7.3.13

The Long Road....

The Long Road..... Nusrat Fateh Ali Khan & Eddie Vedder!







Οι γερμανικές εκλογές και το ελληνικό δίλημμα.


Από τα αποτελέσματα των Ιταλικών εκλογών, βγήκαν πολλά συμπεράσματα που αφορούν και την ελληνική κοινωνία.
Όχι πως η ιταλική κοινωνία είναι ο καθρέφτης μας.
Ούτε Μπερλιγκουέρ διέθετε η Ελλάδα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Κύρκου. Ούτε Πανέλλα για να σοκάρει την υποκριτική ηθική μας, ούτε Μπερλουσκόνι γιατί οι ντόπιοι «εθνικοί πρωταθλητές» αφήναν στους κλασικούς πολιτικούς τη βρώμικη δουλειά.

 
Κι όσο για την τρομοκρατία, η θανατηφόρα βία ίδια είναι παντού.
Δεν είχαμε βέβαια και ποτέ ούτε την οικονομία, ούτε τη βιομηχανία της Ιταλίας.
Οι Ιταλοί ήταν καλοί μάστορες και εφευρετικοί μηχανικοί, πριν παραδοθούν και αυτοί στις υπηρεσίες.
Εν πάση περιπτώσει έχουμε εκλεκτικές συγγένειες. Και με επίγνωση των μεγεθών και των διαφορών μας, μπορούν τα συμπεράσματα να χρησιμεύσουν για τις δικές μας στάσεις, δράσεις ή συμμαχίες.
 

Αλέξη, αξίζει η Ελλάδα να γίνει Βενεζουέλα;


Ο Χούγκο Τσάβες ήταν ένας δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος και ως εκ τούτου δεν μπορεί να θεωρηθεί δικτάτορας, παρά το γεγονός πως επεδίωξε παλαιότερα μέσω δημοψηφίσματος ανεπιτυχώς να εκλεγεί ισόβιος πρόεδρος.


Κυβέρνησε τη Βενεζουέλα για 14 χρόνια, κερδίζοντας αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις.
Αυτό αποδεικνύει πόσο δημοφιλής ήταν και παρέμεινε.
Σε γενικές γραμμές πολιτεύτηκε στην γραμμή της λατινοαμερικάνικης αριστεράς, που σημαίνει ιδιαίτερα αυξημένη δόση λαϊκισμού και πομπώδους αριστερής ρητορικής, η συνήθης δόση διαφθοράς για χώρα της περιοχής.

Το αίνιγμα Hugo Chavez.


Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Hugo Chávez, που πέθανε από καρκίνο στα 58 του χρόνια, πρόλαβε μέσα στη μικρή σε διάρκεια ζωή του να κάνει πολλά.


Λίγο μετά την αναρρίχησή του στην εξουσία το 1999, ο Gabriel García Márquez τον χαρακτήρισε ως ένα αίνιγμα, μισό διάδοχο του περίφημου Simón Bolívar, και μισό τενεκεδένιο δικτάτορα.
Τελικά όμως, ο Chávez ίσως να ήταν πολύ πιο προβλέψιμος από ότι έδειχνε η δημόσια εικόνα του.


Μια Αγία που ίσως και να μην ήταν;


Μήπως η όλη ιστορία με την Μητέρα Τερέζα ήταν απλά μια επικοινωνιακή φούσκα;
Αυτό ισχυρίζεται μια νέα αμφιλεγόμενη καναδική μελέτη που μόλις ολοκληρώθηκε.


Πρόκειται για μια επιστημονική εργασία που δημοσιεύτηκε στο γαλλόφωνο θρησκευτικό περιοδικό Religieuses, και η οποία υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, πως η Τερέζα «κάθε άλλο παρά Αγία ήταν»!

Παραχώρηση αεροδρομίων; Επιτέλους!


To σχέδιο της κυβέρνησης για τα αεροδρόμια παρουσίασε ο Κωστής Χατζηδάκης. Προβλέπει ότι το Δημόσιο θα διατηρήσει την ιδιοκτησία, την εποπτεία και τον έλεγχό τους και θα παραχωρήσει μέσω διαγωνισμού τη διαχείριση σε ιδιώτες με μακροχρόνιες συμβάσεις. 


 Τα αεροδρόμια θα βγουν σε διαγωνισμό αφού πρώτα ομαδοποιηθούν προκειμένου να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία τόσο εκείνων που είναι υψηλού ενδιαφέροντος όσο και των άλλων.

Όταν το όνειρο κατέληξε σε μια γραμμή του … Ο.Α.Σ.Θ.


Ανακοινώθηκε στην κεντρική ομιλία του Κώστα Καραμανλή στη ΔΕΘ, το 2004 ή 2005. Πέρασαν κάποια χρόνια και δε θυμάμαι ακριβώς, εξάλλου ποιος θέλει να θυμάται πλέον εκείνα τα χρόνια της δανεικής ευημερίας που νιώθαμε όλοι μας ανάμεσα στα Καγιένς και τα Κοχίμπας (η χρήση της Ελληνικής σε ξένα ονόματα είναι φυσικά επίτηδες)...

 
«Ιδρύεται η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη!!!».
Ένα υποτιθέμενο όχημα Ανάπτυξης στην πόλη από όπου ξεκίνησε ο πρώην Πρωθυπουργός τα πρώτα του πολιτικά βήματα.
«Silicon Valley» (το brand-name δε γράφεται στα Ελληνικά, δεν αντιγράφεται, δε χρησιμοποιείται, τέλος!) της Ελλάδας έγραφαν τότε οι τοπικές εφημερίδες, ενώ οι Αθηναϊκές διακριτικά αναφέρονταν σε αυτήν, θαρρείς και κάτι παραπάνω καταλάβαιναν οι υποψιασμένοι συνάδελφοι των Θεσσαλονικιών ενθουσιασμένων δημοσιογράφων. 


Η ιστορία της Θεσσαλονίκης και ο Μαζάουερ.


Η Θεσσαλονίκη, η οποία εόρτασε πέρσι τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της, έπεσε θύμα προσφάτως μιας συστηματικής ιστορικής διαστρέβλωσης από τον Βρετανό ιστορικό Μαρκ Μαζάουερ.
Στο βιβλίο του «Θεσσαλονίκη, η πόλη των φαντασμάτων» προσπάθησε να πει ότι επί Οθωμανών η πόλη ευημερούσε και οι Ελληνες ζούσαν καλά, ενώ τώρα η πόλη μαράζωσε. Προτείνει μία πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη στη θέση της σημερινής Θεσσαλονίκης, που έχει καθαρά ελληνορθόδοξο χαρακτήρα.


Στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «ΑΡΔΗΝ» (Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2013) γνωστοί λόγιοι και ιστορικοί αντικρούουν τον Μαζάουερ. Κρίνω σκόπιμο να παρουσιάσω ορισμένα χαρακτηριστικά σημεία των άρθρων:


10 λόγοι γιατί δε θα μου λείψει ο Τσάβες


Αναπαύσου εν ειρήνη, Hugo Rafael Chávez Frías. Ως Βενεζουαλός δεν συμφωνούσα με το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής σου, αλλά δε θα γιορτάσω με το θάνατό σου και θα σεβαστώ τον πόνο της οικογένειας και των υποστηρικτών σου.

Θέατρο σκιών και φαντασμάτων…


Κοίταζα την πρώτη σειρά των καθημένων στο συνέδριο και τσιμπιόμουνα.
Πρόσωπα βγαλμένα από το γκρίζο παρελθόν, φορτωμένα ευθύνες για το ναυάγιο της χώρας, αλλά με το χαμόγελο στα χείλη.
Σαν να τους οφείλουμε λίγο ακόμη από το μερτικό της εξουσίας…

 
Αναρωτιέμαι:
Δεν φτάνουν 39 χρόνια στη Βουλή για τον σχεδόν 80χρονο Απόστολο Κακλαμάνη -εκ των οποίων σχεδόν τα 11 στην προεδρία του σώματος;
Δεν αρκούν 39 χρόνια στο προσκήνιο για τον Χρήστο Παπουτσή; Τρεις φορές ευρωβουλευτή και μία επίτροπο, τον είχε κάνει ο Ανδρέας Παπανδρέου. Υπουργό ο Σημίτης, υπουργό και ο Γιώργος Παπανδρέου…