλλά από οργάνωση γραφείου έχω απόδοση κάτω και από… Εφορία).
Θέμα του άρθρου ήταν το ΔΝΤ και η τότε… απραξία του, που πολύ προβλημάτιζε τα «έμπειρα στελέχη» του, σε σημείο που… έψαχναν για άλλη δουλειά∙ είχαν μάλιστα ξεκινήσει πρόγραμμα οικονομιών και απολύσεων!
Ώσπου ήρθε η κρίση!
Κι όσο έχανε ο κόσμος τις δουλειές του, τόσο το ΔΝΤ άνοιγε χρυσές δουλειές∙ από μας, από την Ελλάδα, άρχισε το… come back!
Ώστε σήμερα να διαθέτει («Κυριακάτικη», 31/3) «αγιατολάχ» και «αρχιερείς», αυτή η, κατά τον Ρόμπιν Χάρντινγκ των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», «δύστροπη οικογένεια που χειρίζεται τις τύχες της Ευρωζώνης»!

Πέτρος Μανταίος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου