12.5.13

Συνομιλώντας με έναν αγανακτισμένο…


Ο γνωστός διανοητής Νίκος Δήμου «λογομαχεί» στο τελευταίο του βιβλίο με έναν αγανακτισμένο νέο για επαναστάσεις, έχοντας αγανακτήσει κι επαναστατήσει ο ίδιος καταρχάς ενάντια σε ό,τι πιστεύει πως τροχοπεδεί την πρόοδο, τη δημοκρατία και την ελευθερία.




…Ναι, φανταστικό πρόσωπο είναι ο νεαρός Αλέξης, ο συνομιλητής μου.
Φανταστικός είναι εξάλλου και ο εαυτός που υποδύομαι.
Πιθανότατα, ξέρετε, δεν θα έγραφα ένα τέτοιο βιβλίο, αν δεν μου το παράγγελνε ο εκδότης μου.
Και για να προλάβω τυχόν ενστάσεις για το κατά παραγγελία γράφειν, δηλώνω εξαρχής υπέρ, εφόσον το 90% των παγκόσμιων αριστουργημάτων στην τέχνη προέκυψε από παραγγελίες.
Οι περισσότεροι καλλιτέχνες και συγγραφείς είχαν πάτρωνες και μαικήνες που τους υποστήριζαν - ήδη από την αρχαιότητα.


Οι μιναρέδες της Θεσσαλονίκης.


Σήμερα είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς το πόσο διαφορετική ήταν η όψη (και η πληθυσμιακή σύνθεση) της Θεσσαλονίκης πριν από μόλις εκατό και κάτι χρόνια.
Μάλιστα, αν κάποιος δεν εντρυφήσει συστηματικά στην ιστορία της, θα δυσκολευτεί πολύ να οπτικοποιήσει στο μυαλό του την πόλη, όπως αυτή περιγράφεται από τις ιστορικές πηγές.



Ένα κυρίαρχο χαρακτηριστικό της οθωμανικής Θεσσαλονίκης ήταν και οι πάμπολλοι μιναρέδες που σαν βελόνες κεντούσαν τον ουρανό της.
Η συγκεκριμένη φωτογραφία της ανάρτησης, τραβηγμένη από κάποιο καράβι,   αλιεύτηκε τυχαία από το διαδίκτυο, και δεν γνωρίζω τίποτα για αυτήν.
Το μόνο για το οποίο είμαι σχεδόν σίγουρος, είναι ότι μάλλον πρόκειται για την πιο παλιά φωτογραφία της συμπρωτεύουσας, στην οποία ακόμη φαίνονται τα περίφημα τείχη που την απέκλειαν από την θάλασσα, και τα οποία γκρεμίστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα…


Παράλληλες ιστορίες…


Με αφορμή τις συζητήσεις που γίνονται για τον ρατσισμό, τους αντιρατσιστές, τη Χρυσή Αυγή και τους λαθρομετανάστες, αλλά και τη διαβούλευση για το σχετικό νομοσχέδιο που η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης - Ρουπακιώτης , Καραγκούνης – προετοίμασε ή προετοιμάζει, σας παραθέτω το απόσπασμα συμπατριώτη μας, ο οποίος μετανάστευσε, στην Ισπανία, σχετικό με το πως ένα σοβαρό κράτος –ναι σοβαρό, παρότι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση η Ισπανία και με μεγαλύτερη ανεργία από εμάς – αντιμετωπίζει τη μετανάστευση.



Συνακόλουθα κάντε τις συγκρίσεις με το πως η χώρα μας χειρίστηκε και συνεχίζει να  χειρίζεται, το τεράστιας σημασίας αυτό εθνικό θέμα, το οποίο κινδυνεύει να γίνει, αν δεν έγινε ήδη, η βόμβα στα θεμέλια του έθνους μας.
Θα αφυπνιστούν οι ιθύνοντες;  Δεν νομίζω.
Αυτοί σώζουν τη χώρα με τους δανειστές παρέα, που να προλάβουν;



Ο στρουθοκαμηλισμός της … παπαγαλίας.


Το έργο «απεργία στις Πανελλαδικές» είναι χιλιοϊδωμένο και έχει πάντα την ίδια κατάληξη.
Οι εξετάσεις θα γίνουν κανονικά και τα ΜΜΕ θα αναγνωρίσουν στους καθηγητές το... υψηλό αίσθημα ευθύνης που την τελευταία στιγμή επέδειξαν.



Αν κάτι, ωστόσο, μένει από αυτό το κακοπαιγμένο σίριαλ είναι ότι κάθε χρόνο, την ίδια εποχή, γίνεται μια λάθος συζήτηση, σε λάθος χρόνο και κυρίως με λάθος στόχο. Θα γίνω σαφέστερος: Αλήθεια, έχει τόση σημασία αν οι καθηγητές θα διδάσκουν δύο επιπλέον ώρες ή θα έπρεπε, επιτέλους, να μας απασχολήσει τι ακριβώς και πώς το διδάσκουν;


Αφύλαχτος θησαυρός…


Ρύπανση από σκάφη στην παραλία Τραγανού της Ρόδου.
Κηλίδες πετρελαιοειδών στις ακτές της Σκάλας και των Λουρδάτων Κεφαλονιάς.
Υγρά λύματα στην παραλία Μισσιρίων Ρεθύμνου...
Πριν ακόμη μπει για τα καλά το καλοκαίρι, άρχισαν να πυκνώνουν –με τη μεγαλύτερη κίνηση σε τουριστικές περιοχές– τα περιστατικά ρύπανσης.




Το ίδιο «έργο» θα ξαναπαιχτεί και φέτος, καθότι δεν έχουν αλλάξει πολλά.
Στις συνήθεις πηγές ρύπανσης (τα αστικά και γεωργικά απόνερα, τα οργανικά λύματα λόγω ανεπαρκών ή ανύπαρκτων βιολογικών καθαρισμών, τα πετρελαιοειδή – 321.000 τόνοι έχουν χυθεί στη Μεσόγειο την τελευταία δεκαετία) προστίθενται το καλοκαίρι οι ρύποι από τα χιλιάδες σκάφη να διαπλέουν τις ακτές αδειάζοντας στη θάλασσα –έχουμε ακόμη ανθεκτικό υπογάστριο στην παρανομία– τα ανεπιθύμητα φορτία τους. Και μόνο ένα λίτρο σεντινόνερων, από αυτά που «αποδεσμεύονται» αβασάνιστα, ρυπαίνει επιφάνεια ίση με δύο γήπεδα ποδοσφαίρου…


Όχι απεργία στις εξετάσεις!


Η επιλογή των καθηγητών της Μέσης Εκπαίδευσης να προχωρήσουν σε απεργία μέσα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις δεν είναι απλώς ένας πολιτικός και συνδικαλιστικός παραλογισμός. Είναι μια ανήθικη πράξη.



Αν δούμε την πολιτική και συνδικαλιστική δράση σαν ανάπτυξη ισχύος, η επιλογή του αντιπάλου –δηλαδή των μαθητών– εκ μέρους των καθηγητών αποτελεί ένα παράδειγμα στάσης που βρίσκεται στον αντίποδα κάθε κοινωνικού και ηθικού κανόνα της δημοκρατικής συνύπαρξης.


Επιστράτευση τώρα!


Σε μια φανερή προσπάθεια να δείξει ότι υπάρχει κράτος και λειτουργεί κι ότι κανείς δεν πρέπει να παίζει παιχνίδια σε βάρος αθώων παιδιών, ο πρωθυπουργός υπέγραψε τα φύλλα επιστράτευσης των εκπαιδευτικών και το μπαλάκι πλέον περνά σ’ αυτούς.



Από Δευτέρα θα αρχίσουν να στέλνονται στους 88 και πλέον χιλιάδες καθηγητές τα φύλλα αυτά και να καλούνται να μην προχωρήσουν στις απεργίες αλλά να διεξάγουν κανονικά τις Πανελλαδικές εξετάσεις.