25.10.13

Μια Ζωή Σικέ (6)



Κλείνω τα μάτια και φεύγω μακριά. Στο Αφγανιστάν που λέγαμε.
Ο ήλιος εδώ λάμπει.
Οι κορυφές των βουνών στο βάθος του ορίζοντα είναι χιονισμένες.
Φαντάζουν θεϊκές.


 
Παρ`όλη την ηλιοφάνεια το κρύο είναι τσουχτερό.
Η γούνα που φοράω δεν αρκεί. Τρέμω.
Τρέμω πιο πολύ καθώς ακούω χλιμιντρίσματα και φωνές να πλησιάζουν.
Σύννεφα σκόνης διακρίνονται από μακριά….



Prisoners.



Σκηνοθεσία: Ντενί Βιλνέβ
Παίζουν: Χιου Τζάκμαν, Τζέικ Τζίλενχααλ, Μαρία Μπέλο, Πολ Ντέινο
Διάρκεια: 154΄
Έτος: 2013




Είμαι από αυτούς (βασικά δεν ξέρω αν υπάρχουν άλλοι) που όταν βρίσκονται στον κινηματογράφο και προβάλλεται το τρέιλερ μιας ταινίας που θα ήθελαν στο μέλλον να δουν, κλείνουν τα μάτια τους, βουλώνουν τα αυτιά τους και κάνουν «λα, λα, λα» για να μην πάρουν χαμπάρι το παραμικρό.
Μια φορά κι έναν καιρό τα τρέιλερ ήταν μικρές σπόντες-σφηνάκια που σου άνοιγαν την όρεξη με πομπώδεις ατάκες. Πλέον έχουν μετατραπεί σε ολοκληρωμένες τρίλεπτες περιλήψεις και κάποια άλλη φορά θα αναλύσουμε τους λόγους για αυτήν τη μεταστροφή.



Δύο μύθοι και ένα ψέμα.




Ο κ. Κώστας Δουζίνας είναι καθηγητής σε κάποιο πανεπιστήμιο του Λονδίνου ονόματι Birkbeck.
Όταν έχει ελεύθερο χρόνο, προλογίζει τον Σλάβοϊ Ζίζεκ σε μαζώξεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο Σλοβένος ψυχαναλυτής συμβουλεύει την αξιωματική αντιπολίτευση να φερθεί ως κυβέρνηση «brutally»· «αποφασιστικά», σύμφωνα με τη ΣΥΡΙΖΑϊκή μετάφραση.



Ο κ. Δουζίνας μετέχει στην Επιτροπή Σοφών, που συνέστησε ο κ. Αλέξης Τσίπρας τον Φεβρουάριο του 2013 και μετά την πανηγυρική της έναρξη δεν ξανακούσαμε κάτι, και ταυτοχρόνως αρθρογραφεί κατά καιρούς στον ελληνικό Τύπο.


Κατρούγκαλος και … άκρα.



Πλάκα έχει που δεν μπορεί κανείς να αγιάσει με κάποιους από τους «Αριστερούς». Αγωνίζονται πομπωδώς να τονίσουν πόσο ακραίοι είναι, όπως λέγαμε και στο προηγούμενο («Ακρότητες και άκρα»).
Όταν, όμως, εκδηλωθούν και τους κάνεις κριτική, αρχίζει η γκρίνια, ότι τους ταυτίζεις με τη Χρυσή Αυγή, όπως κάνει και η φασιστική ΝΔ και τα λοιπά μακριά χέρια του συστήματος…
 

Ανάμεσά τους και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Κατρούγκαλος (Γ.Κ.), που επανήλθε προχτές στην επικαιρότητα με συνέντευξή του στην Κυριακάτικη «Αυγή», δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο.
Έχει όμως την ιδιότητα του ειδικού γνώστη και η μαρτυρία του έχει ειδικό βάρος και δραματική επιρροή.
Και τι λέει; Μέσα στη γιορτή του μυαλού του ο κ. Κατρούγκαλος ξεστομίζει το κυρίαρχο στον τόπο μας Δεξιό Αντιδραστικό Δόγμα ότι τα όρια της Δημοκρατίας τα αποφασίζει η κοινωνία κατά το δοκούν.
Δεν του περνάει από το μυαλό ότι γι’ αυτό ακριβώς και ο λαός μας είναι ξυπόλητος και έρμαιο κάθε άθλιας φωνής, που ευημερεί εις βάρος του, χαϊδεύοντας τα αυτιά του.


Περί Κοντοπίδη…



Χτες πρωτόμαθα για τον Αλ. Κοντοπίδη, από ένα φίλο που τον είχε πρωτομάθει προχτές.
Και κάθισα να τον δω στο youtube, ως φαινόμενο.




Το ότι βρήκα τα βιντεάκια ελεεινά και τρισάθλια, είναι ζήτημα προσωπικής άποψης και αισθητικής.
Σε άλλους αρέσουν για να τα βλέπουν τόσοι πολλοί.



Τι θέλουμε για τους Ρομά;



Πολλοί συμπολίτες μας δεν έχουν πρόβλημα να δηλώνουν στα μέσα μαζικής δικτύωσης πόσο απεχθάνονται τους Ρομά: τον τρόπο ζωής τους, το γεγονός ότι εξωθούν τα παιδιά τους στην επαιτεία, εμπλέκονται σε παραβατικές πράξεις, μετακινούνται συχνά, αγαπούν τα πανηγύρια, το τραγούδι, τον χορό, την ανέμελη, με περιορισμένες υποχρεώσεις, ζωή.



Επιπλέον, μην ξεχνάμε ότι γεμίζουν απορρίμματα τις περιοχές στις οποίες στήνουν τα τσαντίρια τους με αποτέλεσμα να τις υποβαθμίζουν και, όπως «όλοι ξέρουμε», εκτός από βρόμικοι, είναι «κλέφτες», «ψεύτες», «απατεώνες».


Μοναχοπαίδια…



«Ένα παιδί ίσον κανένα», λέει η λαϊκή σοφία.
Τα μοναχοπαίδια, λένε, γίνονται κακομαθημένα, ανώριμα, εγωκεντρικά.
Πολλά ζευγάρια, λοιπόν, με βάση αυτή την άποψη, αποφασίζουν τελικά να αποκτήσουν δεύτερο παιδί, φοβούμενοι τα χειρότερα.



Από την άλλη πλευρά, είναι γεγονός ότι αυξάνεται ολοένα ο αριθμός των ζευγαριών που επιλέγουν συνειδητά να αποκτήσουνε μόνον ένα παιδί.
Τα αίτια σε αυτή την περίπτωση είναι οι οικονομικές δυσκολίες, ο φόβος της ανεργίας, η γενικευμένη ανασφάλεια, η άποψη ότι τα παιδιά στέκονται εμπόδιο στις επαγγελματικές φιλοδοξίες αλλά και η δέσμευση της ελευθερίας των γονιών.

Κατασκοπεύοντας τον φίλο μας…



Σύντομη συνομιλία με αντικείμενο τις νέες αποκαλύψεις για τις αμερικανικές παρακολουθήσεις είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ο γάλλος πρόεδρος Ολάντ και η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ.



Το ζήτημα των αμερικανικών παρακολουθήσεων απασχόλησε σύντομη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της σημερινής Συνόδους Κορυφής στις Βρυξέλλες οι Α. Μέρκελ και Φρ. Ολάντ.
Οι δυο ηγέτες συναντήθηκαν για μια σύντομη ανταλλαγή απόψεων, ανέφεραν γερμανικοί κύκλοι τους οποίους επικαλείται το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.
«Οι δύο μίλησαν για τις νεότερες πληροφορίες γύρω από πιθανές κατασκοπευτικές δράσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών σε Γερμανία και Γαλλία».