5.2.15

Η Ελλάδα τιμωρία στη γωνία.



Να’ μαστε λοιπόν στον δεύτερο γύρο της μεγάλης μάχης  του Σύριζα εναντίον της Τρόικας, και ήδη άρχισε η επίδειξη των μούσκουλων.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης ίσως αρχίσει να μαθαίνει ότι το να κάνεις πολιτική στο πόδι μέσα από συνεντεύξεις, δεν είναι και η καλύτερη ιδέα, και πως ένα ενδιαφέρον τουϊτάρισμα δεν είναι το ίδιο με μια καλή διαπραγματευτική ατζέντα.



Γι αυτό ίσως η ΕΚΤ έκανε το πρώτο βήμα, σφίγγοντας την στρόφιγγα στη χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Κατά τη γνώμη μου, η ΕΚΤ δεν είχε άλλες επιλογές.
Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν χύμα στο κύμα, χαοτική (με το υπονοούμενο ότι ίσως να υπήρχε σε εξέλιξη κάποια πανέξυπνη θεωρία παιγνίων), και ιδιαίτερα ερασιτεχνική στον τρόπο με τον οποίο την επικοινωνούσαν…

ΣΥΡΙΖΑ: Ενα σπάνιο φυσικό πείραμα της οικονομικής επιστήμης...


Το 1920, τρία μόλις χρόνια μετά την Οκτωβριανή επανάσταση, o Αυστριακός οικονομολόγος Ludwig von Mises εξήγησε για ποιο λόγο το πείραμα της ΕΣΣΔ ήταν καταδικασμένο σε αποτυχία.




Το επιχείρημα του είχε ως εξής: σε ένα σοσιαλιστικό κράτος όπου μοναδικός ιδιοκτήτης των μέσων παραγωγής θα είναι το κράτος τα παραγωγικά μέσα δεν θα έχουν τιμές, καθότι η τιμή οποιουδήποτε αγαθού προκύπτει μέσω ανταλλαγής δύο ή περισσότερων πλευρών.
Με το κράτος να κατέχει τα πάντα δεν γίνεται να υπάρξουν ανταλλαγές και συνεπώς δεν γίνεται να προκύψουν τιμές…

Χώρος για να κάνουμε τα τρελά μας…



Μετά τη (προ)χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον Ιταλό ομόλογό του, τολμώ να πω ότι αρχίζω να καταλαβαίνω τι συμβαίνει.




Με απλά λόγια: από την πρώτη συνάντηση (όταν ο Ντάισελμπλουμ ήλθε στην Αθήνα), οι εταίροι αντελήφθησαν αμέσως την άγνοια της νέας ελληνικής κυβέρνησης και για την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και για τις ευρωπαϊκές διαδικασίες.
Τραβήχτηκαν πίσω, λοιπόν, και μας άφησαν αρκετό χώρο, ώστε να κάνουμε εμείς τις φιγούρες μας και τα τρελά μας, χωρίς τον κίνδυνο να τραυματισθεί κανείς...


Επιστροφή στην πραγματικότητα;



Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε από τους τσαμπουκάδες Βαρουφάκη, η «αριστερά» κυβέρνηση Τσίπρα, με ολίγη «ψεκασμένους», επέστρεψε στο ρεαλισμό. 
Είναι σίγουρο ότι το σκηνικό επικοινωνιακά λειτούργησε μια και πολλοί συμπολίτες ένιωσαν «εθνικά υπερήφανοι» που η Ελλάδα «σήκωσε κεφάλι» κλπ, κλπ.



Το επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ γέμισε τα ΜΜΕ και κυρίως το διαδίκτυο, με κατευθυνόμενες ειδήσεις, που μη υπάρχοντος αντίλογου έπιασαν τόπο (η Ν.Δ. έχει εξαφανισθεί... είναι σαν να μην υπάρχει αντιπολίτευση...).
Η επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα έγινε και πάλι βάσει σχεδίου, όπως όλες οι κινήσεις του, που ήταν σχεδιασμένες προεκλογικά.
Το Μαξίμου έστησε αυτό το κόλπο με τον Βαρουφάκη ώστε να δείξει ότι διαπραγματεύεται σθεναρά… 

Τι είναι τα perpetual bonds;



Επειδή αναφέρθηκε (Σ.Σ. από τον κ. Γιάνη Βαρουφάκη σε τηλεοπτική συζήτηση) η ιδέα χρησιμοποίησης ομόλογων στο διηνεκές (perpetual bonds) για το δανεισμό της χώρας, σκέφθηκα να γράψω αυτό το άρθρο για καλύτερη γνώση των δεδομένων και των επιλογών χρηματοδότησης




Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.. τεχνοκρατικά…
Όχι ως πολιτική κουβέντα..
Τα ομόλογα στο διηνεκές εμφανίστηκαν ως μορφή κρατικής χρηματοδότησης για πρώτη φορά το 1752 στην Μ. Βρετανία, με στόχο τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του Εθνικού χρέους.
Το βασικό χαρακτηριστικό του ομολόγου είναι ότι επειδή είναι στο διηνεκές δεν υπάρχει αποπληρωμή κεφαλαίου, αλλά μόνο καταβολή τόκων...

Περιφερόμενος θίασος…



Ακούγαμε εδώ και μήνες τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης για το ελληνικό πρόβλημα. Και πράγματι είναι μια σοβαρή πρόταση καθώς το πρόβλημα της οικονομίας και ειδικά το χρέος είναι εθνικό και χρήζει στήριξης από όλους.

Σαν πώληση αγροτεμαχίου. Ο πωλητής, ο αγοραστής, και στη μέση ο δικηγόρος.


Ποιος δεν θα ήθελε να βρεθεί μια λύση οριστική και αμετάκλητη, ένας έντιμος συμβιβασμός που δεν θα διαλύει τις επόμενες γενιές Ελλήνων αλλά και δεν θα φέρνει εθνικές καταστροφές όπως αυτή της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα.
Μακάρι να μπορέσει η παρούσα κυβέρνηση να κάνει αυτά που δεν κατάφεραν οι προηγούμενες και να της βγάλουμε το καπέλο.
Μακάρι να πετύχει και ας ψηφίζουμε μια ζωή Τσίπρα…


Το ολιγομελές και ευέλικτο κράτος-τέρας του ΣΥΡΙΖΑ….



«Πρώτον, αλλάζουμε την κυβερνητική δομή, φτιάχνουμε ένα πραγματικό μικρό και ευέλικτο σχήμα με 10 μόνο υπουργεία που θα προέλθουν από συγχωνεύσεις στη βάση της αποτελεσματικότητας, της λειτουργικότητας και της συνάφειας αντικειμένου».
Αυτά δήλωνε ο Α. Τσίπρας σε αποκλειστική συνέντευξή του στο «Βήμα» που κυκλοφόρησε την παραμονή των εκλογών προαναγγέλλοντας τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και την πρωθυπουργοποίησή του.




Το «μικρό και ευέλικτο σχήμα» αποτελείται από 40 άτομα!
Εναν αντιπρόεδρο, 13 υπουργούς, 20 αναπληρωτές υπουργούς και 6 υφυπουργούς! Για να έχουμε μέτρο σύγκρισης, παραθέτουμε την αριθμητική σύνθεση των κυβερνήσεων από το 2009 μέχρι το 2014.
Κυβέρνηση Παπανδρέου, 2009: 37 άτομα (1 αντιπρόεδρος, 15 υπουργοί, 2 αναπληρωτές υπουργοί, 19 υφυπουργοί).
Συγκυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ) Παπαδήμου, 2011: 45 άτομα (1 αντιπρόεδρος, 18 υπουργοί, 6 αναπληρωτές υπουργοί, 20 υφυπουργοί).
Συγκυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) Σαμαρά, 2012: 40 άτομα (17 υπουργοί, 7 αναπληρωτές υπουργοί, 16 υφυπουργοί).
Συγκυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) Σαμαρά, 2013: 45 άτομα (1 αντιπρόεδρος και υπουργός, 18 υπουργοί, 6 αναπληρωτές υπουργοί, 20 υφυπουργοί)…

Σόκ και δέος από Βερολίνο...

«Όχι» σε φοροελαφρύνσεις, αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και στις συντάξεις, επαναπρόσληψη απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων και ακύρωση ιδιωτικοποιήσεων ετοιμάζεται να πει το Βερολίνο στην Αθήνα, όπως μετέδωσε το Reuters.
Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση λέει «όχι» στη διάλυση της τρόικας.



Σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης, το οποίο κατά το πρακτορείο ειδήσεων θα παρουσιαστεί την Πέμπτη στο Euro Working Group, η Γερμανία θα καλέσει την Ελλάδα «να τηρήσει τα συμφωνηθέντα» (σ.σ. από την προηγούμενη κυβέρνηση) και όχι να επιχειρήσει να τα ανατρέψει…