8.10.12

Η παγκόσμια οικονομία καταρρέει!



Μια τρομακτική οικονομική ύφεση πλήττει την μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.
Η ανεργία φουντώνει, οι καταθέσεις αποσύρονται, τα κακά χρέη αυξάνονται, και η όποια οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται καθημερινά.
Δεν μιλάμε για την οικονομία της Αμερικής, αλλά για μια άλλη οικονομία, της οποίας το ετήσιο ΑΕΠ είναι περίπου $2 τρισεκατομμύρια μεγαλύτερο!
Δεν μιλάμε ούτε για την Κίνα, αλλά για μια οικονομία που είναι διπλάσια αυτής του ασιατικού γίγαντα.
Μιλάμε για την Ε.Ε.

Και εκεί τα πράγματα είναι σκούρα.
Η Ελλάδα και η Ισπανία βρίσκονται εν μέσω πλήρους οικονομικής καταστολής, και ακολουθούν η Ιταλία με την Γαλλία.
Κάθε μέρα σημειώνονται διαδηλώσεις και απεργίες. Οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται τακτικά, ψάχνοντας λύσεις, χωρίς αποτέλεσμα. Το μόνο αποτέλεσμα είναι η εμβάθυνση της κρίσης, που τώρα πια απειλεί ολόκληρο τον πλανήτη.
Η Ελλάδα, στερεύει από χρήματα, αν δεν πάρει την δόση που περιμένει. Και σίγουρα, η ΕΕ θα πληρώσει την δόση, ανησυχώντας μη τυχόν και προκληθεί νέος πανικός στην παγκόσμια αγορά. Παράλληλα όμως, ζητάει και νέα οδυνηρά μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση. Μέτρα σαν και τα προηγούμενα, που διέλυσαν την οικονομία της χώρας.
Η Ελλάδα έζησε μια οικονομική συρρίκνωση της τάξης του 4.9 % το 2010, και του 7.1% το 2011. Από το 2008, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 20%.
Αυτό συμβαίνει όταν κάποιος ζει πέραν των δυνατοτήτων του, και μια μέρα του έρχεται ο λογαριασμός.
Και παρά την χρόνια αυστηρή λιτότητα, η Ελλάδα κάθε άλλο παρά μπορεί να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της. Ακόμη ξοδεύει περισσότερα απ όσα εισπράττει, και όλοι ανησυχούν για το τι μέλλει γενέσθαι με την εφαρμογή των νέων μέτρων.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική Handelsblatt, ο Αντώνης Σαμαράς προειδοποιεί για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα του, με την άνοδο της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής. Όπως λέει, η κυβέρνησή του αποτελεί την τελευταία ελπίδα των πολιτών. Και δεν έχει άδικο.

Αλλά ας μην τα βάζουμε με την Ελλάδα. Απλά είναι λίγο πιο μπροστά…
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ την ακολουθούν κατά πόδας.
Για παράδειγμα, η Ισπανία πίστευε πως αυτό που συνέβη στην Ελλάδα δεν θα συνέβαινε σε αυτήν. Διαψεύστηκε.
Πρόκειται για την 12η σε μέγεθος οικονομία στον πλανήτη, και σήμερα κινδυνεύει σοβαρά.
Το ισπανικό κράτος δεν έχει λεφτά, όπως δεν έχουν λεφτά και οι επαρχίες της χώρας, ενώ το τραπεζικό σύστημα της κινδυνεύει με κατάρρευση.
Πέραν αυτού, η ανεργία αγγίζει το 25%, ενώ στους κάτω των 25, έφτασε στο 50%.
Σχεδόν το 10% των τραπεζικών δανείων θεωρούνται επισφαλή, και όπως όλα δείχνουν, κάθε ισπανική τράπεζα θα χρειαστεί διάσωση.
Σύμφωνα με άρθρο του Bloomberg, η Banco Santander, που είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας, έχασε το 6.3% των καταθέσεων μέσα στον Ιούλιο, ενώ η Banco Popular Espanol έχασε το 9.5%.
Σε γενικές γραμμές, οι αποσύρσεις καταθέσεων από τις ισπανικές τράπεζες τον Ιούλιο, αντιστοιχούν στο 7% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας!
Χιλιάδες Ισπανοί ψάχνουν πλέον στα σκουπίδια για τρόφιμα.

Η Ελλάδα όμως, και η Ισπανία, δεν είναι οι μόνες χώρες που εξαθλιώνονται.
Ο αριθμός των ανέργων της Ιταλίας αυξήθηκε κατά 37% τον περασμένο χρόνο.
Παράλληλα, σε κίνδυνο βρίσκεται και η γαλλική οικονομία, με μια ανεργία της τάξης του 10%, που αυξάνεται σταθερά εδώ και 16 μήνες.
Είναι θέμα χρόνου, η Ιταλία και η Γαλλία να πάθουν τα ίδια που έπαθαν η Ελλάδα και η Ισπανία.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ θεωρεί τώρα πως θα χρειαστούν άλλα 6 χρόνια, για να ανακάμψει η παγκόσμια οικονομία. Και ίσως να είναι υπερβολικά αισιόδοξος.
Η ύφεση προελαύνει ταχύτατα και παντού. Είναι θέμα χρόνου να περάσει από την Νότια Ευρώπη, στη Βόρεια, και στην συνέχεια σε άλλες ηπείρους.
Στην Αμερική, ούτε ο Ομπάμα, ούτε ο Ρόμνει μπορούν να αναχαιτίσουν αυτό που έρχεται. Κάθε μέρα που περνάει, η παγκόσμια οικονομία εξασθενεί. Μπορεί οι διάφορες κεντρικές τράπεζες να τυπώνουν άφθονο χρήμα, αλλά αυτό δεν βοηθά.
Η οικονομία της ΕΕ καταρρέει μπροστά στα μάτια μας, και κανένας δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Όποιος πιστεύει στις μαγικές λύσεις των πολιτικών, και των υποψήφιων προέδρων της Αμεριικής, αυταπατάται.

The Economic Collapse
Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου