10.5.16

Ενας Μεσσίας α λα γκρέκα…



Η αυταπάτη είναι ένα από τα κεντρικά θέματα της ελληνικής γραμματείας. Στην αρχή της «Ιλιάδας», ο Δίας στέλνει στον Αγαμέμνονα τον «ούλο όνειρο», για να τον εξαπατήσει, πείθοντάς τον πως ήρθε η ώρα για να πέσει η Τροία. Στην πρώτη σωζόμενη αθηναϊκή τραγωδία, στους «Πέρσες» του Αισχύλου, ήρωας είναι ο Ξέρξης και οι αυταπάτες του. Νόμισε πως θα κατακτήσει την Ελλάδα και κατέστρεψε τον μεγαλύτερο στρατό του κόσμου του.




Ο Αισχύλος δεν κατηγορεί τους Πέρσες για βαρβαρότητα – ο ελληνικός πολιτισμός είχε αρκετή αυτοπεποίθηση για να μην υποτιμά τους αντιπάλους του. Του αποδίδει τις αυταπάτες που τον οδήγησαν στην ύβρη, με συνέπεια την τιμωρία του. Στην τελευταία σωζόμενη τραγωδία, στις «Βάκχες» του Ευριπίδη, το θέμα είναι η αυταπάτη του βασιλιά Πενθέα, που πίστεψε πως μπορεί να αψηφήσει έναν θεό, τον Διόνυσο...


Το παγκόσμιο φαινόμενο Μιχελογιαννάκη…



Ο βουλευτής Κρήτης και ιατρός (!!!) στο επάγγελμα Γιάννης Μιχελογιαννάκης είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση της πολιτικής μας σκηνής, η οποία θα έπρεπε να διδάσκεται στις σχολές ψυχολογίας (και πολιτικής επιστήμης) ανά τον κόσμο.

 
Ο Κλούνει τσι Κρήτης!

Το βασικό στοιχείο που κάνει την περίπτωσή του μοναδικά ιδιάζουσα είναι κυρίως η ευκολία με την οποία λέει ψέματα, και υπόσχεται πράγματα που ούτε ο ίδιος δεν τα πιστεύει. Και μάλιστα ανερυθρίαστα. Κάτι σαν τον Βαρώνο Μιντχάουζεν, αλλά στο πιο βλαχομπαρόκ, στο πιο άσχημο, αφού ο γιατρός της καρδιάς μας δεν είναι και ο πιο ομορφάντρας τσι Κρήτης εδώ που τα λέμε…

Μπράβο στο Λονδονιστάν!



Προ καιρού ταξιδεύοντας με τρένο για το Κέμπριτζ έγινα μάρτυρας μιας μάλλον περίεργης εμπειρίας. Στο σταθμό του Φίντσμπουρι Πάρκ, όπου και το μεγαλύτερο - και διασημότερο για τα ακραία κηρύγματα που φιλοξενεί - τζαμί της Βρετανίας, αισθάνθηκα πως βρέθηκα στην καρδιά άξαφνα της Αραβίας. Δεκάδες μουσουλμάνοι με κελεμπίες και μαντήλες (οι γυναίκες) επιβιβάσθηκαν στο τρένο μιλώντας με θόρυβο σε άγνωστες γλώσσες και διαλέκτους και χειρονομώντας έκδηλα αντι-βρετανικά. 




Τα μεγάλα ποσοστά μουσουλμάνων στη χώρα δεν κρατιούνται πλέον κάτω από την επιφάνεια. Αναρωτήθηκα για το μέλλον και για τις προοπτικές της Αγγλικής κοινωνίας. Από πλευράς νοοτροπίας, πολιτιστικής ισορροπίας και συνοχής κυρίως…


Όλα τα σενάρια οδηγούν σε κάλπες…



Τα μέτρα ψηφίστηκαν, η κυβέρνηση πανηγυρίζει που περνά μνημόνιο 9 δις ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια και ο κόσμος απλά παρακολουθεί ανήμπορος όσα του συμβαίνουν χωρίς να τον ρωτούν. Και βεβαίως ετοιμάζεται για τη δική του «επανάσταση», έστω κι αν αυτή δεν είναι η σωστή, αλλά στην παρούσα φάση η αναγκαία.



Διότι με τέτοιους φόρους και τέτοιες εισφορές είναι δεδομένη η έκρηξη της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής κι αυτό θα το δούμε μετά το καλοκαίρι, όταν θα φανεί και ο λογαριασμός από τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους.
Η χθεσινή ψήφιση έδωσε παράταση ζωής σε μια κυβέρνηση που όμως δεν έχει πολύ χρόνο μπροστά της…

Νέα φοροκαταιγίδα τις επόμενες μέρες…



Ένα δεύτερο πακέτο μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ, με αυξήσεις στους περισσότερους έμμεσους φόρους αλλά και επιβολή νέων φόρων θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή η κυβέρνηση μετά την ψήφιση του Ασφαλιστικού και του φορολογικού με 153 βουλευτές.
Τα μέτρα αποκαλύπτονται στο προσχέδιο του επικαιροποιημένου Μνημονίου μεταξύ Ελλάδας και Κομισιόν. Τα μέτρα αυτά, θα ενεργοποιηθούν σταδιακά από τον επόμενο μήνα.




Το πακέτο, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ, των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα, μπύρα, καύσιμα, καφέ, αναμόρφωση φορολογίας στα Ι.Χ., επιβολή νέων φόρων στη συνδρομητική τηλεόραση και στο διαδίκτυο, ειδικό τέλος στις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία.
Πιο συγκεκριμένα, τα μέτρα προβλέπουν: