14.11.14

Do You Feel Like We Do?

Peter Frampton




Η χήρα Ναυάρχου ψηφίζει Αλέξη δαγκωτό!



Η χήρα Ναυάρχου, ακούει στο Νταίζη και είναι φίλη της θείας μου.
Συμμαθήτριες από το Αρσάκειο, κάθε Πέμπτη βράδυ μαζεύονται με άλλα «κορίτσια» στον Παπάγου και παίζουν αγωνιστικό μπριτζ!



Είναι όλες έτοιμες να ρίξουν «δαγκωτό» στον Τσίπρα. Και να ήταν μόνες τους; Είναι πολλές οι φανατικές Τσιπρικές.
Είναι όλες όσες πήγαιναν με τους άντρες τους στην Αίγλη στην Αιδηψό, φορούσαν κοσμήματα από τον Αθηνιωτάκη (ο οποίος έφτιαχνε τις καρφίτσες της Φρειδερίκης) και σύχναζαν στο Σεμίραμις στην Κηφισιά.

Η Κοινοτοπία του (Μείζονος Πολυσύνθετου) Κακού.



Η προπέρσινη προβολή της ταινίας «Χάννα Άρεντ» αποτέλεσε αφορμή για να προσεγγίσει το μεγάλο κοινό την εξοργιστική για πολλούς Εβραίους άποψη της φιλοσόφου για τον Άιχμαν, τον δολοφόνο χιλιάδων αδύναμων θυμάτων του Ναζισμού.
Οδήγησε συνάμα και κάποιους λιγότερους να ανακαλύψουν τη σημαντική σκέψη της.





Εκείνο που έμεινε σε όλους μας, πάντως, ήταν η εκπληκτική ανάλυση περί της κοινοτοπίας του κακού, που όπλισε χέρια σαν του Άιχμαν να κάνουν το Κακό σαν από ρουτίνα.
Ως κάτι δεδομένο, που, κατ’ ανάγκην, ούτως ή άλλως πρέπει να συμβεί...

Ένας άλλος 16χρονος μιλάει περί ελευθερίας…



                         
Για να αναφερθεί κανείς με ασφάλεια περί ελευθερίας, θα έπρεπε να εξετάσει τα άκρα για να ανακαλύψει τη μέση οδό.
Σαφέστατα και όλοι γνωρίζουμε τον πολυσυζητημένο έγκλειστο των Σοβιετικών gulag ή των Αγγλικών/ Γερμανικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, δεν γνωρίζουμε όμως επαρκώς το άλλο άκρο, το οποίο όμως συναντούμε με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα στη λογοτεχνία, όπου το πλέον κραυγαλέο παράδειγμα είναι ο «Ζορμπάς» του Καζαντζάκη.




Ο Νίκος Καζαντζάκης συνέθεσε την προσωπικότητα του Αλέξη Ζορμπά με έντονο το Διονυσιακό του πνεύμα, το οποίο τον οδηγεί σε σχεδόν πλήρη ασυδοσία πράξεων και ολοκληρωτική έλλειψη μέτρου• εν ολίγοις, ελευθερία για τον Ζορμπά είναι να κάνει ό,τι θέλει ώστε να περνάει καλά...

Τι απέγινε εκείνος ο Σταυρόπουλος;



Η επιτομή της κυρίαρχης νοοτροπίας στην Ελλάδα των αρχών της τρίτης χιλιετίας ήταν εκείνη η τηλεοπτική διαφήμιση μιας εκ των «συστημικών» τραπεζών.
Ενα ζευγάρι ηλικιωμένων, μικροαστοί και μαζεμένοι, έμπαιναν σ’ ένα κατάστημα ηλεκτρικών ειδών.
Οπου ο ιδιοκτήτης, κάποιος Σταυρόπουλος αν θυμάμαι καλά, αναγνώριζε στον πελάτη του τον καθηγητή του στο λύκειο.



Υπερήφανος δε για το δημιούργημά του, το κατάστημα, του συστηνόταν και του θύμιζε πως όταν ήταν μαθητής του, προφανώς «τούβλο», δεν θα πίστευε ποτέ πως θα τα κατάφερνε τόσο καλά.
Ευτυχώς, όμως, ο υπέροχος κόσμος μας έχει προνοήσει να υπάρχουν, εκτός από τα βιβλία, και οι τράπεζες, οι οποίες με τα δάνεια που σου δίνουν καλύπτουν τρόπον τινά τα κενά της παιδείας σου και σου δείχνουν το πραγματικό νόημα της ζωής.

Ο νέος φίλος των ΗΠΑ: Το Ιράν!!!



Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ένα καινούργιο φίλο στη περιοχή της Μέσης Ανατολής : Το Ιράν.
Πρόκειται μήπως για μια μεθοδευμένη στρατηγική αλλαγή των συμμάχων της Αμερικής στη περιοχή, με το Ιράν να αναλαμβάνει το ρόλο που κατείχε  η Σαουδική Αραβία;




Την περασμένη εβδομάδα, αμερικάνικο μη επανδρωμένο  αεροσκάφος, σκότωσε σύμφωνα με σχετικές αναφορές, μέχρι και είκοσι μαχητές της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης AQAP.
Ανάμεσα στους νεκρούς, ήταν και ο Shawki Ali Ahmed al Badani, καταζητούμενος για τον ρόλο κλειδί που διαδραμάτισε σε επιχείρηση στην εν λόγω περιοχή το 2003, η οποία οδήγησε στο κλείσιμο πρεσβειών των ΗΠΑ…


Κράτη χωρίς στρατό!



«Ο Πάπας; Και πόσες μεραρχίες έχει αυτός…»;
Αυτό λέγεται πως ρώτησε με περιφρόνηση ο Στάλιν, αναφερόμενος στην ισχύ της καθολικής εκκλησίας.
Το Βατικανό είναι μια από τις σπάνιες περιπτώσεις κράτους χωρίς ένοπλες δυνάμεις.
Δεν είναι όμως το μόνο.



Περισσότερα από 20 άλλα κράτη δεν διαθέτουν στρατό, αν και ο κατάλογος ποικίλλει, ανάλογα με το πώς μετρά κανείς κράτη και στρατούς. Μάλιστα αυξάνεται κατακόρυφα αν συμπεριληφθούν αυτόνομες περιοχές όπως είναι το Πουέρτο Ρίκο και τα νησιά Κέιμαν…