16.4.19

The End...

The Doors





Γιατί φοβάται ο… «διάτρητος»!


Χθες εμφανίστηκε σε νυχτερινή εκπομπή ένας από τους πιο γνωστούς, πιο έμπειρους, και πιο «πονηρούς» δημοσκόπους της χώρας.
Από αυτούς που ΔΕΝ εμφανίζονται συχνά. Και αποκάλυψε χονδρικά τα εξής (που θέλουν και κάποια «αποκρυπτογράφηση», βέβαια):
* Πρώτον, επιβεβαίωσε, για μιαν ακόμα φορά, κάτι για το οποίο σας έχω προειδοποιήσει εδώ και καιρό: ότι στις τωρινές μετρήσεις της κοινής γνώμης, μεγάλη πλειονότητα 65% των ερωτωμένων παραδέχονται ότι στις εκλογές θα βαρύνει το Μακεδονικό, ενώ επίσης ένα 65% των ερωτωμένων βεβαιώνουν ότι θα βαρύνει και η φοβερή πυρκαγιά στο Μάτι





Πράγμα που σημαίνει ότι πάνω από 70% του εκλογικού σώματος είναι διπλά απογοητευμένοι με την κυβέρνηση (καθώς πρόκειται για ζητήματα που έχουν προκαλέσει οργήσε βάρος της κυβέρνησης και οι δύο ομάδες των «οργισμένων» δεν συμπίπτουν απολύτως. Άρα η συσσωρευμένη «οργή» ξεπερνά – πιθανότατα κατά πολύ - το 65%)…


Η πολιτική και το … παθολογικό ψέμα.


Με αφορμή την χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξη του Αλέξη, και τον ορυμαγδό εμφανίσεων πολιτικάντηδων του σύριζα στα κανάλια θυμήθηκα κάτι.
Υπάρχει λοιπόν ένα φαινόμενο, μια ψυχολογική διαταραχή, που αναγκάζει κάποιους συνανθρώπους μας να ψεύδονται ασύστολα και συστηματικά.
Στην επιστήμη ονομάζεται mythomania και  pseudologia fantastica, ενώ στην καθημερινότητα το λέμε τερατολογία.
Σε αντίθεση με τους περισσότερους από εμάς, που λέμε που και που κανένα ψεματάκι για αθώους λόγους, ο παθολογικός ψεύτης το κάνει άνευ λόγου και αιτίας.





Η «πάθηση» αυτή μπορεί να οφείλεται σε κάποια εγκεφαλική δυσλειτουργία, ή σε κάποια ψυχολογική διαταραχή όπως η κοινωνιοπάθεια.
Μπορεί ακόμη να οφείλεται σε κρανιακό τραύμα, ή σε κάποια ορμονική διαταραχή (βλ.hormone-cortisol ratio)…