23.3.14

Temptation...

Tom WaitsΗ απελευθέρωση της Καλαμάτας.Επαναστατικός αναβρασμός επικρατούσε στη Μάνη τον Μάρτιο του 1821.
Ο Κολοκοτρώνης βρισκόταν στην Καρδαμύλη και οι Φιλικοί είχαν κάμψει τις αντιρρήσεις του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη για το άκαιρο του ξεσηκωμού.
Στα μέσα του μηνός ένα πλοίο φορτωμένο με πολεμοφόδια, σταλμένο από τους Φιλικούς της Σμύρνης, φθάνει στο λιμάνι του Αλμυρού, έξω από την Καλαμάτα.
Ο Νικηταράς και ο Αναγνωσταράς με τους άνδρες τους αναλαμβάνουν να μεταφέρουν το πολύτιμο φορτίο σε ασφαλές μέρος.
Οι οθωμανικές αρχές της Καλαμάτας πληροφορούνται το γεγονός και ενεργώντας αφελώς ζητούν να μάθουν από τους προκρίτους το περιεχόμενο του φορτίου και γιατί συνοδεύεται από ενόπλους. Αυτοί τους απαντούν ότι οι ένοπλοι είναι χωρικοί που συνοδεύουν φορτία λαδιού για το φόβο των ληστών.
Ο βοεβόδας της Καλαμάτας Σουλεϊμάν αγάς Αρναούτογλου πείθεται και ζητά τη βοήθεια των Μανιατών, που στέλνουν στην πόλη 150 άνδρες, υπό τον Ηλία Μαυρομιχάλη (20 Μαρτίου).
Από τις 17 Μαρτίου, όμως, οι πρόκριτοι της Μάνης, υπό την αρχηγία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, είχαν υψώσει τη σημαία της επανάστασης στην Τσίμοβα, σημερινή Αρεόπολη της Λακωνίας.

Αρουραίοι και … ηρωίνη.Τόσα ψυχολογικά πειράματα έχετε διαβάσει στον Γελωτοποιό.
Τώρα μπορείτε να πάρετε κι εσείς μέρος, ως υποκείμενα, σε ένα πείραμα κοινωνικού αποκλεισμού.
Μη φοβάστε, δεν θα έχει ηλεκτροσόκ ούτε κρυφές παραμέτρους.
Πρέπει μόνο να απαντήσετε σε μια ερώτηση.
Αν θέλετε μπορείτε να ρωτήσετε και τους γονείς σας ή τους φίλους σας.Έστω ότι πρέπει να φιλοξενήσετε στο σπίτι σας έναν από τους παρακάτω αγνώστους:
α) Έναν τσιγγάνο
β) Έναν ομοφυλόφιλο
γ) Έναν ηρωινομανή.
Ποιον θα προτιμούσατε; Κατά σειρά προτεραιότητας.
(Η επιλογή μου δεν είναι τυχαία. Και οι τρεις είναι αποκλεισμένοι, κατά το μάλλον ή ήττον, αν και για διαφορετικούς λόγους.)

10 λόγοι για τους οποίους ο κομμουνισμός δεν «λέει».1-Δεν δίνει αξία στη δημιουργικότητα.
Ο μέσος άνθρωπος δεν είναι ιδιαίτερα καλός σε τίποτα.
Η ιδανική δουλειά για έναν τέτοιο άνθρωπο είναι στη γραμμή συναρμολόγησης.
Άσχετα όμως από το είδος διακυβέρνησης που έχουμε, ο καθένας από εμάς έχει τις προσδοκίες του.
Μερικοί αρκούνται και είναι ικανοποιημένοι στο να καθαρίζουν πατώματα, αλλά οι περισσότεροι από εμάς θέλουν το κάτι παραπάνω. Όχι μόνο χρήματα, δόξα, και φήμη, αλλά και μια αίσθηση ολοκλήρωσης και επιτυχίας.
Αυτό όμως χρειάζεται δημιουργική σκέψη.Μπορεί κάποιος να θέλει να γίνει ποιητής ή ζωγράφος, αλλά αυτά τα επαγγέλματα δύσκολα πληρώνουν τους λογαριασμούς.
Ο κομμουνισμός τα θεωρεί άχρηστα, έως και γελοία.
Το μόνο που έχει σημασία είναι το κτίσιμο ενός ισχυρού κράτους, και για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να σβηστεί η προσδοκία της ευτυχίας.

Αθάνατη νεοελληνική γραφειοκρατία…Το ότι θα περνούσα από ομίχλη για να βρεθώ στην Σητεία δεν το περίμενα.
Και όμως οι Λασιθιώτικες κορφές εκείνη την ημέρα ήταν όλες σκεπασμένες με σύννεφα.
Με όλα τα φώτα ανοιχτά και δεν έβλεπες στα πέντε μέτρα.
Οι ψαράδες στο λιμάνι της Σητείας είχαν όμως καταστρώσει σχέδιο.
Αγριαγκινάρες ωμές με λεμόνι, ταραμοσαλάτα από φρέσκα αυγά ψαριών, ελιές   κορωνέικες, μαύρο παξιμάδι και τσικουδιές.
Όλα τα ωραία στην Κρήτη με ένα τραπέζι ξεκινούν.
Στα πόδια μας το καινούριο λιμάνι.
«Αν είχαμε και μια γλίστρα για να βάζουμε και να βγάζουμε τις βάρκες».
Στην αρχή νόμιζα ότι μου κάνουν πλάκα. «
Μα καινούργιο είναι το λιμάνι, τόσα εκατομμύρια δόθηκαν από το ΕΣΠΑ, δεν έχει γλίστρα;».
Ακούστε λοιπόν την ιστορία…


Η ευλογία, αλλά και η κατάρα του έθνους…Παραμονές της επετείου της Εθνεγερσίας, μια μέρα μετά τη μαύρη επέτειο της απολογίας του Κολοκοτρώνη στο δικαστήριο που τον καταδίκασε, και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίση στην Ουκρανία, η οποία επαναφέρει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο ενός νέου τύπου Ψυχρό Πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, είναι εξαιρετικά χρήσιμο να ανασύρουμε από τη μνήμη μας αυτό που αποκαλείται «κατάρα του έθνους».Μία από τις ανακρίβειες (πλείστες όσες φορές παίρνει διαστάσεις αθλιότητας) που διακινείται με διάφορους τρόπους, πολλές φορές και από… επίσημα χείλη, είναι ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα απελευθερώθηκε από τους ξένους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου, όπου οι στόλοι των τριών Μεγάλων Δυνάμεων καταβύθισαν τον αιγυπτιακό στόλο, θέτοντας τέρμα στην εκστρατεία του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο.
Και ο ισχυρισμός και το παράδειγμα είναι εκτός πραγματικότητας.

Δεν αλλάζουν…Η είδηση προκαλεί οργή για την τακτική κάποιων βουλευτών οι οποίοι αποδεικνύουν έμπρακτα πως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι στην πραγματικότητα να διασώσουν τον κομματικό τους στρατό.Δεκτή έκανε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, τροπολογία 14 βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που προβλέπει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι είναι αποσπασμένοι σε βουλευτικά γραφεία και στα γραφεία των κομμάτων θα αξιολογούνται από τους ίδιους τους βουλευτές.
Στην τροπολογία, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό κώδικα και υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, τονίζεται ότι «το σύνολο των υπαλλήλων αυτών στερούνται εκθέσεων αξιολόγησης, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, καθώς έχει εντοπιστεί νομοθετικό κενό και μέχρι σήμερα δεν καθορίζεται από καμία διάταξη νόμου ο τρόπος ή η διαδικασία αξιολόγησής τους».
Προτείνεται δε η «αξιολόγηση να γίνεται από τα πρόσωπα και τους φορείς στους οποίους τα πρόσωπα αυτά έχουν διατεθεί»!!!!!!!!!!!!!