9.8.13

Επιστήμη vs Θεολογία. Μια αέναη σύγκρουση;



Η σχέση επιστήμης και θεολογίας απασχολεί, ποικιλοτρόπως, εδώ και αιώνες την επιστημονική κοινότητα, την κοινότητα των πιστών και την επίσημη Εκκλησία (όλων των χριστιανικών δογμάτων), καθώς βέβαια και γενικότερα τους σκεπτόμενους ανθρώπους.




Πρόκειται ουσιαστικά για έναν πολύ δύσκολο διάλογο, με ή χωρίς εισαγωγικά, μεταξύ της θεολογίας και της φυσικής επιστήμης.
Για ένα διάλογο που άλλοτε γίνεται σε ισότιμο, ακαδημαϊκό επίπεδο -μέσα από βιβλία, δημοσιεύσεις, συνέδρια και διαλέξεις- και άλλοτε, ιδιαίτερα σε παλαιότερες, σκοτεινές εποχές, σε κλίμα έντονου θρησκευτικού φανατισμού, μισαλλοδοξίας και βαναυσότητας.


Ο ΦΠΑ έπεσε, η γαϊδουριά όμως συνεχίζεται….



Μαρτυρία φίλου: Άσε φίλε, μιλάμε για απατεώνες πρώτου μεγέθους…
Πριν πάω το πρωί στη δουλειά, περνάω από ένα café κι αγοράζω κλασσικά ένα φραπεδάκι, διότι στη δουλειά μου ξέρεις, δεν έχουμε κυλικείο.
Ο καφές αυτός μου στοίχιζε μέχρι τις 31 Ιουλίου 1,80 ευρώ μαζί με το μπουκαλάκι νερό.
Ε λοιπόν, πήγα χθες ( 1η Αυγούστου) για να πάρω τον ίδιο καφέ και χάρηκα όταν μου είπαν ότι μείωσαν την τιμή του στο 1,50!



Αμ δε… Η χαρά μου δεν κράτησε και πάρα πολύ…
Περίμενα σαν ηλίθιος μπροστά απ’ τον πάγκο και μου λέει η κοπέλα που μ’ εξυπηρετούσε αν ήθελα κάτι άλλο…
Της είπα, να ξέρετε, δεν μου δώσατε και νερό… Το ξεχάσατε!
Για να πάρω την εκπληκτική απάντηση, ξέρετε κάτι, για το νερό υπάρχει εξτρά χρέωση!!!
Δηλαδή της λέω σαν χαζός για να καταλάβω, τώρα, παρά την μείωση του ΦΠΑ στο 13%, τον ίδιο καφέ που με τον ΦΠΑ στο 23% πλήρωνα 1,80 μαζί με το νερό, θα μου στοιχίσει 2,00 ευρώ;
Τι να σας πω μου λέει με κακόμοιρο ύφος, αυτή είναι η πολιτική της επιχείρησης, δεν μπορώ να κάνω κάτι λυπάμαι…
Τελικά, αναγκάστηκα να πληρώσω δύο ευρώ σαν μαλάκας!
Όμως, δεν την ξαναπατάω…
Θα φέρνω νερό σε παγούρι απ’ το σπίτι μου από αύριο!


Τα μυστήρια της κάλπης.



Το μεγαλύτερο από τα νεοελληνικά μυστήρια είναι οι προτιμήσεις του εκλογικού σώματος, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στις εκλογές και συνεχίζουν να αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις.



Η τρέχουσα φιλολογία θέλει το εκλογικό σώμα απογοητευμένο από τους παλιούς πολιτικούς γιατί αποδείχθηκαν ανάξιοι του ρόλου τους.
Αυτό είναι εν μέρει αληθές.
Οι προηγούμενες κοινοβουλευτικές συνθέσεις είχαν πολλούς λαϊκιστές που υπόσχονταν τα πάντα, χωρίς να εξηγούν πού θα βρουν τα λεφτά· είχε φωνακλάδες που προκαλούσαν αναίτιες εντάσεις μόνο και μόνο για να παίξουν στα δελτία των οκτώ· πιθανολογούμε δε βασίμως -αφού το Σύνταγμα διαμορφώθηκε έτσι ώστε να προβλέπει το ακαταδίωκτο των πολιτικών- ότι υπήρχαν και κλέφτες.


Στουρνάρας: Βγάλτε τα χρήματα από τα στρώματα….



Στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
 
 

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι για να πετύχει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι καταθέσεις αλλά και τα χρήματα που σήμερα «είναι σε μπαούλα και στρώματα» τα οποία εκτίμησε ότι είναι περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ
 

Τα παρεπόμενα της συνάντησης Ομπάμα- Σαμαρά.



Η συνάντηση του Σαμαρά με τον  Ομπάμα ολοκληρώθηκε χθες βράδυ με αρκετά μεγάλη επιτυχία, και οι διάφορες αναλύσεις που ακολούθησαν στα ντόπια ηλεκτρονικά και μη ΜΜΕ κάλυψαν σχεδόν την κάθε πτυχή της.



Ανάλογα με την θέση του καθενός απέναντι στην «μνημονιακή» πολιτική της κυβέρνησης ήταν και η ερμηνεία του ταξιδιού Σαμαρά.
Έτσι άλλοι μίλησαν για γεωπολιτικές ανακατατάξεις, άλλοι για οικονομικές και επενδυτικές προοπτικές, άλλοι για ένα νέο κεφάλαιο που ανοίγει για τη χώρα μας, η οποία αποτελεί πυλώνα σταθερότητας σε ένα γεωγραφικό καζάνι που βράζει μπλα μπλα, και άλλοι για απαράδεκτη οσφυοκαμψία του Σαμαρά, που γονυπετής (λένε) ζητάει την συνδρομή των … φονιάδων των λαών απέναντι στην ντοναματρίξ του Βερολίνου!


Ένας διαφορετικός Αλέξης…



Bridge. Γέφυρα.
Πάντα κάποια υπήρχε, κι ακόμα υπάρχει, στη ζωή μου.
Ενώνει μέρη, ιδέες και πρόσωπα.
Τα φέρνει πιο κοντά, ποτέ δεν διχάζει.
Ποτέ δεν ξεχωρίζει. 
 Εσένα από μένα. Εμάς από εκείνους.


 Κάποτε θα κάτσω να θυμηθώ, να καταγράψω και να υμνήσω όλες τις γέφυρες της ζωής μου.
Αν κάτι έγινα, το οφείλω στο ότι απ’ αυτές περνούσα…
Η πιο σπουδαία όμως για μένα, μακράν όλων των άλλων, είναι η γέφυρα στον ποταμό Ρούγια, στο Μάουντ Ντάργουιν (το Όρος του Δαρβίνου), στη Ζιμπάμπουε, όπου έζησα τα πρώτα 12 χρόνια της ζωής μου.


Πανεπιστημιακοί, καλοί … Σαμαρείτες!



Την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά τα πανεπιστήμια θα πρέπει να καλύψουν το κενό στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό τους έργο, που θα αφήσουν όσοι καθηγητές συνταξιοδοτηθούν στις 31 Αυγούστου.




Βέβαια, κάθε χρόνο την τελευταία τετραετία δημιουργείται η ίδια ανάγκη, όμως το 2013-14 το πρόβλημα αναμένεται οξύτερο, καθώς έχουν «παγώσει» και οι διορισμοί συμβασιούχων.
Έτσι, για την κάλυψη των αναγκών των ΑΕΙ διάφοροι καθηγητές, κοντά στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, προτείνουν το όριο να παραταθεί στα 70 έτη αντί των 67 ετών που είναι σήμερα, και να παραμείνουν με πλήρη δικαιώματα και καθήκοντα (ακαδημαϊκά και διοικητικά).



Στα άδυτα του Λευκού Οίκου....

Για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη θέση τους....
Και για να ξέρουμε τι παίζει.