3.11.17

Hell's Bells...

AC/DC





Είναι και ο Ντόναλντ ένας ακόμη «Κωλοτούμπας»;

Τελικά ο Ντόναλντ Τραμπ τείνει να γίνει ο Αλέξης της Αμερικής, ή αλλιώς ο mr. Kolotoumbas. Και αυτό διότι άσχετα με τις δεκάδες υποσχέσεις του προεκλογικά, όπως δείχνει η μέχρι τώρα προεδρική του θητεία, στα περισσότερα κάνει πίσω, και στα υπόλοιπα του την φέρνουν οι … θεσμοί, όπως π.χ. τα δικαστήρια σε σχέση με τα προεδρικά του διατάγματα για τις απαγορεύσεις εισόδου στη χώρα κάποιων εθνικοτήτων.



Ο Τραμπ αποδεικνύεται μόνο λόγια. Και αυτό φαίνεται ιδιαίτερα όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης των συλληφθέντων τρομοκρατών, για τους οποίους προεκλογικά έλεγε ότι «δεν θα είναι μαλακός σαν τον Ομπάμα», και ότι στο μέλλον τέρμα τα χαϊδολογήματά τους από το «φιλεύσπλαχνο» δικαστικό σύστημα, υποσχόμενος να τους μεταχειρίζεται όπως τους αρμόζει, σαν «αιχμαλώτους πολέμου», σαν εχθρούς δηλαδή. Μάλιστα είχε δηλώσει με στόμφο ότι θα ξαναγεμίσει το Γκουαντάναμο με «κακούς μάγκες», όπως τους είχε χαρακτηρίσει…


Η γνώση του σοφέρ…

Όταν πήρε το Νόμπελ Φυσικής το 1918 ο Μαξ Πλανκ άρχισε περιοδεία σε όλη τη Γερμανία. Οπουδήποτε τον καλούσαν, έδινε την ίδια διάλεξη πάνω στη νέα θεωρία της κβαντικής μηχανικής. Μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, που ο σοφέρ του είχε μάθει απέξω το περιεχόμενο της ομιλίας του. «Πρέπει να έχετε βαρεθεί, κύριε Πλανκ, να λέτε συνεχώς τα ίδια. Σας προτείνω στην προσεχή διάλεξη στο Μόναχο, να αλλάξουμε ρόλους. Θα καθίστε στην πρώτη σειρά, φορώντας το κασκέτο του σοφέρ. Θα είναι μια αλλαγή και για τους δυο μας. Τι λέτε;»




Ο Πλανκ το βρήκε διασκεδαστικό και δέχτηκε την πρόταση. Ο σοφέρ του εκφώνησε τον συνηθισμένο του λόγο πάνω στην κβαντική μηχανική μπροστά σ’ ένα κοινό υψηλής κατάρτισης στη φυσική. Κάποια στιγμή ένας καθηγητής φυσικής σήκωσε το χέρι για να κάνει μια ερώτηση. Ο σοφέρ απάντησε: «Δεν φανταζόμουν ότι σε μια πόλη τόσο προηγμένη όσο το Μόναχο θα μου έκαναν μια τόσο απλή ερώτηση. Θα παρακαλέσω λοιπόν τον σοφέρ μου να απαντήσει»...



Παραδημοσιογραφία στο διαδικτυακό ναρκοπέδιο…



Σε προηγούμενες αρθρογραφίες μας υπογραμμίζαμε τις ριζικές αλλαγές που παρατηρούνται στον τρόπο άσκησης της δημοσιογραφίας. Στην μετακίνηση του κοινού από την ανάγνωση στην εικόνα. Και στην πραγματική εισβολή του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΔ) στην πληροφόρηση ή αποπληροφόρηση του κοινού. Στην παραδημοσιογραφία και τα fake news.





Στο πλαίσιο αυτό επισημαίναμε μία εξαιρετική έρευνα του Μιχάλη Παναγιωτάκη στο τριμηνιαίο περιοδικό Δημοσιογραφία. Εκεί, μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για την σχεδόν πλήρη απαξίωση της ελληνικής δημοσιογραφίας προς όφελος της αντίστοιχης διαδικτυακής. Η οποία, όμως, δεν υπακούει σε καμμία ηθική και δεοντολογική αρχή. Αξίζει έτσι να υπογραμμίσουμε ότι, κατά τον Μιχ. Παναγιωτάκη, στην χώρα μας «η απαξίωση της ηλεκτρονικής και έντυπης δημοσιογραφίας έχει οδηγήσει σε μία πιο «προωθημένη» αποδοχή και θετική αξιολόγηση των ΜΚΔ από ό,τι σε άλλες χώρες…


Τι έτρωγαν καθημερινά οι Αρχαίοι Έλληνες;



Αν καλούσαμε για δείπνο μερικά από τα σπουδαιότερα μυαλά της αρχαίας Ελλάδας, όπως τον Ηρόδοτο, τον Ηρακλή και τον Αριστοφάνη, σίγουρα θα τους ξαφνιάζαμε με τον πλούτο και την ποικιλία των τροφών που θα τους προσφέραμε. Κι αυτό γιατί πολλές από τις σημερινές τροφές ήταν εντελώς άγνωστες στην εποχή τους, ενώ οι συνήθειές μας όσον αφορά τη διατροφή διαφέρουν σημαντικά.




Πρώτα απ’ όλα σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν οι σύγχρονοι διατροφολόγοι σχετικά με τα οφέλη ενός πλουσιοπάροχου πρωινού, οι αρχαίοι Έλληνες, ξεκινούσαν τη μέρα τους με ένα πολύ λιτό γεύμα, το οποίο περιελάμβανε λίγο κριθαρένιο ψωμί, βουτηγμένο σε ανέρωτο κρασί, μαζί με ελιές και σύκα. Ένα επίσης σύνηθες πρωινό ήταν ο «κυκεώνας», ένα ρόφημα από βρασμένο κριθάρι, αρωματισμένο με μέντα ή θυμάρι, που πίστευαν ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες...