22.2.17

Βγήκε ο καλός με την καλή...

Χειμερινοί Κολυμβητές





Κάπως έτσι φτάσαμε ως εδώ…



Όταν οι ειδικοί ασχολούνται με την επίλυση ενός προβλήματος, το πρώτο βήμα είναι η πρακτική του απόλυτου, και λεπτομερειακού ορισμού του ζητήματος, των αποτελεσμάτων του, και των πρωτογενών αιτιών. Ο βασικός στόχος όλης αυτής της προεργασίας γίνεται για να καταλήξουν σε εναλλακτικές λύσεις που θα συμπεριλαμβάνουν πρακτικές και χρονοδιαγράμματα που θα αντιστρέψουν την εξέλιξη του προβλήματος αλλά και θα αποτρέψουν τις ίδιες αιτίες από το να εμφανισθούν ξανά.




Το πρόβλημα μας, λοιπόν, είναι Η Ελληνική Οικονομία και τα μεγάλα πρωτογενή ελλείμματα που παρουσίασε στην αρχή της κρίσης του 2010. Το αποτέλεσμα αυτού του προβλήματος είναι η χώρα να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, εσωτερικά και εξωτερικά, με άμεσο κίνδυνο την συνολική κατάρρευση όχι μόνο της οικονομίας αλλά και της συνολικής κοινωνικής δομής.
Για την ιστορία …


Ψεύτες εναντίον ζαλισμένων: ποιοι κερδίζουν;



Από το απόγευμα της Δευτέρας, όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία στις Βρυξέλλες, η εικόνα είναι κάπως έτσι: η κυβερνητική προπαγάνδα κάνει ήδη θραύση. Οι ψεύτες υπουργοί έχουν βγει στο μεϊντάνι και κάνουν το άσπρο μαύρο, με τη βοήθεια και των αβανταδόρων τους στα μέσα ενημέρωσης. Και από την άλλη, οι της αντιπολίτευσης μοιάζουν με ζαλισμένα κοτόπουλα, ψελλίζοντας πότε ανούσιες κοινοτοπίες και πότε ασυναρτησίες.




Πρώτα ας ξεκαθαρίσουμε τι συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες, δηλαδή τι αποδέχθηκε η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Σε αδρές γραμμές τρία πράγματα:
1. Θα προ-νομοθετηθούν συγκεκριμένα μέτρα, ενώ μέχρι τώρα όλοι διαβεβαίωναν κατηγορηματικά για το αντίθετο. Και τι να λέει, άραγε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος ήταν εξίσου κατηγορηματικός ότι δεν πρέπει να προ-νομοθετήσουμε, όπως ζητούσαν οι δανειστές; (εδώ).


Ευχαριστούμε πολύ... καληνύχτα σας!



Ε, λοιπόν αυτά τα Eurogroup που επί μήνες... σέρνονται και προηγούνται των τελικών συμφωνιών της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους, θυμίζουν όλο και περισσότερο φοιτητικές εκλογές. Εκεί που όλοι θεωρούν εαυτόν νικητή. Όλοι έχουν κερδίσει και κανείς δεν χάνει. Αποτέλεσμα; Ο ολοένα και μεγαλύτερος εκφυλισμός των νεολαιών και η διάλυση των πανεπιστημίων. Έτσι και στα Eurogroup!




Τι έγινε χθες; Συμφώνησαν να συνεχίσουν να συζητούν. Όλα έπεσαν στο τραπέζι. Και θετικές εντυπώσεις και πρόοδος της ελληνικής πλευράς και εκτιμήσεις για σημαντική ανάπτυξη της οικονομίας και βεβαίως δρόμος που πρέπει να διανυθεί καθώς πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα και ανάγκη για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις σε φορολογικό και ασφαλιστικό στη γραμμή του ΔΝΤ και περιθώρια για διορθωτικές κινήσεις αν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και βιωσιμότητα του Χρέους και επαρκής η ρευστότητα της οικονομίας οπότε δεν χρειάζονται τώρα δόσεις και πολιτικού χαρακτήρα η συζήτηση για το πλεόνασμα και και και... Όλα μέσα, όλοι καλύπτονται…


Λενινιστές μεν, του γλυκού νερού δε…



Πυκνώνουν τον τελευταίο καιρό οι αρθρογράφοι που προβλέπουν ότι ο τελικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα είναι η εγκαθίδρυση ενός μη δημοκρατικού καθεστώτος και εμφανίζουν τη μετάβαση στη δραχμή σαν ένα μέσο για την επίτευξη του σκοπού αυτού.



Οι αρθρογράφοι υποστηρίζουν ότι η υποχώρηση του καλοκαιριού του 2015 ήταν ένας τακτικός ελιγμός, ο οποίος θα επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρήσει την κατάλληλη στιγμή να κάνει την Ελλάδα τη χώρα που ονειρεύεται…