27.3.19

Εθνομηδενισμός: η σύγχρονη «Φαιά Πανούκλα»!


Ο Εθνομηδενισμός δεν είναι «πρόοδος», δεν είναι «αναπόφευκτη τάση» της Ιστορίας – όπως νομίζουν κάποιοι. Είναι «απόφυση» της Ιστορίας – και δη προσωρινή, και μάλιστα πολύ μολυσματική.
*Ο Εθνομηδενισμός ΔΕΝ είναι στοιχείο της «νεωτερικότητας»!
Το ακριβώς αντίθετο: Τα σύγχρονα έθνη διαμορφώθηκαν στην περίοδο μετά την Αναγέννηση – και κυρίως μετά τον Τριακονταετή Πόλεμο και την εποχή του Διαφωτισμού.
Πριν, υπήρχαν απλώς χαλαρές αυτοκρατορίες, και φεουδαρχικές ηγεμονίες. Δηλαδή αυτά ακριβώς στα οποία θέλουν να μας «επιστρέψουν» οι εθνομηδενιστές!
* Σε όλη την περίοδο της «νεωτερικότητας» οι οπαδοί του «παλαιού καθεστώτος» - ancient regime το αποκαλούσαν – πολεμούσαν την εθνική συγκρότηση και τις εθνικές ταυτότητες.




Τα εθνικά κράτη δεν βρίσκονται στον «αντίποδα» της σύγχρονης δημοκρατίας. Το ακριβώς αντίθετο: Είναι η κοιτίδα της σύγχρονης δημοκρατίας! Τα σύγχρονα έθνη, όταν προσπάθησαν να συγκροτήσουν την «αυτοδιάθεσή» τους, δημιούργησαν δημοκρατικούς θεσμούς.
Μετά την ήττα του Ναπολέοντα, η «Ιερά Συμμαχία» που επικράτησε, προσπάθησε να επιβάλει την «νέα τάξη πραγμάτων» καταδικάζοντας και πολεμώντας τους «δίδυμους δαίμονες»: του «εθνικισμού και της δημοκρατίας».
Στα μάτια των αυταρχικών καθεστώτων εκείνης της εποχής, ο πατριωτισμός και η δημοκρατία ήταν πάντα ταυτόσημα «κακά»: Που το ένα εκτρέφει το άλλο.
Και σήμερα όσοι θέλουν να επιβάλλουν μια «διεθνή διακυβέρνηση» χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση, πολεμάνε τον πατριωτισμό!
* Όπως η Σοβιετική Ένωση κατήγγειλε του διαφωνούντες των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού ως «εθνικιστές», πράκτορες του Ιμπεριαλισμού.
Ο σύγχρονος Εθνομηδενισμός ανακυκλώνει όλα αυτά τα επιχειρήματα όλων των κατά καιρούς αυταρχικών καθεστώτων. Και εμφανίζει ως «νεωτερικότητα», τα απομεινάρια του ancient regime


«Πολιτικός Πολιτισμός» σημαίνει…


(Μη θυμώνετε! Κι εγώ αγανακτώ όταν ακούω την καταχρηστική επίκληση αυτού του όρου, από κάποιους που δεν αντιλαμβάνονται καν τι σημαίνει…)
Ένα τραγούδι που η κυβέρνηση είχε «απαγορεύσει» - παρανόμως – ακούστηκε σε ολόκληρη την Ελλάδα, απ’ άκρου σ’ άκρο - μπροστά σε επισήμους και σε πάσης φύσεως αρχές, κατά τη διάρκεια της Εθνικής Παρέλασης!






Το «Μακεδονία ξακουστή…»
·       Το παιάνισαν οι επίσημες μπάντες του στρατού, του ναυτικού, της αεροπορίας, και των κατά τόπους δήμων.
·       Το τραγούδησαν οι Ευέλπιδες, οι καταδρομείς, οι μαθητές, ο κόσμος, οι πάντες!
·       Το κατέγραψε ο Τύπος στα πρωτοσέλιδά του, το σχολίασαν τα ξένα δίκτυα και οι ηλεκτρονικές ενημερωτικές σελίδες.
Πόσο σημαντικό είναι;
Πολύ! Περισσότερο απ’ όσο φανταζόμαστε…