29.12.16

Henry Lee...

Nick Cave




Άφρονες σκέψεις…



Τις εορταστικές αυτές ημέρες όλοι θέλουμε να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα, που για πολλούς είναι δυσάρεστη και κουραστική. Θέλουμε να βρεθούμε περισσότερο με τους δικούς μας ανθρώπους, θέλουμε να βγούμε έξω, να ξεσκάσουμε και γιατί όχι να διασκεδάσουμεΌμως τα προβλήματα, που για λίγο αφήνουμε πίσω, δεν εξαφανίζονται ως δια μαγείας, μολονότι το εορταστικό κλίμα των ημερών εμπεριέχει και στοιχεία μαγικά, ή για να είμαστε ρεαλιστές, τα φτιάχνουμε μαγικά, προκειμένου να ξαναγίνουμε για λίγο παιδιά και να ζήσουμε το δικό μας παραμύθι.




Τις εορτές εκμεταλλεύονται και οι πολιτικοί, που μέσω των εορταστικών εκδηλώσεων επιχειρούν να επικοινωνήσουν με τους πολίτες, προκειμένου να τους μοιράσουν ανέξοδες ελπίδες για τη νέα χρονιά, που λένε ότι θα είναι καλύτερη, χωρίς φυσικά ούτε οι ίδιοι να το πολυπιστεύουν…  


Τα τελευταία Χριστούγεννα με αριστερή κυβέρνηση;



Αυτά τα Χριστούγεννα κέρδισα άλλο ένα στοίχημα…Ήταν σίγουρος ο φίλος πως –μετά την εμπλοκή του Οκτώβρη και του Νοέμβρη–, μέχρι τις 4 Δεκέμβρη, άντε μέχρι τις 15 θα είχαμε ξεμπερδέψει με την β’ αξιολόγηση… «Αξιολόγηση μέσα στο 2016 δεν θα γίνει», του ξεκαθάρισα, και η απάντηση αναμενόμενη: «Βάζεις στοίχημα;»… Φυσικά έβαλα και ακόμη πιο φυσικά, κέρδισα…




Τα πράγματα ήταν περισσότερο από απλά: Η κυβέρνηση κλήθηκε να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που αποδέχθηκε και υπέγραψε το 2015… Υπάρχει και προηγούμενο… Και στην Ισπανία, και στην Ιρλανδία, και στην Πορτογαλία, και στην Κύπρο, έτσι λειτούργησε το σύστημα με τα μνημόνια. Εκεί όμως δεν είχαν κυβέρνηση «πρώτη φορά αριστερά»! Ούτε είχαν «πονηράκηδες» υπουργούς, οι οποίοι έχοντας δικιά τους πολιτική ατζέντα δυναμίτιζαν συνεχώς τις συμφωνίες είτε με λόγια, είτε με πράξεις… Εκεί δούλεψαν σοβαρά και βγήκαν από τα μνημόνια και έχουν τη δυνατότητα να παλέψουν επί ίσοις όροις για το επόμενο βήμα…


Ζάπλουτοι υπουργοί σε… αριστερή κυβέρνηση!



Καταθέσεις, ακίνητα και υψηλά εισοδήματα αποκαλύπτουν τα «πόθεν έσχες» των υπουργών της κυβέρνησης, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη. Τα στοιχεία αφορούν το 2013 και το 2014 και με βάση αυτά, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και η Ράνια Αντωνοπούλου αναδεικνύονται οι πλουσιότεροι της κυβέρνησης, καθώς παρουσιάζουν καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ.




Πιο συγκεκριμένα, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας είχε εισοδήματα 161.320 δολάρια ενώ ο υπουργός Οικονομίας 337.104 δολάρια. Ακόμη, εισέπραξαν 1.800.000 δολάρια από πώληση ακινήτου στις ΗΠΑ, ενώ κατέχουν άλλα τέσσερα. Υψηλές είναι και οι καταθέσεις τους σε τράπεζες του εξωτερικού, που φτάνουν σε 3.148.801 δολάρια και σε 22.575 ευρώ. Από αυτές ο κ. Παπαδημητρίου έχει καταθέσεις ύψους 2.450.000 δολαρίων σε Ιδιωτικό Συνταξιοδοτικό Πρόγραμμα. Διαθέτουν και χαρτοφυλάκιο μετοχών και αμοιβαίων το οποίο ανέρχεται σε 241.051 δολάρια και 103.711 ευρώ…


Εφ' άπαξ... σύνταξη στην κυβέρνηση…



Διαβάζοντας την «επιστολή Τσακαλώτου» δεν μπορεί κανείς παρά να αναρωτηθεί τι χρειαζόταν όλο αυτό με την «εφάπαξ 13η σύνταξη»!




Τι χρειάζονταν οι λεονταρισμοί του Αλέξη Τσίπρα να μοιράσει 617 εκατ. ευρώ από το υπερβάλλον πρωτογενές πλεόνασμα σε 1,6 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους δηλώνοντας ότι «κάνουμε πράξη μία παλιότερή δέσμευσή μας για παροχή 13ης σύνταξης» χωρίς να ρωτάμε τους εταίρους, μόνο και μόνο για να υποχωρήσει μετά από δύο εβδομάδες και να τους διαβεβαιώνει με την «επιστολή Τσακαλώτου» ότι δεν θα το ξανακάνει, αναλαμβάνοντας ακόμα πιο σκληρές δεσμεύσεις;


Συριζέικο σοκ στους συνταξιούχους…



Έτη ασφάλισης, συντάξιμες αποδοχές και νέα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης αποτελούν το εκρηκτικό κοκτέιλ που ανατρέπει το ύψος των συντάξεων όσων αποχωρούν από την εργασία μετά τις 13 Μαΐου 2016, ενώ καθοριστικό ρόλο στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις αναμένεται να παίξει το ύψος αλλά και το... υπό διαπραγμάτευση μέλλον της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς.



Οι εγκύκλιοι του υπουργείου Εργασίας που βάζουν φωτιά στο ασφαλιστικό τοπίο εκδόθηκαν αργά το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, παρότι ο νόμος Κατρούγκαλου ψηφίστηκε πριν από περίπου 7 μήνες. Φωτογραφίζουν δε, τους μεγάλους χαμένους της πρόσφατης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, με τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που όλα τα προηγούμενα έτη κατέβαλαν σχετικά χαμηλές εισφορές, οι οποίες υπολογίζονταν επί τεκμαρτών εισοδημάτων, καθώς και μισθωτούς με υψηλές αποδοχές και πολλά χρόνια ασφάλισης να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.