11.12.15

Cuchi Cuchi...

Charo




Η Νύχτα των Σαλτιμπάγκων…



Η Τσιπρασιατική Καταστροφή
Δεκαετίες μετά από Μικρασιατική Καταστροφή και Κατοχή-Εμφύλιο, ξανακατρακυλάμε χαχανοβρίζοντας στα τελευταία λαγούμια πριν τον τελικό γκρεμό. Αλλά, ακόμα και τώρα, ο ευρύς οχλοπολτός πιστεύει ότι χειρότερα από τους Σαμαροβενιζέλους δεν είχε. Το κραχ είναι μια κατάσταση, που την αντιλαμβάνεσαι μόνο όταν είναι πια αργά για να της ξεφύγεις.




Σύντομα το αποτυχημένο έθνος μας θα συνειδητοποιήσει ότι -παρά τις ευεργετικές χείρες βοήθειας- δεν κρατιόταν από πουθενά, ώσπου διά της αμείλικτης βαρύτητας, αναπόδραστα στούκαρε πάλι στον πάτο των εθνών. Έτσι γινότανε συχνά στο παρελθόν του Νεοελληνικού Κράτους. Και ελπίζαμε ότι η ευρωπαϊκή μας εμπλοκή οριστικά θα άφηνε πίσω τέτοιες θλιβερές περιπέτειες.
Αλλά μαζί με τις ηγεσίες που βολεύονταν με την εξαπάτησή μας κι εμείς οι ίδιοι νομίζαμε ότι μας βολεύει εξακολουθητικά να κλέβουμε τα παιδάκια μας. Όπως κι αυτά νομίζανε ότι δεν τα κλέβαμε, αλλά χτυπούσαμε καίρια τον ανάλγητο νεοφιλελευθερισμό. Οπότε…

Αντιγερμανισμός: Ο μυστικός θησαυρός του Αλέξη Τσίπρα…



Όσοι απορούν γιατί η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα εξακολουθεί να στέκεται όρθια, θα πρέπει τις τελευταίες ημέρες να πήραν την απάντησή τους: 
Αμερικανοί και Ισραήλ στηρίζουν με τα χίλια τον Αλέξη και αυτό λέει πολλά προς κάθε κατεύθυνση. 



Για παράδειγμα, υπήρξε αρκετή η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζων Κέρρυ στην Ελλάδα για να εξαφανιστεί μονομερώς το σενάριο εξόδου της χώρας μας από την Συμφωνία Σένγκεν. 
Υπάρχουν όμως αρκετά ερωτήματα που θέλουν απάντηση: 

Η Ρωσία τρολάρει τον πλανήτη…



Εδώ και ένα χρόνο περίπου, ρωσικά βομβαρδιστικά, πολεμικά πλοία, και υποβρύχια, παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια με το ΝΑΤΟ, παραβιάζοντας τον θαλάσσιο και εναέριο χώρο κρατών μελών του.
Πρόσφατα, η Μόσχα κάηκε τελικά, όταν η τουρκική αεροπορία κατέρριψε ένα Su-24 που είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της χώρας.



Το περιστατικό, που οδήγησε σε μια σκληρή ένταση μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, δεν ήταν κάτι το αναπόφευκτο, αλλά ήταν προβλέψιμο. Η Μόσχα τρολάρει τον κόσμο σε τόσα πολλά μέτωπα πού αργά ή γρήγορα η σπίθα θα άναβε κάπου στον πλανήτη...


Κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ και στα αεροδρόμια...



Τη Δευτέρα η υπογραφή της σύμβασης για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια!
Την «απόδραση» στις Βρυξέλλες προτίμησε χθες ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ) Χρ. Σπίρτζης, αντί της υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Η υπογραφή είχε προγραμματιστεί να γίνει χθες, αλλά τελικά η συμμετοχή του υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ στο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών στις Βρυξέλλες ανέβαλε τη διαδικασία.




Ειδικότερα, ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ προτίμησε να συμμετάσχει στο Συμβούλιο με θέμα «Οι κοινωνικές πτυχές των οδικών μεταφορών», αντί να υπογράψει τη σύμβαση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην κοινοπραξία Fraport-Slentel, ύψους πολλών δισ. ευρώ για το ελληνικό κράτος. Τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπογραφή της σύμβασης προγραμματίζεται για την ερχόμενη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη και αφού θα έχει επιστρέψει ο κ. Σπίρτζης από τις Βρυξέλλες…

Ma gavte la nata…



Στο «Εκκρεμές του Φουκώ» του Ουμπέρτο Έκο, ο επιμελητής εκδόσεων Τζιάκοπο Μπέλμπο και η παρέα του αποφασίζουν να εκμεταλλευτούν την ανερχόμενη στα τέλη της δεκαετίας του ’70 δυναμική των θεωριών συνωμοσίας — και, μαζί με αυτήν, εκμεταλλεύονται και διάφορα ψώνια που αναζητούν εκδότη: ο εκδοτικός τους οίκος στο Μιλάνο θησαυρίζει χάρη στους Ναΐτες· τα κορόιδα, αναγνώστες και «ιδίοις αναλώμασιν» συγγραφείς, αυξάνουν με ταχείς ρυθμούς, μέχρι που… κατά λάθος αποκαλύπτουν το πραγματικό «Σχέδιο». Και εκεί αρχίζουν τα ολέθρια προβλήματα.




Κάπως έτσι είναι η καθημερινότητά μας τα τελευταία χρόνια: περικυκλωμένοι από έναν εσμό αφασικών εθνικολαϊκιστών στους οποίους για χρόνια τοκίζαμε πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά, παγιδευμένοι σε ένα πλέγμα αμάθειας και ελαφρότητας, το οποίο ανεχτήκαμε ή για το οποίο αδιαφορήσαμε ιδιωτεύοντας, προσπαθούμε τώρα να μαζέψουμε τα αποτελέσματα μιας παγιωμένης και παρούσας κατάστασης, μιας κατάστασης που είναι ταυτόχρονα αίτιο και αιτιατό και που καταπνίγει κάθε προσπάθεια αναστροφής της.


Ο Έλληνας γουστάρει πολιτικούς Μυνχάουζεν…



Το τραβάει η ψυχή τού Έλληνα το παπατζιλίκι. Δυστυχώς φαίνεται πως έχει μπει στο DNA μας και καθορίζει σκέψεις και δράσεις. Δείτε πώς ψηφίζουμε. Και ποιους ψηφίζουμε. Όχι εκείνους που λένε την δυσάρεστη αλήθεια, αλλά εκείνους που πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Γι' αυτό και κυριαρχεί το φαινόμενο Τσίπρα.




Τι έκαναν τον περασμένο Ιανουάριο οι ψηφοφόροι; Επέλεξαν εκείνον που τους υποσχόταν άμεση λύση σε όλα. Άμεση επαναφορά στον πρότερο βίο, κατάργηση "με ένα νόμο" όλων των σκληρών μέτρων. Εκείνον που τους παραμύθιαζε πολλούς μήνες πριν, ότι έχει το "μαγικό ραβδί", ότι έχει την συνταγή που θα βάλει τέλος στα δεινά της κοινωνίας. Και το πίστεψαν...