6.5.14

Put your lights on...

Carlos Santana






Η εκδίκηση των αστών…



Δεν ξέρω αν το έχουν αντιληφθεί οι δύο εταίροι του κυβερνητικού σχηματισμού, αλλά καλό είναι να προετοιμάζονται από τώρα για να μην τους έρθει ξαφνικό στις 25 Μαΐου γιατί το πιθανότερο είναι να πληρώσουν όλα τα σπασμένα των τελευταίων χρόνων.



Και δεν θα πληρώσουν τη νύφη μόνο από το 1,5 εκατομμύριο ανέργους, οι οποίοι είναι δεδομένο ότι τους έχουν γυρίσει την πλάτη από καιρό, ή τους εκατοντάδες χιλιάδες νεόπτωχους και ημιαπασχολούμενους.
 Οχι, αυτή τη φορά ο λογαριασμός θα σταλεί από τη λεγόμενη μεσαία τάξη που ήταν παραδοσιακά στυλοβάτης των δύο πρώην κομμάτων εξουσίας και η οποία πλέον δεν υπάρχει.

Είπε ποιος; Εκείνος!



«Δεν ξέρω από πολιτική. Ξέρω όμως τι έκανε το Μνημόνιο στην κοινωνία». 
Μεγάλες κουβέντες, που βγήκαν από «το στόμα» του Μάκη Χριστοδουλόπουλου, όταν του ζήτησαν να σχολιάσει τη στράτευσή του με την Ενωση για την Πατρίδα και τον Λαό του Βύρωνος Πολύδωρα.



Συμφωνώ…


Ας πρόσεχα!




Ξεκίνησα ευγενικά και παρορμητικά, με ερώτημα που αφορά το πώς θα συνεννοείται, έχοντας την άποψη ότι δυσκολεύεται και με τα ελληνικά.
Λαύρος ο «φίλος» Γ.Μ. στο FB.
Αφού διευκρίνισε ότι ο «αρχηγός» κατέχει αγγλικά-ιταλικά, έχοντας «σπουδάσει» εκεί ποδόσφαιρο, δεν απέφυγε να με βάλει στη θέση μου σχολιάζοντας ότι είναι ανεπίτρεπτο να αντιμετωπίζω ρατσιστικά τη συμμετοχή, και ρώτησε πώς θα αισθανόμουν αν η πιθανή δική μου συμμετοχή σχολιαζόταν ως παρουσία ενός «σοφέρ».



Χαμογέλασα.
Έσκυψα το κεφάλι και σκέφτηκα πόσο λάθος έκανα, νέος, που δεν πήρα το πτυχίο μου και δεν τελειοποίησα τα αγγλικά μου ή τα ιταλικά, αφού, κακά τα ψέματα, με καλά γαλλικά δεν πας πουθενά σήμερα, στον 21ο αιώνα.
Μετά το πήρα αλλιώς…


Άντε γεια, και να μας γράφεις…



Σήμερα νωρίς τα απόγευμα  ήταν να γίνει η κατ ιδίαν συνάντηση Σαμαρά- Βενιζέλου, προφανώς με σκοπό να τα βρουν, ενόψει εκλογών.
Δεν γνωρίζω αν έγινε, ή τι συζητήθηκε, διότι γράφω αυτό το σημείωμα στις 1 το μεσημέρι.



Ότι και να έγινε, όπως και να κατέληξε η συνάντηση, θα είναι λάθος.
Διότι στη πραγματικότητα, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, ο Σαμαράς θα έπρεπε να του δείξει τη πόρτα, και να του κουνήσει και το μαντηλάκι, διότι ως εδώ και μη παρέκει…
Όλα τα άλλα θα είναι απλοί συμβιβασμοί.


Δεν ξεχνώ τι σημαίνει δεξιά…



Λέμε «ούτε δεξιά ούτε αριστερά» κι επιμένουν: «Μα, δεν μπορεί. Λέτε ψέματα για να πάρετε ψήφους από παντού».
Ωραία. Κάτσε, λοιπόν, δυο λεπτά να σου μιλήσω για την περίπτωσή μου.




Κάποια στιγμή, πριν από πολλά χρόνια, μου κόλλησε μια στάμπα στο μέτωπο που έγραφε «δεξιά».
Από πού κι ως πού; Έτσι.
Επειδή έτσι τους είπαν, έτσι κατάλαβαν, έτσι νόμισαν, έτσι τους βόλευε.
Αυτό έγινε στον χώρο που κινούμαι επαγγελματικά.
Μιλάμε για στάμπα κανονική.



Η προεκλογική στρατηγική της ΝΔ.



Την ευθεία αντιπαράθεση, αλλά χωρίς πόλωση, επιλέγει το Μέγαρο Μαξίμου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ τρεις εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, ενώ κεντρικό μέλημα της ηγετικής ομάδας είναι να συσπειρωθούν οι οπαδοί και ψηφοφόροι της ΝΔ.



Η στρατηγική της κυβέρνησης φάνηκε και από το άρθρο-πολεμική του Πρωθυπουργού στο Βήμα της Κυριακής, με το οποίο ο κ. Σαμαράς δίνει το πολιτικό στίγμα για την τελική ευθεία προς τις εκλογές.



Το παραλιακό τείχος της Θεσσαλονίκης...




Από την 3ο-4ο αι. μ.Χ. η Θεσσαλονίκη ανέπτυξε έντονη εμπορική δραστηριότητα και δημιουργήθηκαν δύο λιμάνια στις δύο απολήξεις του θαλάσσιου τείχους της: το εμπορικό στη δυτική πλευρά (περιοχή στα ΝΔ του Ναού του Αγίου Μηνά) και το βασιλικό στην ανατολική (στον άξονα της σημερινής οδού Δημητρίου Γούναρη).



Νέες αγορές (όπως τα Λαδάδικα) κατέλαβαν κατά τον 18ο αιώνα το χώρο του βυζαντινού λιμανιού.
Μέχρι τα 1873 μπροστά στο παραλιακό μέτωπο υψώνονταν τα Θαλάσσια τείχη. Πίσω από τα θαλάσσια τείχη οι φτωχικές εβραϊκές γειτονιές.
Τα τείχη γκρεμίζονται και τα υλικά τους χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία μιας προκυμαίας από την σημερινή οδό Σαλαμίνας μέχρι τον Λευκό Πύργο. Σχηματίσθηκε έτσι η παραλία στενότερη αρχικά κατά 8 μέτρα από ό,τι είναι