20.5.19

Na Na Na...

The Knife





Αλήθειες και «φήμες», για τα προεκλογικά ποσοστά…


Κανείς δεν ξέρει το εκλογικό αποτέλεσμα της επόμενης Κυριακής.
Εικασίες γίνονται. Και πολύ «προπαγάνδα» πέφτει στο μεταξύ…
Τα κομματικά επιτελεία, προβάλλουν «φήμες», με προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες:
Σκοπιμότητες που αφορούν είτε τη μέγιστη συσπείρωση τη μέρα των εκλογών είτε τη «διαχείριση» της επόμενης μέρας.





Κι αυτές οι φήμες συνήθως έχουν «απόκλιση» από την πραγματικότητα...
Άλλοτε προς τα πάνω κι άλλοτε προς τα κάτω…
--Όταν οι μετρήσεις δείχνουν πως ένα κόμμα χάνει, το κόμμα αυτά προβάλλει ότι … «μειώνεται θεαματικά η διαφορά του» από τον πρώτο. Για να μη προκληθεί απογοήτευση στους ψηφοφόρους του και δεν πάνε να ψηφίσουν. Ή πάνε άλλου…
--Κι όταν, αντίθετα, ένα κόμμα εμφανίζεται να κερδίζει με μεγάλη διαφορά, τότε παρουσιάζει τη διαφορά κάπως «μικρότερη», για να μη δημιουργηθεί «εφησυχασμός» και δεν πάνε οι ψηφοφόροι στις κάλπες…


Περί Βυζαντίου…


Ή αλλιώς: Η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Ανάμεσα στα πολλά και διάφορα που έχω διαβάσει κατά καιρούς για το Βυζάντιο, υπάρχει ένα ιστορικό γεγονός που μου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον, και το οποίο πιστεύω πως θα ήταν ιδανικό σενάριο για χολιγουντιανή ταινία.
Αναφέρομαι στον αυτοκράτορα Μανουήλ Β’ Παλαιολόγο, ο οποίος το 1400 έκανε Χριστούγεννα στο παλάτι του βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου Δ’. Στην άλλη άκρη του τότε γνωστού κόσμου.




Πως βρέθηκε εκεί;
Φανταστείτε μόνο τι δύσκολο ταξίδι ήταν. Από την Κωνσταντινούπολη να καταλήξει στην Αγγλία! Το 1400!
Ταξιδεύοντας με άμαξα ή με άλογο όπου δεν υπήρχαν βατοί δρόμοι, μέσα από σκοτεινά δάση, αντιμέτωπος με ληστές, θηρία, κλπ. και στη συνέχεια με κάποιο σαπιοκάραβο να περνάει τη Μάγχη για να φτάσει στο ερημικό Ντόβερ.
Διασχίζοντας δηλαδή την Ευρώπη ολόκληρη…


Ο Τσίπρας και τα σκυλιά του Παβλώφ…


Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1890 ο Ρώσος φυσιολόγος Ιβάν Παβλώφ ερευνούσε τη σιελόρροια σε τρεφόμενους σκύλους. Εισήγαγε λοιπόν ένα μικρό δοκιμαστικό σωλήνα στο στόμα κάθε σκύλου για να μετρήσει το σάλιο όταν τα σκυλιά τρέφονταν. Ο Παβλώφ πρόβλεψε ότι τα σκυλιά θα σιελορροούν (θα τους τρέχουν τα σάλια, κοινώς) μόλις θα είχε τοποθετηθεί το φαγητό μπροστά τους, αλλά παρατήρησε ότι τα σκυλιά άρχιζαν να εκρέουν σάλια από τους αδένες τους κάθε φορά που άκουγαν τα βήματα του βοηθού του που τους έφερνε το  φαγητό.





Και αυτό δεν ήταν όλο∙ ακόμη πιο ενδιαφέρον ήταν το επόμενο στάδιο του πειράματος: τα σκυλιά συνέχισαν να σιελορρούν ακόμη κι όταν ο Παβλώφ σταμάτησε να δίνει τροφή στα σκυλιά – αρκούσε να ακούσουν βήματα πίσω από την κλειστή πόρτα για να τρέξουν τα σάλια από τα πεινασμένα σκυλιά. «Τα σκυλιά του Παβλώφ» από τότε σημαίνουν την ενστικτώδη ανταπόκριση σε κάτι που δεν υπάρχει…


Τα γκάλοπ δείχνουν γάγγραινα…


Διαβάζοντας τις δημοσκοπήσεις, περισσότερο ανησυχώ παρά ευφραίνομαι. Για να είμαι ειλικρινής η απόσταση μεταξύ των κομμάτων όχι απλώς δεν μου φαίνεται ικανοποιητική, αλλά, αντιθέτως, μου φαίνεται ντροπιαστική. Όχι για τα κόμματα. Αλλά για το επίπεδο των ψηφοφόρων. Προφανώς βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενο προχωρημένου εκχυδαϊσμού του λαού από το πολιτικό προσωπικό. Σε σημείο επικίνδυνο για τη χώρα. 




Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται από 25% μέχρι 27,5% των ψήφων στις ευρωεκλογές. Οι οποίες δεν είναι εθνικές εκλογές, ούτε πραγματικές ευρωεκλογές, αλλά παγίως ψήφος διαμαρτυρίας. Όχι μόνο εδώ, αλλά σε όλη την Ευρώπη…


Κυριακή κοντή γιορτή…


Την Κυριακή που μας έρχεται, οι Έλληνες ψηφίζουν για δήμους, περιφέρειες, και ευρωβουλή.
Δημοκρατικούς θεσμούς, που ακούγονται καλοί στα χαρτιά αλλά στην πράξη… τζίφος.





Εκτός κι αν μας καλύπτουν η Δούρου, ο Μπουτάρης, ο Καμίνης, η Νοτοπούλαινα, οι χιλιάδες δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι γλάστρες, και ο … Ζαγοράκης στις Βρυξέλλες.
Ή ο Κόκκαλης, που και αυτός θέλει να μας εκπροσωπήσει στην Ευρώπη για να φέρει την παγκόσμια ειρήνη και … «πρόνοια» (έτσι είπε!).