4.11.13

Μια Ζωή Σικέ (16)



Ξεκίνησα την βραδιά από το μπαράκι του φίλου μου. Εκεί άλλωστε μαζεύονται όλοι της πάλαι ποτέ ακμαίας και αχώριστης παρέας μας.
Άνθρωποι με τους οποίους μοιράστηκα εφηβικές προσδοκίες, και καναδυό γκόμενες. Τώρα είναι αγνώριστοι.



Όλοι ανεξαιρέτως παντρεμένοι και με παιδί.
Ο Μπάμπης που λέγαμε.
Οι Μπάμπηδες δηλαδή που κατακλύζουν την Ελλάδα μας.
Ο ιστός της πατρίδας.



Γιατί πάμε κατά διαόλου;



Το παραπάνω ερώτημα είναι καθαρά ρητορικό.
Όλοι περίπου έχουμε τις απόψεις μας για το πώς καταντήσαμε όπως καταντήσαμε…



Αντί όμως οποιασδήποτε «ανάλυσης», θα παραθέσω κάποια απλά στοιχεία του αστυνομικού ρεπορτάζ της Θεσσαλονίκης, της τελευταίας εβδομάδας, και βγάλτε εσείς τα συμπεράσματά σας…

Το ισχυρό ευρώ σκοτώνει τον ευρωπαϊκό Νότο;




Προσοχή στο τι ευχόμαστε… Οι ιδρυτές της ευρωζώνης ονειρεύτηκαν ένα ισχυρό νόμισμα που θα ανταγωνίζονταν το δολάριο, και που θα απελευθέρωνε την Ευρώπη από την αμερικανική νομισματική ηγεμονία.



Ο Charles de Gaulle γκρίνιαζε πως η Αμερική απολάμβανε ένα «υπερβολικό προνόμιο» χάρη στο πανίσχυρο δολάριο, που ήταν και το βασικό παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, και άρα θα μπορούσε να κάνει ότι ήθελε.
Σήμερα, οι Ευρωπαίοι διαθέτουν ένα ανάλογο προνόμιο, που όμως αποτελεί για αυτούς μια κατάρα.

Η πατρίδα, και οι «πατριώτες» του … Αριστοτέλη.



Λίγοι γνωρίζουν ακόμα και σήμερα, 20 γεμάτα χρόνια από την ανακάλυψη και επίσημη σχετική ανακοίνωση, πού ακριβώς βρίσκονται τα αρχαία Στάγειρα (κατά Θουκιδίδη “Στάγιρος” θηλυκού γένους).
Οι περισσότεροι υποθέτουν (ή υποθέτουν ότι γνωρίζουν) ότι βρίσκονται κάπου κοντά στα σημερινά Στάγειρα, στα ορεινά της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής.
Κάποιοι, πιο νεόκοποι αυτοί (στη γεωγραφία της περιοχής), αρκούνται στο να ξέρουν ότι (και) αυτά βρίσκονται στην περιοχή που εσχάτως συλλήβδην ονομάζουμε “Σκουριές”.



Στην πραγματικότητα βέβαια οι Σκουριές είναι ένα μόνο μέρος της ευρύτερης περιοχής της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής που σήμερα μπορούμε να ταυτίσουμε με τον Καλλικρατικό Δήμο του Αριστοτέλη.
Χάριν προφανώς της γενέτειρας του τεράστιου αυτού φιλόσοφου.
Άρα κατά μία έννοια, θα μπορούσαμε να λέμε ολόκληρη την περιοχή “Στάγειρα” αντί για “Σκουριές”, και να είμαστε λιγότερο ανακριβείς.


Αερομαχίες στο Αιγαίο…



Το παρασκήνιο της άρνησης της ΥΠΑ για τη 2η ημερήσια πτήση της Turkish Θεσσαλονίκη – Κωνσταντινούπολη.
Μπορεί να ανήκουν στην ίδια συμμαχία (Star Alliance), αλλά μεταξύ τους ξέσπασε «εμφύλια διαμάχη».
Ο λόγος για τους μεγαλύτερους αερομεταφορείς της Ελλάδας (Aegean Airlines) και της Τουρκίας (Turkish Airlines), οι οποίοι κονταροχτυπιούνται για τα «χρυσοφόρα» δρομολόγια μεταξύ των δύο χωρών, με έπαθλο την επιβατική κίνηση εξωτερικού.



Ο αντιπρόεδρος της Aegean, Ευτύχης Βασιλάκης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την εξαγορά της Olympic Air, εξαπέλυσε ευρεία επίθεση κατά των τουρκικών αρχών, αλλά και της Turkish Airlines για το δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη.
Είχαν προηγηθεί διαμαρτυρίες φορέων της Θεσσαλονίκης και του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη για την απόρριψη, από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, του αιτήματος της Turkish Airlines για τη δρομολόγηση δεύτερης ημερήσιας πτήσης μεταξύ Θεσσαλονίκης και Κωνσταντινούπολης.


Τι φοβάται ο Αλέξης;



Το να κάνει κάποιος προβλέψεις για το μέλλον ενός κόμματος στην συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία είναι πράγμα πολύ δύσκολο και γίνεται δυσκολότερο όταν το κόμμα αυτό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.



Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα το οποίο αποτελεί συνομοσπονδία πολιτικών συνιστωσών, η κάθε μια με τις δικές της φρεναπάτες.
Αυτή η παράταξη πατώντας πάνω στον αντιμνημονιακό Λαϊκισμό πού προσφέρεται άφθονος στην κρίση που περνάμε, έφτασε να είναι το δεύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο με ανοδικές τάσεις.
Βεβαίως με τις σημερινές δημοσκοπήσεις ο Σύριζα αν βγεί πρώτο κόμμα δεν θα έχει την αναμενόμενη πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση και θα πρέπει να προστρέξει σε άλλα κόμματα της βουλής.
Ποια θα είναι αυτά τα κόμματα όμως;


Λέμε και καμιά ανοησία που και που…



Εχει γίνει πια cult πολιτική παράδοση στη μεταπολιτευτική περίοδο της χώρας το εκάστοτε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πλειοδοτεί σε υποσχεσιολογία, αλλά και να τάζει ανατροπές όλων των αποφάσεων της κυβέρνησης, ακριβώς επειδή όταν τα λέει δεν έχει και τη δυνατότητα να τα εφαρμόσει.




Με μια πρόχειρη αναδρομή, μπορούμε να θυμηθούμε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε λανσάρει από το σλόγκαν  «έξω από την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ» έως το «βυθίσατε το “Χόρα”».
Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου κι όταν του δόθηκε η εξουσία έγινε διαπρύσιος υποστηρικτής της θέσης της Ελλάδος μέσα στην τότε ΕΟΚ.
Έδωσε μάλιστα με επιτυχία μάχες ώστε η χώρα να επωφεληθεί τα μέγιστα από τις κοινοτικές χρηματοδοτικές ροές, όπως τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, τα πακέτα Ντελόρ και Σαντέρ κ.λπ.